Photo Gallery, Πολιτική

“Η αντιπολίτευση στην Ελλάδα παγώνει τις ελπίδες για ενότητα”

Στις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς για τη σύνοδο του ΕΛΚ

Δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ στους Financial Times

 

ΑΘΗΝΑ 22.-

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που πραγματοποιείται την Πέμπτη (σήμερα).

Στη σύνοδο συμμετέχουν οι αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί του ΕΛΚ από 17 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα λάβουν μέρος, επίσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ.

Τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας θα συνοδεύουν ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης, ο αναπληρωτής υπεύθυνος τομέα Οικονομικών, βουλευτής Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπεύθυνος τομέα Οικονομικών Νότης Μηταράκης, ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων & Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σταύρος Παπασταύρου και οι σύμβουλοι του προέδρου, καθηγητής Γιάννης Μουρμούρας και Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Εν τω μεταξύ  την άρνηση της ΝΔ και ειδικότερα τη στάση του Α. Σαμαρά παρουσίαζαν ως πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα τους, το απόγευμα της Τετάρτης, οι Financial Times, υπό τον τίτλο “Η αντιπολίτευση στην Ελλάδα παγώνει τις ελπίδες για ενότητα”.

Το δημοσίευμα ξεκινά τονίζοντας ότι “ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα υπερψηφίσει τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης (Μεσοπρόθεσμο), παγώνοντας με αυτό τον τρόπο τις ελπίδες των ξένων πιστωτών ότι η ελληνική πολιτική τάξη θα εμφανιστεί ενωμένη σε μία τελευταία προσπάθεια να αποφευχθεί η χρεοκοπία”.

Σε δηλώσεις του στους Financial Times, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε την πρόθεση του η ΝΔ να μην ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, λέγοντας: “Μας ζητάνε να υποστηρίξουμε το ίδιο φάρμακο για κάποιον που πεθαίνει από αυτό το φάρμακο. Δεν θα το κάνω”.

Κατόπιν το δημοσίευμα εξηγεί την πρόθεση της κυβέρνησης να ψηφιστεί το πακέτο των μέτρων ύψους 28 δισ. ευρώ προκειμένου να διασφαλίσει την 5η δόση, ύψους 12 δισ. ευρώ, ενώ υπογραμμίζει την έκκληση του Eurogroup για στήριξη των μέτρων, καθώς -όπως είπαν- “η εθνική ενότητα είναι προϋπόθεση για την επιτυχία”.

Στη συνέχεια παρατίθεται η αποτυχημένη προσπάθεια ανάμεσα σε Παπανδρέου και Σαμαρά για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας και η ακολουθούσα κίνηση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε ανασχηματισμό και σε ψήφο εμπιστοσύνης.

Το δημοσίευμα συνεχίζει τονίζοντας ότι “μολονότι η ψήφος εμπιστοσύνης υποδεικνύει ότι η κυβέρνηση μπορεί να περάσει το Μεσοπρόθεσμο, οι διεθνείς δανειστές είναι βαθιά προβληματισμένοι από το φλογερό πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα. Φοβούνται ότι οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να μην χρεοκοπήσει η χώρα και να αποφευχθεί ένα μέγα σοκ στο διεθνές οικονομικό σύστημα δεν θα εφαρμοστούν ποτέ εάν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν αφήσουν στην άκρη τις διαφορές τους και συμπεριφερθούν απέναντι στην κρίση χρέους με τη λογική του εθνικού συναγερμού”.

Σημειώνεται ότι ο κ. Σαμαράς προβάλλει ως βασική του αντίθεση στην κυβερνητική πολιτική το ότι μειώνει τη ζήτηση στην οικονομία με το να αυξάνει τους φόρους, την ώρα που η Ελλάδα παραμένει σε βαθιά ύφεση.

Στο δημοσίευμα προστίθενται δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ: “Όταν παρά τις θυσίες δεν βλέπεις φως στην άκρη του τούνελ, οργίζεσαι, και όταν οργίζεσαι απέναντι στο σύστημα και όχι μόνο εναντίον πολιτικών ή κομμάτων, αυτό είναι επικίνδυνο”.

Οι Financial Times κάνουν αναφορά στην έκθεση της τρόικας, η οποία χαρακτήρισε τις φορολογικές προτάσεις της ΝΔ “μη ρεαλιστικές και ασύμβατες με τους συνολικούς στόχους του προγράμματος προσαρμογής”.

Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, προσθέτει το δημοσίευμα, θεωρεί “ανθελληνική και αντι-ευρωπαϊκή” την επιμονή σε πολιτικές που δεν παράγουν αρκετά έσοδα για να μειωθούν τα ελλείμματα. “Η Ελλάδα είναι μία χώρα φιλο-ευρωπαϊκή. Δεν πρέπει να χάσουμε τη φιλο-ευρωπαϊκή μας ταυτότητα”, δηλώνει ο πρόεδρος της ΝΔ.

Τονίζεται, επίσης, η απόρριψη εκ μέρους του κ. Σαμαρά των σεναρίων περί αναδιάρθρωσης και η υποστήριξη του στην έκδοση ευρω-ομολόγων.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το