Photo Gallery, Τοπικά

Κακοδιαχείριση στους πρώην ΟΤΑ


Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, εκτέθηκε με οικονομικά στοιχεία η "εικόνα" των πρώην Καποδιστριακών Δήμων

 

Κατά πλειοψηφία και με επιφύλαξη οι ισολογισμοί των Δήμων

που συνενώθηκαν με το Βόλο

 

Εικόνα διάλυσης, όπου κυριαρχούσε η αδιαφάνεια και η κακοδιοίκηση,  παρουσίαζε η δραστηριότητα της πλειοψηφίας των πρώην Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που συνενώθηκαν με το Βόλο και «μετρούν» έλλειμμα 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία και με επιφύλαξη οι εκθέσεις απολογισμών και ισολογισμών του 2010, των πρώην ΟΤΑ, εκτέθηκε με οικονομικά στοιχεία η “εικόνα” των πρώην Καποδιστριακών Δήμων.

Τα προβλήματα και οι αδυναμίες δεν σταματούν όμως στο παρελθόν. Ο κύκλος απόδοσης πολιτικών και υπηρεσιακών ευθυνών έχει δρομολογηθεί αλλά δεν έχει κλείσει, ενώ «η μετάβαση του ενιαίου Δήμου στα νέα δεδομένα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση».

Αυτό εκτίμησε χθες στην πολιτική εισήγησή της η αντιδήμαρχος κ. Νατάσσα Οικονόμου, η οποία δήλωσε ότι για την κατάσταση που παρέδωσαν οι Καποδιστριακοί Δήμοι στον ενιαίο Καλλικρατικό, υπάρχουν πολιτικές και υπηρεσιακές ευθύνες.

«Για τα προβλήματα, τις αδυναμίες, την κακοδιαχείριση, όπου έχουν εντοπιστεί, υπάρχουν οπωσδήποτε ευθύνες, τόσο υπηρεσιακών παραγόντων, όσο και πολιτικές, στο βαθμό και για τις αιτίες, βεβαίως, που αντιστοιχούν στον καθένα. Αδυναμία εντοπισμού; Αδυναμία παρέμβασης; Άγνοια; Αδιαφορία; Πλημμελής επιτέλεση των καθηκόντων; Συμμετοχή;… Τα προβλήματα και τις αδυναμίες έχουμε την υποχρέωση να τα αντιμετωπίσουμε», δήλωσε η αντιδήμαρχος.

Η εικόνα λειτουργίας των πρώην Δήμων παρουσιάστηκε με μελανά χρώματα από την κ. Οικονόμου, η οποία τόνισε την έλλειψη σωστής οργάνωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα. Όπως είπε η αντιδήμαρχος, μετά τη συνένωση διαπιστώθηκαν:

Μεγάλο πλήθος επίδικων υποθέσεων, για τις οποίες, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν έχει γίνει πρόβλεψη για την έκβασή τους.

Συμμετοχές σε δημοτικές επιχειρήσεις και ανώνυμες εταιρίες, που δεν έχουν αποτιμηθεί στην τρέχουσα αξία τους, η οποία υπολείπεται κατά πολύ της αξίας κτήσης τους, και για τις οποίες δεν έχει γίνει, επίσης, πρόβλεψη υποτίμησής τους.

Απαιτήσεις, κυρίως στον πρώην Δήμο Βόλου, από δάνεια για τις δημοτικές επιχειρήσεις, για τα οποία, όμως, είναι υπόχρεος ο Δήμος ως εγγυητής και δεν προβλέπεται, εκ των πραγμάτων, να υπάρξει η δυνατότητα εξυπηρέτησής τους από τους οφειλέτες.

Επιχειρήσεις που εκκαθαρίστηκαν και η αρνητική τους θέση πρέπει να μεταφερθεί στα αποτελέσματα του Δήμου ή άλλες που βρίσκονται υπό καθεστώς εκκαθάρισης, των οποίων το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό και η ζημία προβλέπεται να μεταφερθεί στο νέο Δήμο.

Υψηλές απαιτήσεις με αντίστοιχα πολύ υψηλές επισφάλειες, για τις οποίες, στους περισσότερους Δήμους, δεν έχει γίνει σχετική πρόβλεψη.

