Photo Gallery, Πολιτική

Και νέο δάνειο το 2012;

Προωθείται πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και διαρθρωτικών αλλαγών


ΑΘΗΝΑ, 28. Χρονικό περιθώριο ενός έτους έχει η χώρα για να επιστρέψει στις αγορές, διαφορετικά θα χρειαστεί και νέο πακέτο βοήθειας από την τρόικα. Το ζήτημα φέρεται να επισήμανε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους την περασμένη Τρίτη, αλλά η Γερμανίδα καγκελάριος μετέθεσε το δίλημμα στην Ελλάδα, απαιτώντας πλήρη συμμόρφωση.

«Αν δεν πάρετε μέτρα για να ενισχύσετε τον μηχανισμό, θα χρειαστούμε και άλλο πακέτο» είπε ο κ. Παπανδρέου στη Γερμανίδα καγκελάριο, σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής.

Η λήψη μέτρων ειδικά για την Ελλάδα είναι κάτι που το Βερολίνο θέλει να αποφύγει, καθώς προκρίνει και προωθεί την επίλυση του ελληνικού προβλήματος μέσω μιας συνολικής λύσης.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι όσο καθυστερεί η λύση για την ευρωπαϊκή κρίση, τόσο θα απομακρύνεται η δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές.

Με τις αγορές να παραμένουν κλειστές, όμως, τα 57 δισ. ευρώ που απομένουν από τη βοήθεια των 110 δισ. ευρώ επαρκούν για να καλύψουν τις δανειακές ανάγκες της χώρας για το 2011 και μέρος αυτών του επόμενου χρόνου.

Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο αναφέρεται ότι «οι εκταμιεύσεις από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και από το ΔΝΤ αναμένεται να καλύψουν σχεδόν εξ ολοκλήρου τις ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του 2011 και να συνεισφέρουν σημαντικά στις δανειακές ανάγκες του 2012».

Αυτό, όπως σημειώνεται, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα είναι σε θέση να αναχρηματοδοτεί τα έντοκα γραμμάτια που λήγουν στη διάρκεια του έτους. Σε αντίθετη περίπτωση, τα 57 δισ. ευρώ που απομένουν από το πακέτο των 110 δισ. ευρώ θα εξαντληθούν νωρίτερα. «Αν αναχρηματοδοτούνται τα έντοκα, τα χρήματα της βοήθειας καλύπτουν τις ανάγκες μέχρι τον Μάιο του 2012» αναφέρουν πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις δανειακές υποχρεώσεις του Δημοσίου.

Αυτό σημαίνει ότι το πακέτο των 110 δισ. ευρώ θα τελειώσει έναν χρόνο νωρίτερα από τις αρχικές προβλέψεις της τρόικας, η οποία φαίνεται πως έπεσε έξω ακόμα μια φορά.

Στον αρχικό σχεδιασμό προβλεπόταν ότι η χώρα θα έβγαινε στην αγορά σταδιακά από το 2011 και θα κάλυπτε μέρος των δανειακών της αναγκών πουλώντας ομόλογα και πως η χρηματοδότηση από το πακέτο των 110 δισ. ευρώ θα ολοκληρωνόταν τον Μάιο του 2013. Με άλλα λόγια, η τρόικα προέβλεπε ότι η υλοποίηση του προγράμματος θα επέτρεπε στη χώρα την επιστροφή στις αγορές.

Όμως αν και το 2010 πιάσαμε τον στόχο για το έλλειμμα και οι διαρθρωτικές αλλαγές που προβλέπονται στο μνημόνιο υλοποιούνται, έστω και με καθυστερήσεις, οι αγορές εξακολουθούν να παραμένουν κλειστές για την Ελλάδα.

