Photo Gallery, Τοπικά

Η εταιρία δεν ολοκλήρωσε το έργο του γκαράζ της Φιλελλήνων

Ο Δήμος εύχεται να εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον για τη συνέχιση του έργου, μετά την έκπτωση της ανάδοχου εταιρείας
Ο Δήμος εύχεται να εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον για τη συνέχιση του έργου, μετά την έκπτωση της ανάδοχου εταιρείας

 

«Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος, προασπιζόμενος τα συμφέροντά του και τη νομιμότητα, θα διερευνήσει τη δυνατότητα επανεκκίνησης αυτής της τόσο σημαντικής επένδυσης στον κεντρικό ιστό της πόλης», δήλωσε χθες για την ανοιχτή πληγή της πόλης, που ακούει στο όνομα «γκαράζ Φιλελλήνων», ο αντιδήμαρχος κ. Φώτης Λαμπρινίδης.

Ο Δήμος εύχεται να εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον για τη συνέχιση του έργου, μετά την έκπτωση της αναδόχου εταιρείας, ωστόσο μέχρι σήμερα «καπνός» δεν υπάρχει στο ορίζοντα.

Η εταιρεία που κηρύχθηκε έκπτωτη δήλωσε πως θα ακολουθήσει νομική διαδικασία εις βάρος του Δήμου, ενδεχόμενο που μπορεί να «μπλοκάρει» και τη συνέχιση του έργου στην περίπτωση που βρεθεί επενδυτής. Χθες ο κ. Λαμπρινίδης παρέθεσε τις αιτίες που οδήγησαν σε έκπτωση την ανάδοχο, με την επισήμανση ότι ο Δήμος δεν φέρει καμία ευθύνη.

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπρινίδη, ο πρώτος λόγος ήταν η μη τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων και η αδυναμία ολοκλήρωσης της επένδυσης από την εταιρία

Το έργο «Πολυώροφο κτίριο στάθμευσης αυτοκινήτων στη διασταύρωση των οδών Δημητριάδος – Φιλελλήνων ανατέθηκε με την απόφαση 471/2005 του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Βόλου στην παραπάνω εταιρία. Η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του Δήμου Βόλου και της εταιρίας υπογράφηκε στις 14.6.2006. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σύμβαση παραχώρησης, η ανάδοχος εταιρία δεν τήρησε μέχρι σήμερα, με αποκλειστική ευθύνη της, το χρονοδιάγραμμα εργασιών, με αποτέλεσμα το έργο να παραμένει ημιτελές καθώς έχει κατασκευαστεί περίπου το 50% της αναθεωρημένης μελέτης εφαρμογής.

Μετά από σχετικές παρατάσεις, η προθεσμία εκτέλεσης των εργασιών έληγε στις 20.12.2011. Το Δημοτικό Συμβούλιο του νέου, πλέον, Δήμου Βόλου, με την 745/2011 απόφασή του ενέκρινε την επιπλέον παράταση του χρόνου παράδοσης του έργου για τρεις μήνες, στο πλαίσιο των προβλεπομένων από το Ν. 3669/2008 περί Δημοσίων Έργων (άρθρο 48, παρ. 7β), κρίνοντας αυτή σκόπιμη για το συμφέρον του έργου, προκειμένου να σταθμιστεί η δυνατότητα προόδου των εργασιών. Ταυτόχρονα επέβαλε τις ποινικές ρήτρες του άρθρου 11 παρ. 1 της ειδικής συγγραφής υποχρεώσεων, λόγω υπαιτιότητας του ανάδοχου.

Ακολούθως, με την από 21.3.12 ειδική πρόσκληση, η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών κάλεσε τον ανάδοχο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο νόμο, να εκτελέσει συγκεκριμένες εργασίες εντός τριάντα ημερών. Στην πρόσκληση αυτή ο ανάδοχος ανταποκρίθηκε μερικώς.

