Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Θύελλα στο Βόλο για τα επεισόδια

Ο κ. Αλαμάνας τόνισε ότι τα μέτρα τάξης του περασμένου Σαββάτου στόχευαν στο να μην προκληθούν επεισόδια

Σύλληψη για το αιματηρό επεισόδιο στο Βόλο

Συνελήφθη χθες το μεσημέρι ένας 30χρονος που φέρεται να εμπλέκεται στο αιματηρό επεισόδιο μεταξύ αριστεριστών και χρυσαυγιτών στην οδό Ιάσονος. Αναζητείται ένα ακόμη άτομο, 26 ετών. Τραυματίας είναι ένας 55χρονος, μέλος της Χρυσής Αυγής στο Βόλο, ο οποίος νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Βόλου με σοβαρά τραύματα στο πρόσωπο. Όπως υποστηρίζεται από στελέχη της Χρυσής Αυγής δέχθηκε επίθεση με σιδηρογροθιά και η κατάστασή του έχει κριθεί σοβαρή.

Η Αστυνομία χθες συνέλαβε ένα από τα δύο άτομα, τα οποία φέρονται να αναγνωρίστηκαν από τα στελέχη της Χρυσής Αυγής που δέχθηκαν επίθεση.

Είναι η πρώτη φορά, ουσιαστικά, που στη σύγκρουση αριστεριστών και χρυσαυγιτών σημειώνεται τραυματισμός.

Το επεισόδιο σημειώθηκε γύρω στις 8.30 το βράδυ της Κυριακής. Στην επίσημη ανακοίνωσή της η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας για το επεισόδιο αναφέρει: «Χθες (23-12-2012) και ώρα 20.30 στο Βόλο, ομάδα 15 περίπου ατόμων

επιτέθηκε σε πέντε άτομα με σιδερογροθιές και καρέκλες, προκαλώντας σε

έναν εξ’ αυτών, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο, επικίνδυνες

σωματικές βλάβες και πολλαπλά θλαστικά τραύματα, ενώ σε άλλους δύο

επιπόλαιους τραυματισμούς. Δύο από τους δράστες έχουν αναγνωρισθεί από

τους παθόντες. Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου. Η

αστυνομική έρευνα συνεχίζεται».

Όπως αναφέρουν στελέχη της Χρυσής Αυγής και ο βουλευτής Μαγνησίας του κόμματος κ. Παναγιώτης Ηλιόπουλος, οι πέντε χρυσαυγίτες βρίσκονταν σε παραλιακή καφετέρια όταν δέχθηκαν επίθεση από άτομα του αριστερού χώρου, τα οποία βγήκαν από το παραλιακό κτίριο του Πανεπιστημίου, στο Βόλο. Ακολούθησε σύγκρουση και μάρτυρες ανέφεραν πως η συμπλοκή σημειώθηκε στην οδό Ιάσονος, μπροστά από κεντρικό βενζινάδικο. Ο 55χρονος, μέλος της Χρυσής Αυγής, ο οποίος δέχθηκε στο πρόσωπο τα κτυπήματα από τη σιδηρογροθιά, έπεσε αιμόφυρτος. Τα άτομα του αριστερού χώρου έσπευσαν να εξαφανιστούν.

Κλήθηκε η Αστυνομία και μέσα σε λίγα λεπτά στο σημείο έσπευσε ισχυρή αστυνομική δύναμη για τον κίνδυνο επέκτασης των επεισοδίων. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο, ενώ η Αστυνομία άρχισε την αναζήτηση των δύο ατόμων, τα οποία αναγνωρίστηκαν από το θύμα.

Οι χρυσαυγίτες μιλούν για συγκεκριμένα άτομα από τον αριστερό χώρο. Ο βουλευτής Μαγνησίας της Χρυσής Αυγής ανέφερε ότι η Χρυσή Αυγή δεν έχει καμία συμμετοχή σε αυτόν τον κύκλο βίας, παρά τις συνεχείς επιθέσεις και προκλήσεις αριστεριστών και αναρχικών.

Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βόλου διενεργεί έρευνα, αμέσως μετά το επεισόδιο, λαμβάνοντας καταθέσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί τι συνέβη και κάτω από ποιες συνθήκες. Παράλληλα άρχισε την αναζήτηση των δύο ατόμων, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στο επεισόδιο και πριν λήξει η προθεσμία διαδικασίας του αυτόφωρου.

Χθες συνελήφθη ένας 40χρονος, ο οποίος είναι ήδη γνωστός στις διωκτικές αρχές.

