Photo Gallery, Πολιτική

Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ανεργία των νέων

Ξεπεράσαμε την Ισπανία και έχει τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην ΕΕ, όσον αφορά τους νέους 15-24 ετών, καταγράφονται στην Ελλάδα (53,8%) και την Ισπανία (52,9%), δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ανεργία σε αυτή την ηλικιακή ομάδα έχει αυξηθεί κατά 50% από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, επισημαίνει η σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Συγκεκριμένα, η ανεργία των νέων στην Ευρώπη αυξήθηκε από έναν μέσο όρο 15% τον Φεβρουάριο του 2008, σε 22,5% τον Ιούλιο του 2012. Μάλιστα πάνω από το 30% των άνεργων νέων στην Ένωση ήταν άνεργοι για περισσότερο από ένα χρόνο.
Στην έκθεση της Επιτροπής ζητείται να καταστούν η απασχόληση των νέων, η κοινωνική ένταξη, η υγεία και η ευημερία των νέων, βασικές προτεραιότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη νεολαία.
Υπογραμμίζεται ακόμη ότι η ΕΕ και τα κράτη- μέλη πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την υποστήριξη των νέων, οι οποίοι υφίστανται σε μεγαλύτερο βαθμό τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.
Πάντως, παρά τα αρνητικά στοιχεία, η έκθεση διαπιστώνει ότι όλα σχεδόν τα κράτη- μέλη υλοποιούν τη στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία, η οποία αποσκοπεί στο να δημιουργήσει περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για τους νέους και να προωθήσει την ενεργό ιδιότητα του πολίτη, την κοινωνική ένταξη και την αλληλεγγύη.
Από την προηγούμενη έκθεση του 2009, προκύπτει ότι τα κράτη- μέλη έχουν ενισχύσει τις πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση, την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα που απευθύνονται στους νέους. Τα επίπεδα συμμετοχής της νεολαίας σε συλλόγους και κοινωνικά κινήματα έχουν παραμείνει υψηλά.
Παρουσιάζοντας τη Δευτέρα την έκθεση, η επίτροπος αρμόδια για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία, Ανδρούλλα Βασιλείου, ανέφερε ότι ένας υπερβολικά μεγάλος αριθμός νέων είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας.
«Οι νέοι είναι το μέλλον μας και δεσμεύομαι να ενισχύσω τις πολιτικές και τα προγράμματά μας στον τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας, ώστε να αυξηθούν οι επαγγελματικές τους προοπτικές και οι ευκαιρίες στη ζωή τους», δήλωσε η επίτροπος.  Η έκθεση της ΕΕ για τη νεολαία θα υποβληθεί στο Συμβούλιο και έχει προγραμματιστεί να εγκριθεί ως κοινή έκθεση Συμβουλίου– Επιτροπής τον Νοέμβριο.

Εκτίναξη ανεργίας σε περίπτωση Grexit

Μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έχει επιπτώσεις για την απασχόληση σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, εκτιμά ο νέος διευθυντής του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (International Labour Organization- ILO), Γκι Ριντέρ.
Σε συνέντευξή του στο δελτίο πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα «Agence Europe», ο Γκι Ριντέρ κάνει αναφορά σε εκτίναξη της ανεργίας και σε χώρες όπως η Γερμανία.  Παράλληλα, εκφράζει την αντίθεσή του σε σειρά μεταρρυθμίσεων που προωθούνται στην Ελλάδα, όπως η εισαγωγή μεγαλύτερης ευελιξίας στις εργασιακές διαπραγματεύσεις και στο σύστημα κατώτατων αμοιβών ή η μείωση μισθών προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα.
Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γκι Ριντέρ επισημαίνει ότι «οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, που γίνονται στην Ελλάδα, πρέπει να εξεταστούν και πάλι. Δεν πρόκειται μόνο για τον κατώτατο μισθό, που έχει μειωθεί κατά πολύ. Ο κατώτατος μισθός καθοριζόταν, μέχρι σήμερα, μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αυτή η διαδικασία αλλάζει. Έχουμε μία κατάσταση στην οποία ουσιαστικά η όλη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων καταρρέει».
«Φοβάμαι και ελπίζω ότι αυτό γίνεται χωρίς πρόθεση, ότι οι συνέπειες των αλλαγών που έχουν γίνει απλά θα θέσουν στο περιθώριο τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα, συνολικά. Εάν φθάσουμε σε αυτό, θα είναι εξαιρετικά βλαπτικό» τονίζει ο νέος διευθυντής του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.
Ο κ. Ριντέρ διαπιστώνει πως «συναφές με την πολύ οδυνηρή και δύσκολη κατάσταση είναι το γεγονός ότι έχουμε μία διάσπαση του κοινωνικού διαλόγου. Η κυβέρνηση δεν συνομιλεί με τα σωματεία και τις ενώσεις και κανείς δεν μιλά με κανέναν».
Εκτιμά ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για τη, σε μεγαλύτερο βαθμό, σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα. «Φοβάμαι ότι αυτά που συμβαίνουν σε μερικές χώρες, που έχουν επηρεαστεί σοβαρά από την κρίση, αποτελούν βήματα στην αντίθετη κατεύθυνση» λέει.
Σε ερώτηση για τις επιπτώσεις που θα είχε στην αγορά εργασίας, ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο Γκι Ριντέρ απαντά ότι «με βάση τις προβολές που έχουν γίνει από τη Γραμματεία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, είναι σαφές ότι εάν η Ελλάδα έπρεπε να φύγει από την ευρωζώνη, αυτό θα είχε σημαντική αρνητική επίπτωση στην απασχόληση, όχι μόνο για την ίδια τη χώρα, αλλά για ολόκληρη την ευρωζώνη».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το