Μη έγκαιρη απόδοση των κρατήσεων, με αποτέλεσμα προσαυξήσεις και πρόστιμα για το Δήμο.

Σοβαρές αδυναμίες – δυσλειτουργίες στο σύστημα εσωτερικού ελέγχου των διαθέσιμων, όπως σοβαρά ταμειακά ελλείμματα, τα οποία, πέραν της οικονομικής επιβάρυνσης, προκαλούν και άλλες παρενέργειες, που ταλανίζουν το Δήμο με τις πειθαρχικές διαδικασίες και την ποινική εξέλιξή τους.

Μεγάλη ακίνητη περιουσία, για την οποία, όμως, δεν υπάρχει πλήρες αρχείο των ακινήτων, με πλήρη φάκελο για το καθένα, ώστε να διαπιστωθούν ελλείψεις, λάθη ή διαφορές με την αρχική απογραφή, να μπορεί να γίνει η αποτίμησή της, να είναι δυνατή η ολοκληρωμένη παρακολούθησή της και άμεση η δυνατότητα αξιοποίησής της.

Απουσία αποθήκης -σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη και απουσία διαδικασιών παράδοσης – παραλαβής- με αποτέλεσμα την αδυναμία ελέγχου των αναλώσεων, απόκτησης στατιστικών δεδομένων, εντοπισμού του κέντρου κόστους για κάθε δαπάνη και βεβαίως, την εγγραφή του συνολικού κόστους στην τρέχουσα χρήση.

Μη τήρηση της διοικητικής διαδικασίας αναφορικά με τη συσχέτιση των λαμβανόμενων επιχορηγήσεων (κυρίως της ΣΑΤΑ) με τα εκτελούμενα έργα, καθώς και με την ενημέρωση των εποπτικών αρχών.

Έλλειμμα συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών για τη συντόμευση του χρόνου καταχώρησης των λογιστικών εγγραφών.

Προβληματικός λογιστικός χειρισμός των μετρητών, των καταθέσεων, του τρόπου παρακολούθησης των επιταγών, προβλήματα στο «κλείσιμο» του ταμείου.

Σοβαρότατες καθυστερήσεις, ακόμα και απουσία διαδικασιών, όσον αφορά στη διεκδίκηση των απαιτήσεων.

 

Δύσκολη

η προσαρμογή

των υπαλλήλων

«Το εγχείρημα της συνένωσης των πρώην ΟΤΑ, ανέφερε η κ. Οικονόμου, και της δημιουργίας του νέου Δήμου είναι τεράστιο και οι δυσκολίες πολλές. Η έλλειψη σωστής οργάνωσης και η προβληματική, για χρόνια, λειτουργία των υπηρεσιών καθιστά δύσκολη την άμεση προσαρμογή και την ανταπόκρισή τους στους απαιτούμενους -και από τη νομοθεσία αλλά και από τις νέες συνθήκες- κανόνες λειτουργίας.

Η άγνοια των αντικειμένων που έχουν προκύψει από τις μεταφερθείσες στο Δήμο αρμοδιότητες, δημιουργεί δυσχέρειες ως προς την πρόβλεψη και τήρηση των απαραίτητων διοικητικών διαδικασιών και επιφέρει βραδύτητα στην περαίωση των υποθέσεων.

Απαιτείται ικανό διάστημα για την προσαρμογή του προσωπικού στη νέα πραγματικότητα του ενιαίου Δήμου, το συντονισμό μεταξύ κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών, για την ομογενοποίηση της λειτουργίας του Δήμου -εννιά διαφορετικές νοοτροπίες και λειτουργίες πρέπει να «συμπέσουν».

Οι αναγκαίες μετακινήσεις υπηρεσιών και προσωπικού για την ορθολογικότερη οργάνωση και ανταπόκριση του Δήμου στις νέες απαιτήσεις, οι οποίες και θα ολοκληρωθούν με την έγκριση του νέου Οργανισμού και τις κρίσεις των προϊσταμένων, είναι άλλος ένας παράγοντας που προκαλεί καθυστερήσεις στην ομαλή λειτουργία του.

Ακόμα και η ψυχολογία των υπαλλήλων, στη δυσμενή συγκυρία που βιώνουμε, δεν συμβάλλει θετικά στο δύσκολο έργο που καλούνται να εκτελέσουν.