Η Αλ. Παπαρήγα

Επιβεβαιωμένες θεωρεί το ΚΚΕ τις προβλέψεις του για το μνημόνιο.
Σε δήλωσή της η ΓΓ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα αναφέρει ότι «από την πρώτη στιγμή σύναψης του μνημονίου είχαμε προβλέψει ότι ο λαός θα χρεοκοπήσει σίγουρα και ότι θα υπάρχει από κει και πέρα διαπραγμάτευση για το βαθμό χρεοκοπίας ενός τμήματος του κεφαλαίου προκειμένου να ανακάμψει η κερδοφορία». «Έχουμε επιβεβαιωθεί, καταλήγει, ο λαός πρέπει να πιστέψει ότι θυσία αξίζει να γίνει μόνο στο βωμό του αγώνα για την αντεπίθεση, για την ανατροπή της σημερινής κατάστασης, την ανατροπή της εξουσίας. Μεσοβέζικες λύσεις δεν υπάρχουν.»

Ο Γ. Καρατζαφέρης

Σκληρή επίθεση κατά της Γερμανίας με αφορμή την στάση της καγκελαρίου Μέρκελ απέναντι στη χώρα μας, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης από τις Βίγλες Μεγαλοπόλεως Αρκαδίας όπου παρέστη στο ετήσιο μνημόσυνο των 212 εκτελεσθέντων πατριωτών από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής.
Ο κ. Καρατζαφέρης παρουσία μάλιστα του Γερμανού πρέσβη στην Ελλάδα Δρ Roland Michael Wegener, συνέδεσε την γερμανική Κατοχή με την στάση της χώρας σήμερα απέναντι στην Ελλάδα και είπε ότι η Γερμανία πρέπει να καταλάβει ότι έχει υποχρεώσεις απέναντι στους λαούς της Ευρώπης και ιδιαίτερα σε εμάς τους Έλληνες.
«Και τότε μας καταπόνησαν και τώρα το κάνουν οικονομικά. Όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν απογοητεύουν τον Ελληνικό λαό σε σχέση με εκείνους που πιστεύουν ότι μπορούν να ελέγχουν τη ζωή μας», Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εκτίμησε ότι «μπορούμε και μόνοι μας».
Τέλος υποστήριξε ότι πρέπει να παραδειγματιστούμε από εκείνους τους μεγάλους Έλληνες, «γιατί και σήμερα βρισκόμαστε κάτω από μία ιδιότυπη κατοχή, οικονομική αυτή τη φορά και πρέπει να δώσουμε τη μάχη για να μπορέσουμε να βγούμε και αυτή τη φορά νικητές».

Ιδιωτικοποιήσεις

Εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών και «θετικά σοκ» χρειάζεται η ελληνική οικονομία, όπως αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνομιλία του με το «Βήμα της Κυριακής».  Ο υπουργός αναφέρει ότι «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα μας και θα πράξουμε ό,τι χρειαστεί για να αποδείξουμε πως μπορούμε να χειριστούμε το δημόσιο χρέος».

Ως πρώτο «όπλο» ο υπουργός ανέφερε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων 15 δισ. ευρώ, που στοχεύει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και είσοδο «ζεστού» χρήματος.

Επίσης, το υπουργείο στοχεύει σε ενεργοποίηση ενός «ντόμινο» συγχωνεύσεων στο ελληνικό τραπεζικό τοπίο, ώστε τα ιδρύματα να ενισχυθούν και διοχετεύσουν ρευστότητα στην αγορά.

Επιπλέον, οι διαρθρωτικές αλλαγές, στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου, στοχεύουν σε δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων σε ύψος 5% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2014, με δημοσιονομικό όφελος άνω των 20 δισ. ευρώ. Το κύριο βάρος στην αναδιάρθρωση θα αναλάβουν τα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας και Παιδείας.

Η «μάχη με το χρέος» θα διαρκέσει χρόνια ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει επιβάλει σε ενάμιση χρόνο περισσότερα δυσάρεστα μέτρα από ό,τι άλλες σε δύο τετραετίες, αλλά αρνήθηκε τα περί αναγκαιότητας πρόωρων εκλογών.

Παράλληλα, και ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για την «απάντηση πακέτο» της Ε.Ε. στην κρίση χρέους, η Αθήνα διεκδικεί την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου στην Ελλάδα και τη μείωση των επιτοκίων.

Θέση της Αθήνας είναι ότι η «περιεκτική απάντηση» θα πρέπει να περιλαμβάνει μεθόδους όπως η επαναγορά ομολόγων από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το