Πολιτική

Φαρμακοποιοί: “Βάση συζήτησης” το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης, αλλά…

Οι πρώτες αντιδράσεις μετά την ανακοίνωση του χρονοδιαγράμματος πληρωμών

Το χρόνοδιάγραμμα του υπουργείου Υγείας «μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης και να εκτονώσει την ένταση» υπό προϋποθέσεις, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ο οποίος θα λάβει τις οριστικές του αποφάσεις το Σάββατο. Ώς τότε οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών συνεχίζονται, όπως είχαν εξαγγελθεί.

Οι όροι που θέτει ο ΠΦΣ είναι η επιμήκυνση πληρωμών του ΕΟΠΥΥ να αφορά το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας, δηλαδή βιομηχανία, φαρμακεμπόριο και φαρμακεία, καθώς και να προωθηθεί συγχρόνως ο συμψηφισμός χρεών και η ρύθμιση για τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.

«Ζητάμε διάλογο με το υπουργείο στην βάση αυτού του πλαισίου και συγκαλούμε έκτακτη Γενική Συνέλευση το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε ισχύει η απόφαση της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης της 25ης Αυγούστου.

Σε πιο σκληρή γραμμή κινήθηκε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεσή του στο χρονοδιάγραμμα πληρωμών και είπε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν όπως όρισε η γενική συνέλευση: «Ο ορισμός νέων ημερομηνιών καταργεί αυτόματα τη συλλογική σύμβαση, η οποία αναφέρει ότι πρέπει να πληρωνόμαστε εντός 45 ημερών. Επίσης, με τις νέες ημερομηνίες που αφορούν τα τρέχοντα χρέη του ΕΟΠΥΥ σημαίνει ότι θα πιστώσουμε από εκεί και πέρα το υπόλοιπο 2012 περιμένοντας νέο χρονοδιάγραμμα πληρωμών των τελευταίων μηνών του τρέχοντος έτους το οποίο λογικά θα ισχύσει από το 2013» δήλωσε.

Αναστολή κινητοποιήσεων ζήτησε ο Λυκουρέντζος

Οι ασφαλισμένοι δεν θα στερηθούν τα φάρμακά τους, επανέλαβε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος ζήτησε από τους φαρμακοποιούς να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις, καθώς το υπουργείο παρουσίασε το πρόγραμμα αποπληρωμής των χρεών του ΕΟΠΥΥ.
«Οφείλουν να το πράξουν, γιατί εξαντλούμε αυτή την ώρα κάθε δυνατότητα, για να μην εκβιάζεται η Πολιτεία μέσω των ασθενών. Σε αυτούς τους καιρούς οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας» είπε ο κ. Λυκουρέντζος στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Β. Κεγκέρογλου.
«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και περιμένουμε ανταπόκριση στην έντιμη και ειλικρινή συμπεριφορά μας» είπε μάλιστα ο κ. Λυκουρέντζος προσθέτοντας πως περιμένει απάντηση από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.
«Αν δεν μπορέσουμε να συνεννοηθούμε, να ξέρετε ότι και δυνατότητες έχουμε να αντιδράσουμε και βεβαιώνουμε ότι δεν θα στερηθούν οι ασθενείς το φάρμακό τους, ειδικά οι πάσχοντες από βαριές ασθένειες» συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τους επίορκους γιατρούς και φαρμακοποιούς ο κ. Λυκουρέντζος ενημέρωσε ότι παρακολουθεί από πολύ κοντά την υπόθεση και εντός των ημερών θα είναι σε θέση να κάνει σχετικές ανακοινώσεις «και όχι μόνο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η πρόταση για εξόφληση

Η πρόταση αποπληρωμής του υπουργείου Υγείας προέβλεπε:

στις 12 Σεπτεμβρίου εξοφλείται ο Ιούνιος 2012

στις 12 Οκτωβρίου ξεκινά η σταδιακή εξόφληση του Ιουλίου και του Αυγούστου η οποία θα ολοκληρωθεί στις 12 Νοεμβρίου

στις 12 Δεκεμβρίου εξοφλείται ο Σεπτέμβριος του 2012

στα τέλη Οκτωβρίου και από την δόση για την εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τρίτους έως 31/12/2011 θα καταβληθούν οι αντίστοιχες οφειλές προς τους φαρμακοποιούς.

«Προϋπόθεση για την εφαρμογή του ανωτέρω χρονοδιαγράμματος είναι η αποδοχή του από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και η άμεση άρση της αναστολής χορήγησης φαρμακευτικών προϊόντων με πίστωση στους ασφαλισμένους», τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Εν τω μεταξύ, στις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας αντέδρασε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών διαμαρτυρόμενος για «επιλεκτική πληρωμή», όπως υποστηρίζει, των οφειλών του ΕΟΠΥΥ, ζητώντας άμεση συνάντηση για το θέμα με τον Μ.Σαλμά και τον διοικητή του οργανισμού.

Εξ άλλου, η εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) συγκαλούν το μεσημέρι της Τετάρτης σύσκεψη των εμπλεκομένων στην Υγεία φορέων, με αντικείμενο την κατάρρευση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας – Πρόνοιας. Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, ΟΕΝΓΕ, ΠΙΣ, ΓΕΣΕΒΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΚΕΔΕ, ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΠΟΕΟΤΑ, ΠΟΥΓΙΚΑ, ΠΟΣΕΙΚΑ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το