 

Απ. Αλαμάνας: «Θα έχουμε νεκρό στην πόλη, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση…»

«Η πόλη δεν αντέχει άλλο αυτούς τους ανθρώπους», τονίζει ο αστυνομικός διευθυντής Μαγνησίας κ. Απόστολος Αλαμάνας με αφορμή τα επεισόδια και την τεράστια αναστάτωση στο κέντρο του Βόλου το Σαββατοκύριακο, παραμονές Χριστουγέννων. Εξέφρασε μάλιστα το φόβο του, ότι ίσως να υπάρξει και νεκρός αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Το σκηνικό αντιπαράθεσης αριστεριστών, χρυσαυγιτών και στη μέση την Αστυνομία, έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία.

Η Αστυνομία δέχθηκε τα «πυρά» του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του Δικτύου για τα Κοινωνικά Δικαιώματα, μέσω ανακοινώσεων για τα μέτρα του περασμένου Σαββάτου και τις δεκάδες προσαγωγές. «Η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της και καλά θα κάνουν να την αφήσουν ήσυχη» αναφέρει ο κ. Αλαμάνας, τονίζοντας ότι τα μέτρα τάξης του περασμένου Σαββάτου στόχευαν στο να μην προκληθούν επεισόδια. Οι 70 και πλέον προσαγωγές έγιναν προληπτικά, πριν από την πορεία, καθώς την ίδια στιγμή μέλη της «Χρυσής Αυγής» μοίραζαν τρόφιμα στην παραλία του Βόλου.

Η Αστυνομία καταγγέλθηκε για αυτές τις προσαγωγές πριν από την πορεία που είχε προγραμματιστεί από τις αριστερές οργανώσεις, ενώ ο αστυνομικός διευθυντής έθεσε απλά το ερώτημα: «Τι δουλειά είχαν 70-100 άτομα με κράνη, ρόπαλα και ξύλα, να βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο και να εξέρχονται από εκεί; Τι έπρεπε να κάνει η Αστυνομία; Να τους αφήσει να κυκλοφορήσουν ελεύθεροι και ν’ ακολουθήσουν συμπλοκές;». Σημείωσε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι δύο από τους προσαχθέντες του περασμένου Σαββάτου αναζητούνται για το αιματηρό επεισόδιο που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στην οδό Ιάσονος και φέρονται να έχουν αναγνωριστεί από τα θύματα της επίθεσης.

Ο αστυνομικός διευθυντής με την ευκαιρία ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι η Αστυνομία βρίσκεται συνεχώς σε μέτρα για τη διατήρηση της τάξης εξαιτίας αυτής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην πόλη, έχει αρκετές επιτυχίες στην πάταξη του εγκλήματος και την εξιχνίαση διάπραξης σοβαρών αδικημάτων.

«Θύελλα» ανακοινώσεων

«Η ανοικτή εκδήλωση της Τ.Ο. Βόλου της Χρυσής Αυγής είχε κοινωνικό και όχι πολιτικό χαρακτήρα» τονίζεται σε χθεσινή ανακοίνωση του κόμματος. Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Λίγες ώρες μετά την αναγγελία της εκδήλωσης, κάποιες νεοσύστατες ομάδες που αποτελούνται από συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με «αντιεξουσιαστές» της πόλης (υπάρχουν άπειρες φωτογραφίες στο διαδίκτυο που αποδεικνύουν το θλιβερό παρεάκι…) ανακοίνωσαν ότι θα προσπαθήσουν με «αντιφασιστικό» συλλαλητήριο να αποτρέψουν τη διανομή των «φασιστικών» κρεμμυδιών και των «ναζιστικών» καρότων στους συμπολίτες μας, που πλήττονται από τη μνημονιακή πολιτική των τελευταίων κυβερνήσεων.

Μάλιστα, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ (αυτός που πριν λίγες μέρες κλαιγόταν στις εφημερίδες ότι τον έδειραν τα ΜΑΤ στο γήπεδο…) κάλεσε τον κόσμο να προσέλθει στο εν λόγω συλλαλητήριο. Έτσι και έγινε! Το πρωί του Σαββάτου, λίγο πριν φτάσει στον χώρο η ομάδα της Τοπικής μας που θα προετοίμαζε τη διανομή των τροφίμων, 50 «αναρχικοί» (πάνοπλοι με δολοφονικά σύνεργα, κράνη, στειλιάρια κ.λπ.), υπακούοντας στις προσταγές του πολιτικού τους «προστάτη» προσπάθησαν να καταλάβουν το χώρο της διανομής με αποτέλεσμα να προσαχθούν όλοι όπως ήταν και το λογικό. Προηγουμένως είχαν επιτεθεί και στον οδηγό του φορτηγού που μετέφερε τα τρόφιμα για το κοινωνικό μας έργο!

