Οικονομία

Ιταλοί αναρχικοί με ελληνικές αναφορές ανέλαβαν την ευθύνη για πακέτα-βόμβες

Προκηρύξεις και στη Ρώμη από τον «επαναστατικό πυρήνα Λάμπρος Φούντας»

ΡΩΜΗ, 23.


Μια ιταλική οργάνωση αναρχικών με την ονομασία FAI ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις με παγιδευμένα πακέτα στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Χιλής.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Ansa, η οργάνωση υπογράφει ως Federazione Anarchica Informale «επαναστατικός πυρήνας Λάμπρος Φούντας».

Η ανακοίνωση βρέθηκε σε μικρό κουτί κοντά σε έναν από τους δύο υπαλλήλους της πρεσβείας, ο οποίος τραυματίστηκε από τις εκρήξεις.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με Ιταλούς συναδέλφους τους, από τη μέχρι στιγμής έρευνα δεν προκύπτει ότι τα παγιδευμένα με εκρηκτικά πακέτα που εξερράγησαν στην ιταλική πρωτεύουσα έχουν σταλεί από την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο Ιταλός υφυπουργός Εσωτερικών Αλφρέντο Μαντοβάνο, τόνισε ότι τα πακέτα «είναι πολύ πιθανόν να εστάλησαν από το εσωτερικό. Η συγκεκριμένη τεχνική των εκρηκτικών πακέτων και φακέλων σχετίζεται άμεσα με τον αναρχικό χώρο».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχει σειρά ιταλικών αναρχικών οργανώσεων που διατηρούν σχέσεις με Έλληνες, ωστόσο, δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι η αποστολή των πακέτων έγινε από την Ελλάδα.

Ανάληψη ευθύνης

Η αναρχική οργάνωση Federazione Anarchica Informale (FAI) ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ansa. Το κείμενο με το οποίο αναλαμβάνει την ευθύνη βρέθηκε σε ένα μικρό κουτί κοντά σε έναν από τους τραυματίες.

«Είμαστε αποφασισμένοι να ακολουθήσουμε το δρόμο μας, με λόγια και με πράξεις. Να καταστρέψουμε το απολυταρχικό σύστημα. Ζήτω η FAI, ζήτω η αναρχία. Federazione Anarchica Informale, επαναστατικός πυρήνας Λάμπρος Φούντας», γράφει το σύντομο μήνυμα το οποίο βρίσκεται στα χέρια της ιταλικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, προσθέτει το Ansa.

Φρατίνι: Σοβαρά συμβάντα

«Προσπαθούμε να διαπιστώσουμε περί τίνος ακριβώς πρόκειται, αλλά είναι σίγουρα σοβαρά συμβάντα», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, σχετικά με τις δυο εκρήξεις πακέτων που σημειώθηκαν σήμερα το μεσημέρι στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Χιλής, στην ιταλική πρωτεύουσα. Ο Φρατίνι, πρόσθεσε ότι «η Ιταλία, παρενέβη ήδη ώστε οι πρεσβείες της που βρίσκονται σε περιοχές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, να λάβουν επιπλέον μέτρα ασφαλείας».

Σε ό,τι αφορά τις ξένες πρεσβείες στη Ρώμη, οι ιταλικές αρχές ζήτησαν να τηρούνται πολύ προσεκτικές διαδικασίες, κυρίως σε ότι αφορά την παραλαβή της αλληλογραφίας.

Οι καραμπινιέροι, περισυνέλεξαν ότι έχει απομείνει από τους δυο εκρηκτικούς φακέλους και πρόκειται τώρα να προχωρήσουν σε σειρά εξακριβώσεων και ερευνών, με την βοήθεια των πιο προηγμένων τεχνολογιών. Η ειδική αντιτρομοκρατική εισαγγελία της Ρώμης, ξεκίνησε έρευνα την υπόθεση, με την κατηγορία επίθεσης με τρομοκρατική πρόθεση.

