Photo Gallery, Τοπικά

Ζητούν σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για το νερό

Η Συντονιστική Επιτροπή των κατοίκων χωριών του Πηλίου για το νερό

Τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου και την πραγματοποίηση εκδήλωσης – συζήτησης στο Δημαρχείο για το πόσιμο νερό, ζητούν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής των κατοίκων των χωριών του Πηλίου για το νερό.

Σημειώνεται ότι σήμερα, στην πλατεία Πορταριάς, στις 7 μμ, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνέλευση των μελών της Επιτροπής.

Σε ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρονται τα εξής: «Η συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής της κίνησης για το νερό των κατοίκων των χωριών του Πηλίου στον Άγ. Βλάσση τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου, έγινε με συμμετοχή δεκάδων κατοίκων από το χωριό και παρουσία εκπροσώπου της Κίνησης Πολιτών Ζαγοράς.

Στην ενημέρωση που έγινε από τα χωριά διαπιστώσαμε την παντελή απουσία της ΔΕΥΑΜΒ σε θέματα συντήρησης των δικτύων πόσιμου νερού και τη μεγάλη, αντίθετα, κινητικότητα εκ νέου στο θέμα της μόνιμης χλωρίωσης με την ίδια ακριβώς μεθοδολογία, δηλαδή με αυταρχικότητα και παραγκωνισμό των τοπικών κοινωνιών.

Η επιθετική αυτή πολιτική της ΔΕΥΑΜΒ δημιούργησε πάλι ένα κλίμα αγανάκτησης και οργής στα χωριά μας και αποφασίσαμε ομόφωνα να στείλουμε μ’ αυτή την ανακοίνωση, ένα μήνυμα – τελεσίγραφο στη Δημοτική Αρχή: Η συζήτηση για τη μόνιμη χλωρίωση έχει εξαντληθεί. Κάθε ενέργεια προς την κατεύθυνση αυτή από τη ΔΕΥΑΜΒ θα αντιμετωπιστεί με δυναμικούς τρόπους με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τα όποια κοινωνικά προβλήματα δημιουργηθούν στο εξής από την αντίσταση των κατοίκων στην υποβάθμιση του πόσιμου νερού και τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίησή τους, θα χρεωθούν μια για πάντα στους ανθρώπους που χαράσσουν την πολιτική της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Όλα πλέον τα χωριά χρηματοδοτούμε τις αναλύσεις δειγμάτων αντιμετωπίζοντας με ενδιαφέρον και υπευθυνότητα την υπόθεση και είμαστε ενήμεροι για την άριστη ποιότητα των νερών μας. Οργή μας προκάλεσε το γεγονός της παραποίησης των αποφάσεων που συμφωνήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 24 Φεβρουαρίου ανάμεσα στη Δημοτική Αρχή και τις εκατοντάδες των κατοίκων των χωριών. Αποχωρήσαμε όλοι από το Δημαρχείο έχοντας αποδεχτεί τις δύο παρακάτω προτάσεις:

Α. Να ξεκινήσει η ΔΕΥΑΜΒ τις συναντήσεις σε κάθε χωριό ξεχωριστά με το τοπικό συμβούλιο και τον κόσμο, για να συζητηθούν τα τοπικά προβλήματα και να προταθούν από κοινού αποδεκτές λύσεις και

Β. να συγκληθεί έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο μετά το πέρας αυτών των συναντήσεων, πάντως όχι αργότερα από δύο βδομάδες με θέμα τη διαχείριση των υδάτινων πόρων του Πηλίου με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, αρμοδίων παραγόντων και κατοίκων της περιοχής.

Ιδού η απόφαση όπως γράφτηκε στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου με αριθμό 170/2012:

Συμφωνεί (το ΔΣ) να ξεκινήσουν από την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου και για διάστημα 15-20 ημερών, συναντήσεις και διαβούλευση της ΔΕΥΑΜΒ με το κάθε τοπικό συμβούλιο των Περιφερειακών Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Βόλου, προκειμένου να εξεταστεί η περίπτωση κάθε χωριού ξεχωριστά και να αποφασιστεί τι μέτρα θα ληφθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα του παρεχόμενου νερού και η δημόσια υγεία.

Αποφασίζει να τεθεί το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου θα κληθούν και εκπρόσωποι των υγειονομικών υπηρεσιών του κράτους. Και αναθέτει τις περαιτέρω ενέργειες στο Δήμαρχο.

Πρόκειται για 100% παραποίηση, όση περίπου και η απώλεια εμπιστοσύνης των πολιτών, όχι μόνο των χωριών αλλά και της πόλης απέναντι στη ΔΕΥΑΜΒ και τη Δημοτική Αρχή.

Οργή μας προκάλεσαν επίσης στη συνεδρίαση στον Άγιο Βλάσση και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες προφανώς συνυπογράφουν τα πρακτικά των ΔΣ και πέραν αυτού γνωρίζουν και τα πεπραγμένα της ΔΕΥΑΜΒ όλο αυτό το διάστημα μέχρι σήμερα, που δεν ταυτίζονται με όσα συναποφασίστηκαν στις 24 Φεβρουαρίου. Οι κάτοικοι των χωριών, ως εκ τούτου, ζητούμε την έγγραφη δέσμευση των παρατάξεων για όσα υποστήριξαν στο συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σχετικά με την ημερίδα του ΤΕΕ με θέμα τη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της Θεσσαλίας, τονίστηκε η εμμονή της ΔΕΥΑΜΒ για υδροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος από το Πήλιο σε αντίθεση με το υπουργείου Περιβάλλοντος που δεν εγκρίνει αυτή την πολιτική λόγω των γεωλογικών ιδιαιτεροτήτων του βουνού.

Συζητήσαμε, επίσης, την περίπτωση επέκτασης της κίνησης για το νερό και στα υπόλοιπα χωριά, να αποκτήσει, δηλαδή, πανπηλιορείτικο χαρακτήρα, με δεδομένη την ενιαία πολιτική που επιχειρείται από όλους τους Δήμους του Πηλίου, κάτι που διαπιστώθηκε από την ενημέρωση τόσο από την Κίνηση Πολιτών της Ζαγοράς όσο και από κάτοικους του Νότιου Πηλίου

Ζητούμε από τη Δημοτική Αρχή τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου που ποτέ δεν έγινε, ενώ αποφασίσαμε την πραγματοποίηση εκδήλωσης – συζήτησης στο Δημαρχείο όπου θα κληθούν οι πολίτες και συλλογικοί – κοινωνικοί φορείς του αστικού κέντρου σε μια σφαιρική συζήτηση για το πόσιμο νερό με βάση την αρχή ότι το πόσιμο νερό δεν είναι ιδιοκτησία κανενός και ότι ανήκει σε όλους τους ανθρώπους αλλά και στο περιβάλλον».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το