Photo Gallery, Τοπικά

«Δώρο» η ΣΑΤΑ στους ΟΤΑ από την κυβέρνηση

Λίγο πριν το «λουκέτο» και του Δήμου Βόλου, το υπουργείο Εσωτερικών απέδωσε τη ΣΑΤΑ του τρέχοντος έτους

Δύο 24ωρα πριν κλείσουν οι Δήμοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές στην αυτοδιοίκηση, μέρος των οφειλομένων, δηλαδή 813 εκατομμύρια ευρώ, στους Δήμους δίνει η κυβέρνηση, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη για την απόδοση της ΣΑΤΑ του τρέχοντος έτους.

Χθες το μεσημέρι συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Βόλου, όπου συζητήθηκε η διοργάνωση της αυριανής κινητοποίησης, αλλά πριν καλά-καλά μπει το προειδοποιητικό λουκέτο και περάσει την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου η ΚΕΔΕ σήμερα στις 12 το μεσημέρι, ο υπουργός με απόφασή του αποδίδει στους Δήμους της χώρας τα τρία τέταρτα των προβλεπόμενων πιστώσεων για τη ΣΑΤΑ, δηλαδή 224.250.000 ευρώ έναντι συνολικής πίστωσης ύψους 299.000.000 ευρώ, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει καλό κλίμα και να εξευμενίσει τις οργισμένες αντιδράσεις των δημάρχων, με αφορμή τους μειωμένους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.

Οι δήμαρχοι φοβούνται πως θα είναι και τα μόνα χρήματα που θα πάρουν από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Και αυτό, πάντως, διότι μπορεί μεν η ΣΑΤΑ να είναι για επενδυτικές δραστηριότητες των δήμων και συντηρήσεις, ωστόσο με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου οι πόροι της μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για λειτουργικές ανάγκες.

Η ΚΕΔΕ προσδοκά αποτελέσματα από τη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό «διαφορετικά, στο συνέδριό μας την Πέμπτη θα αποφασίσουμε για τον περαιτέρω τρόπο αντίδρασης απέναντι σε αυτήν την κατάσταση. Αγωνιζόμαστε για την επιβίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» σημειώνουν οι δήμαρχοι.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες υπάρχει επαφή στελεχών του υπουργείου Οικονομικών με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου για τα περίφημα, μη εγγεγραμμένα 300 εκατομμύρια Σαχινίδη, ωστόσο, ακόμα δεν υπάρχει κάποια κατάληξη για το θέμα, για την απόδοσή τους ή μη, ή έστω ένα μέρος τους, στους δήμους.

Όσον αφορά, τώρα, στη ΣΑΤΑ θα διατεθεί:

– 153.114.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων των δήμων καθώς και την κάλυψη των αντισταθμιστικών οφελών.

– 14.250.000 ευρώ για την επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων.

– 375.000 ευρώ για την κάλυψη δαπανών εκτός έδρας κίνησης και οδοιπορικών εξόδων του τεχνικού προσωπικού των Τεχνικών Υπηρεσιών των δήμων στις έδρες των νομών, όπως προβλέπεται από την παράγραφο 2 του άρθρου 95 του ν. 3852/2010.

– 56.062.500 ευρώ για τη χρηματοδότηση του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ».

– 448.500 ευρώ στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων του υπουργείου Εσωτερικών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το