Με την από 27.9.12 δεύτερη ειδική πρόσκληση, η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών κάλεσε τον ανάδοχο να ολοκληρώσει το χρονοδιάγραμμα εργασιών της πρώτης ειδικής πρόσκλησης εντός τριάντα ημερών, επισημαίνοντας ότι και σε περίπτωση μη εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεών του, κηρύσσεται έκπτωτος. Ο ανάδοχος υπέβαλε ένσταση, η οποία απορρίφθηκε για τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους, καθώς ουδεμία εργασία εκτέλεσε προς εκπλήρωση της ειδικής πρόσκλησης.

Ως επακόλουθο των προαναφερθέντων και με αποκλειστικό γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων του Δήμου και την τήρηση της νομιμότητας, με απόφαση του δ/ντή των Τεχνικών Υπηρεσιών η ανάδοχος εταιρία κηρύχθηκε έκπτωτη, σύμφωνα με το Ν. 3669/2008 (άρθρο 61, παρ.6) και την ειδική συγγραφή υποχρεώσεων (άρθρο 11, παρ.α).

Ο ανάδοχος υπέβαλε ένσταση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων, το οποίο γνωμοδότησε υπέρ της απόφασης του δ/ντή Τεχνικών Υπηρεσιών, το δε Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, όπως προαναφέρθηκε, με ομόφωνη απόφασή του απέρριψε την ένσταση της εταιρίας.

Ο δεύτερος λόγος της έκπτωσης ήταν η μη σύννομη υποκατάσταση του ανάδοχου

Πέραν της αδυναμίας της εταιρίας να ολοκληρώσει το έργο, επιβάλλεται να τονίσουμε ότι ο ισχυρισμός της εταιρίας «ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ Α.Ε.»  περί (δήθεν) υποκατάστασής της, τόσο ως ανάδοχου, όσο και ως κατασκευαστή του έργου (σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης ανάδοχος και κατασκευαστής του έργου είναι η ίδια εταιρία), σε καμία περίπτωση δεν ισχύει, με βάση τα οριζόμενα από τη νομοθεσία (Ν.3649/2008, άρθρο 65). Συγκεκριμένα, ουδέποτε υποβλήθηκε προς το Δήμο Βόλου η επίσημη αίτηση που προβλέπεται από τη νομοθεσία (αίτηση, αλλαγή εγγυητικών επιστολών, δήλωση ανάληψης υποχρεώσεων και προσκόμιση αντιστοίχου Μητρώου Εμπειρίας Επιχειρήσεων) για την υποκατάσταση της  ανάδοχου εταιρίας.

Ως εκ τούτου ουδέποτε υπήρξε απόφαση της προϊστάμενης αρχής, δηλαδή του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, σύμφωνα με τη ρητή πρόβλεψη του νόμου.

Πέραν αυτού, επί δύο έτη μέχρι και πρόσφατα, δηλαδή ακόμη και μετά την ημερομηνία που η εταιρία επικαλείται ότι υπήρξε η δήθεν νόμιμη υποκατάστασή της, η ίδια εξακολουθούσε να αλληλογραφεί μόνον αυτή εγγράφως με τον κύριο του έργου (Δήμο Βόλου).

«Είναι πασιφανές ότι ο Δήμος Βόλου ουδεμία ευθύνη φέρει για τη στασιμότητα του συγκεκριμένου έργου. Αντιθέτως εξάντλησε κάθε νόμιμο περιθώριο για να διευκολύνει την ανάδοχο εταιρία. Η εταιρία φέρει την αποκλειστική ευθύνη, σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης, καθώς δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της σε σχέση με τη χρηματοδότηση του έργου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και πολύ πρόσφατα, και συγκεκριμένα με την από 26.2.2013 επιστολή της, η ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ Α.Ε. ζήτησε από το Δήμο  να αναζητήσει χρηματοδότηση  του έργου από κάποιον άλλο φορέα (ΕΣΠΑ, JESSICA).

Ο Δήμος Βόλου τονίζει ότι ευχής έργο θα ήταν η ολοκλήρωση της επένδυσης και η γρήγορη απόδοσή της προς όφελος των πολιτών», δήλωσε ο αντιδήμαρχος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το