Η κεντρική διοίκηση, όχι μόνο δεν βοηθά, αλλά και δυσκολεύει το έργο της Αυτοδιοίκησης, και όχι μόνο λόγω των μειωμένων επιχορηγήσεων, που πλέον είναι μία πραγματικότητα, που προκύπτει από τη δυσμενή οικονομική κατάσταση της χώρας. Αλλά και με τις ασάφειες και τα κενά στη νομοθεσία, εξαιτίας της «βίαιης» μετάβασης στον Καλλικράτη, την άγνοια των ιδιαίτερων συνθηκών που καθορίζουν την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών, καθώς και του τρόπου λειτουργίας συγκεκριμένων δομών, τις υπερβολικές, σε κάποιες περιπτώσεις, επιβληθείσες γραφειοκρατικές διαδικασίες, με νομοθετικές ρυθμίσεις που δυσχεραίνουν, στην παρούσα κατάσταση, την αύξηση των εσόδων του Δήμου», δήλωσε η κ. Οικονόμου.

Τη συζήτηση για τους ισολογισμούς και απολογισμούς άνοιξε ο Δήμαρχος όπου επιγραμματικά σημείωσε πως η ψήφιση θα γίνει με επιφυλάξεις, ενώ αναφέρθηκε στα ελλείμματα του πρώην Δήμου Βόλου, της Αγριάς και της Αισωνίας υποστηρίζοντας πως ο νέος Δήμος θα αλλάξει σελίδα.

«Λευκή» ψήφο στους ισολογισμούς και απολογισμούς των πρώην δήμων έδωσε η παράταξη της κ. Ζέττας Μακρή με το σκεπτικό ότι δεν θέλησε να επιβραβεύσει τα όσα κακώς έγιναν στους πρώην δήμους.

«Ρίχνουμε λευκό για να δείξουμε την αντίθεσή μας για όσα συνέβαιναν στους πρώην δήμους», είπε η επικεφαλής, ενώ σημειώνεται ότι στην παράταξή της συμμετέχουν πρώην αντιδήμαρχοι που ασκούσαν εξουσία στην Αγριά και την Αρτέμιδα.

Ο κ. Νάνος αναρωτήθηκε και απάντηση δεν έλαβε, για ποιον λόγο, τα προηγούμενα χρόνια (επί Καποδίστρια), οι ορκωτοί λογιστές που σήμερα περιγράφουν με μελανά χρώματα την εικόνα των πρώην δήμων, δεν παρέδιναν ανάλογες εκθέσεις στις πρώην δημοτικές αρχές.

Η παράταξη του κ. Νάνου έδωσε αρνητική ψήφο, όπως και η παράταξη του κ. Πατσιαντά με τον επικεφαλής να τονίζει ότι μπορεί ο πρώην δήμος Βόλου να βρισκόταν στο επίκεντρο της κριτικής την προηγούμενη τετραετία, για κακοδιαχείριση, αλλά και οι συνενωθέντες με τον Βόλο δήμοι, δεν παρουσίαζαν καλύτερη εικόνα. Με την αρνητική του ψήφο καταδίκασε τις πλειοψηφίες οι οποίες διαχειρίστηκαν τους πρώην δήμους με γνώμονα τις πελατειακές σχέσεις και την κακοδιοίκηση.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, μέσα από τις εκθέσεις των ορκωτών λογιστών, την καλύτερη εικόνα παρουσίασε η οικονομική έκθεση της Νέας Ιωνίας, με τον πρώην δήμαρχο κ. Παύλο Μαβίδη να υπερασπίζεται την πολιτική του. Ωστόσο τα στοιχεία αμφισβήτησε ο κ. Γιάννης Μολοχίδης.

«Κόντρα» σημειώθηκε και μεταξύ του πρώην και νυν αντιδημάρχου Αγριάς κ.κ. Στόικου και Ζάχου για δάνειο που έλαβε η πρώην δημοτική αρχή και το οποίο δεν εμφανίστηκε στην οικονομική απογραφή, αλλά η δημοτική αρχή ενημερώθηκε γι’ αυτό όταν της ζήτησε δόσεις η τράπεζα.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το