Photo Gallery, Τοπικά

Κάρλα: Θολό τοπίο και σχέδιο δράσης

Διαπιστώνεται σύγχυση και κενό αρμοδιοτήτων μεταξύ Φορέα Διαχείρισης και Περιφέρειας Θεσσαλίας


Τα προβλήματα ολοκλήρωσης του έργου συζητήθηκαν σε χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος

Συνολικά 4,5 ώρες διήρκεσε η χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος για την Κάρλα, όπου για μια ακόμη φορά διαπιστώθηκε σύγχυση και κενό αρμοδιοτήτων μεταξύ του Φορέα Διαχείρισης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ οι μελετητές του έργου «δικαιολόγησαν» την απόφασή τους να δημιουργήσουν αντλιοστάσιο στην έξοδο του βιολογικού της Λάρισας με αποτέλεσμα να διοχετεύονται λύματα στο λημναίο περιβάλλον.

Η «επιστημονική» τους άποψη ήταν ότι δεν υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση της λίμνης από τα λύματα του βιολογικού της γείτονος, ωστόσο χθες αποφασίστηκε να επεκταθεί κατά 200 μέτρα η έξοδος του βιολογικού για να «προσπερνά» το κανάλι της Κάρλας. Μέχρι σήμερα η διοχέτευση λυμάτων στη λίμνη γίνεται «απρόσκοπτα».

Ο Φορέας Διαχείρισης θα αναλάβει σταδιακά όλες τις αρμοδιότητες λειτουργίας και προστασίας του οικοσυστήματος και στη χθεσινή σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μείζον ζήτημα με την κατανομή των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην Περιφέρεια και το Φορέα.

Μέχρι να ξεκαθαριστεί το τοπίο με Προεδρικό Διάταγμα η Περιφέρεια θα είναι εκείνη που θα αναλάβει να δώσει λύσεις σε περιβαλλοντικές κρίσεις.

Το ΥΠΕΚΑ, διά της Ειδικής Γραμματέως Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Μαργαρίτας Καραβασίλη, οργάνωσε μία ανοικτή σύσκεψη εργασίας με τη συμμετοχή φορέων που έχουν θεσμική αρμοδιότητα για το θέμα όπως ΥΠΕΚΑ, Υπ. Υποδομών, Βουλή των Ελλήνων-Επιτροπή Περιβάλλοντος, Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμος Βόλου, Δήμος Ρήγα Φεραίου, Φορέας Διαχείρισης Κάρλας, ΤΕΕ Μαγνησίας.

Το σχέδιο δράσης που αποφασίστηκε χθες και θα υποβληθεί στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ για τελική επεξεργασία και έγκριση, εξειδικεύει τα εξής: Τις αρμοδιότητες του φορέα διαχείρισης της Κάρλας, αλλά και κάθε συναρμόδιου φορέα χωριστά, την πραγματοποίηση μετρήσεων στα νερά Πηνειού και Κάρλας, την πραγματοποίηση περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων σε παραγωγικές μονάδες που λειτουργούν παρόχθια του Πηνειού και της Κάρλας, τα αναγκαία έργα για τη θωράκιση της περιβαλλοντικής κατάστασης της Κάρλας (αλλαγή εκτροπής ΒΙΟΚΑ Λάρισας, ολοκλήρωση τεχνητού υγρότοπου, καθαρισμός τάφρων, ολοκλήρωση συλλεκτήρων, κ.ά.), τον τεχνολογικό (περιβαλλοντικό) εκσυγχρονισμό παραγωγικών μονάδων, τον έλεγχο των γεωτρήσεων, κ.ά. Έμφαση δόθηκε επίσης σε τρία κρίσιμα ζητήματα. Στην πρόοδο του αρδευτικού έργου στην Κάρλα, που επιβάλλεται να ολοκληρωθεί, στο χρόνο έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος που θα προβλέπει τις αρμοδιότητες του Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας και στον αναλυτικό και δεσμευτικό συντονισμό των φορέων σε περίπτωση νέας περιβαλλοντικής κρίσης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καρτάλης δήλωσε για την σύσκεψη:

«Στη σύσκεψη συζητήθηκε ένα πρώτο σχέδιο δράσης και επιβεβαιώθηκε η σημασία που δίνουμε όλοι στον καθορισμό των αναγκαίων μέτρων, αλλά και στο βέλτιστο δυνατό συντονισμό των ενεργειών. Υπάρχουν ανοικτά ζητήματα που είτε δεν αντιμετωπίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια ή που έτυχαν επικοινωνιακής διαχείρισης και μόνο, με αποτέλεσμα να παραμένουν σε σοβαρή εκκρεμότητα. Τα προβλήματα αυτά πρέπει σύντομα να κλείσουν από τους συναρμόδιους φορείς σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο. Είναι θετικό ότι υπάρχει μια στενή συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ, το Υπουργείο Υποδομών και την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η προσπάθεια για την προστασία του σπουδαίου οικοσυστήματος της Κάρλας και του Πηνειού δεν ολοκληρώθηκε με αυτή τη σύσκεψη. Αντιθέτως συνεχίζεται και θέλω να πιστεύω ότι όλοι οι φορείς θα ανταποκριθούν στις ευθύνες τους. Ως Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής δεν έχουμε την αρμοδιότητα να εκτελέσουμε κάποιες από τις δράσεις, όμως θα παρακολουθήσουμε στενά τις εξελίξεις, όπως κάνουμε σε πολλές αντίστοιχες περιβαλλοντικές περιπτώσεις στη χώρα», τόνισε.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το