Πολιτική

ΙΚΑ: Μέτρα κατά εισφοροδιαφυγής

Ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το διοικητή του Ιδρύματος


Θα διαχωριστούν οι τομείς Υγείας και Συντάξεων

Από 1/1/2012 οι ασφαλισμένοι θα έχουν την κάρτα υγείας


Μέτρα για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής προωθεί η διοίκηση του ΙΚΑ. Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο διοικητής του Ιδρύματος Ροβέρτος Σπυρόπουλος μιλώντας στη ΝΕΤ, σήμερα η εισφοροδιαφυγή ανέρχεται σε 4-5 δισ. ευρώ, τη στιγμή που τα έσοδα του ΙΚΑ ανέρχονται σε 15 δισ. ετησίως.

«Τα υπέρμετρα πρόστιμα δεν έχουν αποδώσει» είπε και πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις θα έχουν την ευελιξία μέσα σε 12 μήνες να καλύπτουν τις εισφορές και αντί για πρόστιμα θα υπάρχει μια επιβάρυνση της τάξης του 1%».

Ειδικότερα, μιλώντας σήμερα στη ΝΕΤ ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, δήλωσε ότι: «Έχουμε οριοθετήσει τις αλλαγές που θα γίνουν μέσα στο 2011. Και αυτές θα είναι:

1. Μείωση της εισφοροδιαφυγής: Τα έσοδα του ΙΚΑ υπολογίζονται σε 15 δισ. ετησίως και η εισφοροδιαφυγή κυμαίνεται στα 4-5 δισ. Στόχος να μειωθεί κατά 30%.

Τα υπέρμετρα πρόστιμα δεν έχουν αποδώσει. Οι επιχειρήσεις θα έχουν την ευελιξία μέσα σε 12 μήνες να καλύπτουν τις εισφορές και αντί για πρόστιμα θα υπάρχει μια επιβάρυνση της τάξης του 1%.

2. Μείωση της διαφυγής με ελέγχους στις επιχειρήσεις. Θα υπάρξουν και σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις.

3. Θα μειωθούν οι τύποι των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 850 διαφορετικοί τύποι και θα τους μειώσουμε στους 10, σε πρώτη φάση. Δεν υπάρχει μοντέλο μηχανοργάνωσης που να μπορεί να ελέγξει όλα αυτά τα διαφορετικά ασφαλιστικά «πακέτα».

4. Θα μειώσουμε την πολυνομία και τη γραφειοκρατία που υπάρχει.

5. Θα διαχωριστούν οι τομείς της Υγείας και των Συντάξεων. Σήμερα, δεν μπορούμε να διοικήσουμε ταυτόχρονα και τους δύο αυτούς τομείς».

Αναφερόμενος στο θέμα των χρεών ο διοικητής του ΙΚΑ ανέφερε πως: «Τα μεγάλα χρέη προς το ΙΚΑ τα έχουν η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι Συνεταιρισμοί».

Σχετικά με τη σπατάλη, ο κ. Σπυρόπουλος είπε ότι «μειώσαμε σημαντικά τη σπατάλη στη συνταγογράφηση, έστω και εάν ο έλεγχος που ασκήσαμε είναι ακόμα ελλιπής. Το Δεκέμβριο του 2009 η συνταγογράφηση ήταν της τάξης των 196 εκ. ευρώ. Το Δεκέμβριο του 2010 η συνταγογράφηση μειώθηκε στα 135 εκ. ευρώ.

Από την 1/1/2012 οι ασφαλισμένοι θα έχουν την κάρτα υγείας, με την οποία θα μπορούν να επισκέπτονται τα ιατρεία και ο έλεγχος της συνταγογράφησης θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο».

Τέλος ο κ. Σπυρόπουλος είπε ότι: «Προωθείται ο Ενιαίος Οργανισμός Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, που θα έχει μικρά Διαγνωστικά Κέντρα. Ο ασφαλισμένος θα έχει τον οικογενειακό του γιατρό και με ελεύθερη επιλογή θα μπορεί να επισκέπτεται όποιον γιατρό επιθυμεί από αυτούς που θα είναι συμβεβλημένοι με το ΙΚΑ, συμπεριλαμβανομένων και των Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων».

Μιλώντας για το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων, ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Δημήτρης Γεωργακόπουλος, τόνισε ότι: «Δεν είναι δυνατόν σήμερα να μην μπορεί κάποιος να κάνει όποια επιχείρηση θέλει, σε όποιο σημείο της χώρας. Θα καταργήσουμε τα τεκμαρτά εισοδήματα και θα ζητήσουμε από τους ελεύθερους επαγγελματίες τα πραγματικά. Ο έλεγχος θα γίνεται μέσα από τα κριτήρια διαβίωσης».

Μονόδρομος η αυτοχρηματοδότηση

του συστήματος υγείας

Μονόδρομο χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος την αυτοχρηματοδότηση του συστήματος υγείας, τονίζοντας πως αν δεν επιτευχθεί εντός του 2011 η συγκράτηση της σπατάλης στα νοσοκομεία, την αποτυχία θα εισπράξουν αδίκως η ελληνική κοινωνία και οι Έλληνες πολίτες.

«Άλλη δυνατότητα δεν υπάρχει και δεν θα έπρεπε να υπάρχει, ακόμη και αν δεν είχαμε την οικονομική κρίση», ανέφερε ο υπουργός κατά τη διάρκεια εκδήλωσης την Παρασκευή στο Μέγαρο Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας για την παρουσίαση βιβλίου του ιατρού Λυκούργου Λιαρόπουλου, με τίτλο «Διεθνή Συστήματα Υγείας».

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, «η Ελλάδα αυτή τη στιγμή τόσο για τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, όσο και για τον ιδιωτικό τομέα Υγείας καταναλώνει τα περισσότερα στον πλανήτη και ειδικότερα η δαπάνη του κράτους στον τομέα της Υγείας το 2009 έφτασε τα 25 δισ. ευρώ, ποσό δυσανάλογο ως προς την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται».

Εκτίμηση εξάλλου του κ. Λοβέρδου ήταν πως στις αρχές του Φεβρουαρίου θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα για την κατάσταση στα νοσοκομεία και την εικόνα αυτή θα έχουν και οι επιτηρητές. «Το σύστημα πρέπει να αποδείξει ότι καταφέρνει να συγκρατήσει τις δαπάνες αλλιώς θα πρέπει να εφαρμοστούν πολιτικές οριζόντιου χαρακτήρα, επί δικαίων και αδίκων», παρατήρησε, δηλώνοντας πως ο ίδιος προσωπικά δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο.

Επιπρόσθετα, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός, μέχρι το τέλος Μαρτίου θα κατατεθεί πρόταση με μορφή εισήγησης εκ μέρους του κ. Λιαρόπουλου, που είναι και ο συγγραφέας του βιβλίου που παρουσιάστηκε, για τις συγχωνεύσεις στα νοσοκομεία. Τέλος, μέχρι τα μέσα Μαρτίου, ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και καθηγητής στο LSE Ηλίας Μόσιαλος, ως επικεφαλής της Επιτροπής που προβλέπει το μνημόνιο θα καταθέσει έκθεση για την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών στον τομέα της Υγείας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το