Photo Gallery, Τοπικά

Ιατρείο Αλληλεγγύης για ανασφάλιστους και άνεργους

Από αύριο για την εξυπηρέτηση ανασφάλιστων και μακροχρόνια ανέργων

Τις πύλες του στους ανασφάλιστους συμπολίτες, στους μακροχρόνια και τους αλλοδαπούς, που επίσης δεν διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη, ανοίγει από αύριο Τετάρτη το μεσημέρι το Ιατρείο Αλληλεγγύης του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας. Το ιατρείο θα στεγάζεται στο Δίαυλο (Τοπάλη 54) και θα λειτουργεί τέσσερις ημέρες την εβδομάδα (Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή) από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα. Σε δεύτερη φάση θα επεκταθεί και σε θέματα προληπτικής ιατρικής.

Το Ιατρείο Αλληλεγγύης, όπως ονομάζεται η νέα κοινωνική δομή, αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας και του Δήμου Βόλου.

Σε ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου, αναφέρεται πως «η κατάσταση των τελευταίων χρόνων, λόγω της κρίσης, επιδεινώνεται συνεχώς, με τραγικές συνέπειες για τον πληθυσμό, τους νέους και τους οικονομικούς μετανάστες.
Τα αποτελέσματα της σημερινής κατάστασης είναι πλέον ορατά με την πτώση του επιπέδου υγείας του ελληνικού πληθυσμού, όπως καταγράφεται σε πολλές ιατρικές μελέτες, με αποτέλεσμα να αυξάνονται η νοσηρότητα, οι ψυχικές παθήσεις και οι αυτοκτονίες, που είναι πια καθημερινό φαινόμενο. Σε μια τέτοια κρίση, με τη φτωχοποίηση που επέβαλαν τα μνημόνια, οι κυβερνώντες, αντί να διευρύνουν τις δομές της υγείας και των κοινωνικών δράσεων, για να μπορεί ο ελληνικός λαός να ανακουφισθεί, επιβάλλουν συνεχώς εμπόδια στους συμπολίτες μας στην πρόσβαση σε ιατρικές και υγειονομικές υπηρεσίες. Με την υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και του ΕΣΥ υποβαθμίζουν τις παροχές του πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου συστήματος υγείας και έτσι δημιουργείται τεράστια ανθρωπιστική κρίση.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, εκφραστής των γιατρών της περιοχής μας, συναισθανόμενος το καθήκον που έχουν οι γιατροί ως λειτουργοί, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από την αλληλεγγύη που διέπει την ελληνική κοινωνία. Εκφράζει την αλληλεγγύη του έμπρακτα, χωρίς ελεημοσύνες, τη φιλευσπλαχνία προς μια κοινωνία που μπορεί να υποφέρει αλλά έχει αξιοπρέπεια, την αγωνιστικότητα και, το σημαντικότερο, την ελπίδα ότι θα αλλάξει αυτήν κατάσταση.
Σ’ αυτό το πλαίσιο δημιουργεί κοινωνική δομή με την ονομασία «Ιατρείο Αλληλεγγύης», στην οποία θα συμμετάσχουν γιατροί όλων των ειδικοτήτων. Το ιατρείο θα στεγάζεται στο Δίαυλο ( Τοπάλη 54) με είσοδο από τη Σκενδεράνη στο ισόγειο του κτιρίου, το οποίο παραχωρήθηκε από τη Δημοτική Αρχή Βόλου και διαμορφώθηκε κατάλληλα και ξεκινά η λειτουργία του από αύριο Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου.
Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου και της επιτροπής που ασχολήθηκε επισταμένα με το ζήτημα του Ιατρείου Αλληλεγγύης, κ. Χρήστος Πανάγος, υπογράμμισε πως έχουν ενδιαφερθεί τουλάχιστον 50 γιατροί από το Νοσοκομείο, το πρώην ΙΚΑ και τον ιδιωτικό χώρο για να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους. Χθες ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση του ιατρικού εξοπλισμού και των υπόλοιπων αντικειμένων.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το Ιατρείο Αλληλεγγύης θα εξυπηρετεί συγκεκριμένες κατηγορίες συμπολιτών. Εμείς θα εξυπηρετούμε τους ανασφάλιστους και τους μακροχρόνια άνεργους. Έτσι, όσοι διαθέτουν βιβλιάριο απορίας, θα εξυπηρετούνται από το Νοσοκομείο.

Πώς θα λειτουργεί

Το Ιατρείο Αλληλεγγύης θα λειτουργεί κάθε Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή από τις 3 έως τις 6 το απόγευμα και θα υπάρχουν οι ειδικότητες: Παθολόγου, Γενικού Ιατρού, Παιδιάτρου και Ειδικότητα Χειρουργικού Τομέα. Κάθε Πέμπτη από τις 3 έως τις 6 το απόγευμα θα υπάρχουν οι ειδικότητες: Καρδιολόγου και Ψυχίατρου.
Σε περίπτωση που χρειαστεί κάποιος συμπολίτης μας να εξετασθεί από γιατρό υποειδικότητας, όπως, ουρολόγο, ΩΡΛ, οφθαλμίατρο, καρδιολόγο, ρευματολόγο, δερματολόγο, γυναικολόγο, ενδοκρινολόγο κ.τ.λ. ή χρειασθεί να υποβληθεί σε παρακλινικό έλεγχο, ακτινογραφίες ή μικροβιολογικές εξετάσεις, θα παραπέμπεται από το γιατρό του ιατρείου για εξέταση.
Μ’ αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένα δίκτυο υγειονομικό, που θα καλύπτει και θα ανακουφίζει τους συμπολίτες μας που βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να μην έχουν ασφαλιστική κάλυψη.

Παράλληλα, γιατροί άλλων ειδικοτήτων θα φροντίζουν δωρεάν τους ασθενείς, οι οποίοι θα τους επισκέπτονται με παραπεμπτικό από το Κοινωνικό Ιατρείο. Διαγνωστικά κέντρα, βιοχημικά εργαστήρια, ακτινολογικά εργαστήρια και πολλοί γιατροί ειδικοτήτων συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Τη γραμματειακή υποστήριξη θα την αναλάβουν εθελοντές νοσηλευτές.

Θα υπάρχει μηχανοργάνωση για την τήρηση του ιατρικού ιστορικού του κάθε ασθενούς (κάρτα ασθενούς), δίκτυο παραπομπών σε άλλες ειδικότητες κλπ.

Σημειώνεται ότι όλος ο ιατρομηχανολογικός εξοπλισμός αγοράστηκε με χρήματα του Ι.Σ.Μ. και τις χορηγίες επιχειρήσεων της περιοχής.
Σε δεύτερη φάση, αφού καθιερωθεί το Ιατρείο Αλληλεγγύης, θα επεκτείνει τη δραστηριότητά του και σε δράσεις προληπτικής ιατρικής, με εμβολιασμούς, επίκαιρες ομιλίες για διάφορα θέματα που απασχολούν την κοινωνία, όπως αλκοολισμός, κάπνισμα, τοξικομανία κλπ.
Στο Ιατρείο Αλληλεγγύης θα απευθύνονται: Ανασφάλιστοι συμπολίτες μας, μακροχρόνια άνεργοι και ανασφάλιστοι οικονομικοί μετανάστες.
Θα πρέπει να τονισθεί ότι η εξυπηρέτηση από τη δομή αυτή θα γίνεται στις παραπάνω κατηγορίες συμπολιτών μας και όχι στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ενώ η όλη διαδικασία θα γίνεται δωρεάν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το