Photo Gallery, Κόσμος, Πρώτο Θέμα (old)

Η επόμενη ημέρα στη Λιβύη

Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναγνωρίζουν τους εξεγερμένους

 


 

 


Το τέλος της εποχής του Καντάφι διαπιστώνουν, μετά την προέλαση των Λίβυων αντικαθεστωτικών στην Τρίπολη, η μία ξένη κυβέρνηση μετά την άλλη, καλώντας το συνταγματάρχη να «παραδοθεί πριν να είναι αργά», ενώ μαίνονται οι μάχες έξω από την έδρα του καθεστώτος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει τη στήριξή της στη χώρα στη μετά-Καντάφι εποχή, ενώ η Ουάσινγκτον συγχαίρει τους Λίβυους που «πήραν το μέλλον τους στα χέρια τους». Οι ξένες κυβερνήσεις επιμένουν στις συστάσεις τους στους αντικαθεστωτικούς να σεβαστούν, κατά την είσοδό τους στην Τρίπολη, τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Φαίνεται ότι είμαστε μάρτυρες των τελευταίων λεπτών ζωής του καθεστώτος Καντάφι, τον οποίο καλούμε να παραιτηθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση και να αποτρέψει περαιτέρω αιματοχυσία» δήλωσε ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.
Η ΕΕ, ανέφερε, επεξεργάζεται σχέδια «για τη μετά-Καντάφι εποχή, υπάρχουν διάφορα σενάρια που μελετούμε όσον αφορά τη βοήθειά μας σε μια Λιβύη μετά τον Καντάφι».
Ο εκπρόσωπός της Κάθριν Άστον τόνισε ότι προς το παρόν οι κυρώσεις κατά της Λιβύης θα παραμείνουν σε ισχύ, αλλά δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να τις αποσύρει όταν αυτό χρειαστεί.
Ενδεικτική του έντονου διπλωματικού παρασκηνίου είναι η διάψευση που εξέδωσε η Νότιος Αφρική πως διευκολύνει τη διαφυγή του Καντάφι από την Τρίπολη, ανακοινώνοντας πως δεν έχει στείλει αεροπλάνο για να τον φυγαδεύσει.
Η Πρετόρια σημείωσε πάντως πως, εάν πέσει ο Καντάφι, δεν θα αναγνωρίσει κυβέρνηση των εξεγερμένων στη Λιβύη αμέσως, στην παρούσα φάση. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ανέφερε επίσης ότι ο Καντάφι δεν θα ζητήσει άσυλο στη Νότιο Αφρική.
Το πρωί της Δευτέρας, οι ΗΠΑ ανέφεραν πως η Λιβύη «γλιστρά από τα χέρια του τυράννου». Νωρίτερα, και με τις αναφορές των ξένων ανταποκριτών για προέλαση των εξεγερμένων, ο Λευκός Οίκος είχε επιφυλαχθεί να κάνει δηλώσεις «μέχρι να επιβεβαιωθεί πλήρως τι έχει συμβεί».
Ο Μουαμάρ Καντάφι «πρέπει να αναγνωρίσει ότι πλέον δεν ελέγχει τη Λιβύη και να παραδώσει άπαξ και διά παντός την εξουσία» ανέφερε η Ουάσινγκτον τα ξημερώματα της Δευτέρας. Ο Μπαράκ Ομπάμα αναγνώρισε πως «το μέλλον της Λιβύης βρίσκεται πια στα χέρια των Λίβυων», καλώντας τους αντικαθεστωτικούς να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα μετά την κατάληψη της Τρίπολης.
Και το Λονδίνο, διά στόματος του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέβιντ Κάμερον, διαπίστωσε ως «ξεκάθαρο γεγονός πως το τέλος του Καντάφι είναι κοντά». Ο Λίβυος συνταγματάρχης «έχει διαπράξει αποτρόπαια εγκλήματα κατά του λαού της Λιβύης και πρέπει τώρα να αποτρέψει το να υποφέρει περισσότερα ο λαός του».
O πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κάλεσε τον Μουαμάρ Καντάφι να «σταματήσει την άσκοπη αντίσταση, προκειμένου να σώσει το λαό του από νέα μαρτύρια» και ζήτησε από τους εξεγερμένους να μην προβούν σε αντίποινα.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Φράνκο Φρατίνι έκρινε αποφασιστική εξέλιξη τη σύλληψη των γιων του Καντάφι, λέγοντας πως ο Καντάφι έχασε την ευκαιρία να οδηγηθεί στην εξορία και «η μοναδική λύση είναι να δικαστεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί κάλεσε τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Λίβυο ηγέτη να παραδώσουν τα όπλα και να σταματήσουν άμεσα τις εχθροπραξίες, ενώ καταδίκασε «τις ανεύθυνες και απελπισμένες εκκλήσεις» του συνταγματάρχη να συνεχίσουν τις μάχες, αναφέρει ανακοινωθέν της γαλλικής προεδρίας.
Η Γαλλία σκοπεύει να φιλοξενήσει μια σύνοδο των διεθνών εταίρων ίσως κι εντός της ερχόμενης εβδομάδας για να συζητηθεί ένας «οδικός χάρτης» για το μέλλον της Λιβύης, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ.
Ο Αλέν Ζιπέ πρόσθεσε ότι δεν είναι ακόμα σαφές εάν ο Λίβυος ηγέτης παραμένει στην Τρίπολη και κάλεσε τους υποστηρικτές του να εγκαταλείψουν τα όπλα.
Και η Μάλτα ξεκαθάρισε πως θα αρνηθεί, εάν της ζητηθεί, να δώσει άσυλο στον Καντάφι ή άλλους αξιωματούχους του λιβυκού καθεστώτος που καταζητούνται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι η κατάληψη της εξουσίας από τους Λίβυους εξεγερμένους θα θέσει τέλος στην αιματοχυσία.
«Οι δραματικές εξελίξεις στις λιβυκές συγκρούσεις αποτελεί απόδειξη για αλλαγή της εξουσίας και ανάληψή της από τους εξεγερμένους πολύ σύντομα» ανέφερε ανακοινωθέν του υπουργείου.
Η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει την πολιτική οντότητα των εξεγερμένων της Λιβύης, το CNT (Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο), ως νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης.
Με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της, η Κίνα ανέφερε ότι «σέβεται την απόφαση του λιβυκού λαού». «Ελπίζουμε ότι η κατάσταση στη χώρα, η οποία έχει υποφέρει από τον πόλεμο, θα σταθεροποιηθεί σύντομα» σημείωσε το Πεκίνο.
«Να φύγει από τη μέση» είχε καλέσει νωρίτερα τον Καντάφι και η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκιλάρντ, ζητώντας ο Λίβυος συνταγματάρχης να δικαστεί για τις κατηγορίες εγκλημάτων κατά τις ανθρωπότητας με τις οποίες βαρύνεται.
Από την πλευρά του, ωστόσο, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες επανέλαβε τα ξημερώματα της Δευτέρας την καταδίκη του στην επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη. «Πρόκειται για δικαιολογία για να επέμβουν και να αρπάξουν μία χώρα και τα πλούτη της» είπε, αναφερόμενος στους πετρελαϊκούς πόρους της Λιβύης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το