Οι ιταλικές αστυνομικές δυνάμεις πρόκειται να πραγματοποιήσουν προληπτικούς ελέγχους σε ξένες διπλωματικές αντιπροσωπείες, ενώ πηγές της εισαγγελίας της Ρώμης, αφήνουν να διαρρεύσει ότι δεν αποκλείεται να παραδοθούν και νέα εκρηκτικά πακέτα.

Η περίπτωση θυμίζει Ελλάδα

Νωρίτερα, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι, αναφερόμενος στις δύο εκρήξεις πακέτων τόνισε ότι «ακολουθείται η αναρχική οδός. Οι ενδείξεις είναι ανάλογες με εκείνες των συμβάντων που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα το Νοέμβριο και αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι πρόκειται για τη σωστή οδό». Τέλος, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε ότι πρόκειται για πολύ βίαιες ομάδες, που είναι παρούσες και στην Ισπανία και την Ελλάδα.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Agi είχε μεταδώσει – νωρίτερα – ότι «τα δύο εκρηκτικά πακέτα που εξερράγησαν στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Χιλής φέρονται να εστάλησαν από την Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν ενδείξεις

ότι εστάλησαν από την Ελλάδα

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα παγιδευμένα δέματα που εξερράγησαν στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Χιλής στην Ιταλία εστάλησαν από την Ελλάδα. Αυτό ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, απαντώντας σε αναφορές περί πιθανής εμπλοκής Ελλήνων στην αποστολή των δεμάτων. Κάτι αναφέρεται σε ξένα μέσα ενημέρωσης ως πιθανή εκδοχή. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι Ιταλικές αρχές με τις οποίες υπήρξε επικοινωνία από ελληνικής πλευράς, δεν έχουν υποβάλει κανένα αίτημα συνεργασίας για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ούτε έχουν προσκομίσει ενδείξεις ή στοιχεία που να εμπλέκουν έλληνες αντιεξουσιαστές στην αποστολή των δεμάτων.

Ωστόσο, κατά πληροφορίες, εξετάζουν το ενδεχόμενο να εστάλησαν από ιταλική οργάνωση τα παγιδευμένα δέματα σε ένδειξη συμπαράστασης, εκτός των άλλων, σε Έλληνες κρατούμενους, κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν και μάλιστα όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες πιθανόν να υπάρχει και ανάληψη ευθύνης για αυτό στην Ιταλία.

Εξάλλου, αναφερόμενος στα δύο εκρηκτικά πακέτα που προκάλεσαν τον τραυματισμό δύο υπαλλήλων της Ελβετικής και της Χιλιανής Πρεσβείας σήμερα στη Ρώμη, ο Ιταλός υφυπουργός εσωτερικών Αλφρέντο Μαντοβάνο, διαφοροποιήθηκε μερικώς από τις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα ο υπουργός εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι. «Τα δυο εκρηκτικά πακέτα είναι πολύ πιθανόν να εστάλησαν από το εσωτερικό της χώρας, από την Ιταλία. Η συγκεκριμένη τεχνική των εκρηκτικών πακέτων και φακέλων σχετίζεται άμεσα με τον αναρχικό χώρο» δήλωσε ο Μαντοβάνο.

Ο Ιταλός υφυπουργός εσωτερικών πρόσθεσε δε ότι υπάρχει μία σειρά Ιταλικών αναρχικών οργανώσεων που διατηρούν σχέσεις με Έλληνες, αλλά πιστεύει ότι δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι η αποστολή των πακέτων έγινε από την ελληνική επικράτεια. Ο Αλφρέντο Μαντοβάνο πρόσθεσε ότι έχουν υιοθετηθεί αυξημένα μέτρα ασφαλείας, τόσο για τις ξένες πρεσβείες στην Ιταλία, όσο και για πολλές ιταλικές διπλωματικές αντιπροσωπείες στο εξωτερικό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το