Η αντεθνική και αντιλαϊκή γκρούπα που ακούει στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ δεν έχασε την ευκαιρία να βγάλει σχετική ανακοίνωση στήριξης των ροπαλοφόρων προσαχθέντων άμεσα». Και καταλήγει: «Τους καλούμε να μας εξηγήσουν ένα και μόνο πράγμα: Που διαθέτουν τα χρήματα της κομματικής επιχορήγησης και της βουλευτικής αποζημίωσης; Όταν μας απαντήσουν σε αυτό το απλό ερώτημα θα αποκτήσουν και το δικαίωμα να μας κρίνουν».

Το Δίκτυο

Επίθεση στην Αστυνομία για τις προσαγωγές κάνει με ανακοίνωσή του το Δίκτυο για τα

Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα (Κίνηση Βόλου), επισημαίνοντας: «Σιδηρόφρακτη πόλη θύμιζε χτες ο Βόλος, «στολισμένη» με παντός είδους αστυνομικά οχήματα που απέκοπταν την πρόσβαση στην παραλία, με αμέτρητα αστυνομικά άσπρα κράνη και ασπίδες σε κάθε γωνία, με δεκάδες ασφαλίτες «ντυμένους» σε ανέμελους γιορτινούς περιπατητές. Το ιδιαίτερο αυτό εορταστικό ντεκόρ, που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών και από τον εμπορικό κόσμο της πόλης, φρόντισε με επιμέλεια να στήσει η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, προφανώς ως χριστουγεννιάτικο μποναμά στο φασιστικό κόμμα που έχει κερδίσει την καρδιά, το μυαλό – αν υπάρχει – και την ψήφο των μισών αστυνομικών». Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης αναφέρει: Τα συνεταιράκια των φασιστών, διμοιρίες ΜΑΤ και ομάδες ΔΙΑΣ, με χρήση γκλομπ και με χυδαίο υβρεολόγιο, αποκαλυπτικό της ιδεολογικής τους ταύτισης με τους χρυσαυγίτες, προσήγαγαν αναίτια 71 αντιφασίστες και αντιφασίστριες που επιχείρησαν δύο ώρες πριν τη φασιστική φιέστα να συγκεντρωθούν στον προκαθορισμένο χώρο.
Τους κράτησαν παράνομα, όπως κατήγγειλαν και οι δικηγόροι στους οποίους μάλιστα δεν δόθηκε άδεια να δουν τους προσαχθέντες, και τους άφησαν ελεύθερους μόνο αφού η φιέστα των φίλων τους φασιστών είχε λάβει τέλος».
Και καταλήγει: «Οι κοινωνικοί αγώνες κατά των αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών πρέπει να διεξάγονται παράλληλα και με συνεπή αγώνα κατά των φασιστών. Για εμάς είναι δεδομένο ότι τρόικα, κυβέρνηση, μπάτσοι και Χρυσή Αυγή βρίσκονται στην ίδια πλευρά. Ως Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα συμπορευόμαστε με το λαϊκό κίνημα για την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της, συνεχίζουμε και ενδυναμώνουμε τον αντιφασιστικό αγώνα για να γυρίσουν οι φασίστες της Χρυσής Αυγής στις τρύπες τους, αντιστεκόμαστε στην αυθαιρεσία και καταστολή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας».

Το ΕΠΑΜ

Το ΕΠΑΜ επισημαίνει πως είχε προειδοποιήσει εδώ και μήνες για την αύξηση των μέτρων καταστολής και περιορισμού των δημοκρατικών ελευθεριών από μέρους της κατοχικής κυβέρνησης. «Μια σειρά γεγονότων σε ευρύτερο αλλά και σε τοπικό επίπεδο (ξυλοδαρμός βουλευτή, αύξηση δυνάμεων ΜΑΤ) επιβεβαιώνουν την εκτίμησή μας.

Οι συμπολίτες μας που προσήχθησαν προληπτικά(!) είναι γνωστοί στην κοινωνία του Βόλου για την αντιφασιστική και προπάντων ειρηνική δράση τους και σήμερα θεωρήθηκαν «ύποπτοι» γιατί μοίραζαν φυλλάδια».

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκδώσει ανακοίνωση το περασμένο Σάββατο μετά τις προσαγωγές καταγγέλλοντας την Αστυνομία.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το