Photo Gallery, Τοπικά

Ζήτημα αυθαίρετων κατασκευών θέτει η Περιφερειακή Ενότητα

Επιβαρύνουν την υφιστάμενη κατάσταση στο οδικό δίκτυο Πηλίου

 

Σε αναζήτηση επαφών με τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης βρίσκεται η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, προκειμένου να αντλήσει χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των ζημιών στο οδικό δίκτυο Πηλίου. Επίσης σε μεγάλο πρόβλημα αναδεικνύεται, σύμφωνα με την Περιφερειακή Ενότητα, το ζήτημα των αυθαίρετων κατασκευών παραπλεύρως του οδικού δικτύου και των προβλημάτων που δημιουργούν στην υφιστάμενη κατάσταση του οδοστρώματος.

Ο αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Γιώργος Καλτσογιάννης πραγματοποίησε χθες το πρωί περιοδεία σε όλο το οδικό κύκλωμα Πηλίου, ξεκινώντας από το Ανατολικό Πήλιο και καταλήγοντας στο Νότιο Πήλιο, προκειμένου να έχει μια άμεση εικόνα της κατάστασης που επικρατεί. Η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό, ενώ και έχει εκπονηθεί και μελέτη με δεκάδες επικίνδυνα σημεία. Το συνολικό κόστος αντιμετώπισής τους ανέρχεται στα 26 εκατομμύρια ευρώ και το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχουν εξασφαλισμένοι πόροι.

Για το λόγο αυτό η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας προσανατολίζεται στην επικέντρωση έξι περίπου επικίνδυνων σημείων για τα οποία θα ζητηθεί άμεσα χρηματοδότηση.

Το θέμα του οδικού δικτύου επανήλθε στην επικαιρότητα και μετά την κινητοποίηση των τοπικών φορέων και των μαθητών Γυμνασίου – Λυκείου Ζαγοράς σε Καράβωμα και Ξουρίχτι, πριν μία εβδομάδα.

Όπως τόνισε ο κ. Καλτσογιάννης «με την περιοδεία που πραγματοποίησα, είχα την ευκαιρία να δω από κοντά όλα τα επικίνδυνα σημεία. Σε αυτή τη φάση επικεντρωνόμαστε σε ορισμένα σημεία στα οποία εμφανίζονται κατολισθητικά φαινόμενα, όπως και υποχώρηση του εδάφους. Η περιοχή της Μαυρούτσας, το Ξουρίχτι, τα σημεία στα 41ο και 42 χιλιόμετρο του επαρχιακού οδικού δικτύου Βόλου-Ζαγοράς, αλλά και δύο άλλα σημεία μεταξύ Καραβώματος και Ζαγοράς, είναι οι περιοχές, όπου δίνεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ήδη υπάρχει έτοιμη εργολαβία με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για τη γέφυρα της Ζαγοράς και μόλις βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες, αρχίζουν οι εργασίες. Επίσης για το δρόμο στο Ξουρίχτι, όπου σημειώνονται συχνά κατολισθήσεις, έχουν εκπονηθεί όλες οι μελέτες, αλλά δεν υπάρχει χρηματοδοτικό εργαλείο. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα ζητήσουμε εντός της τρέχουσας εβδομάδας συνάντηση με τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης για να πετύχουμε κάποια χρηματοδότηση. Για τα υπόλοιπα επικίνδυνα σημεία που θέτουμε σε προτεραιότητα, ήδη έχουμε έτοιμες κάποιες εργολαβίες και μπορούν να αντιμετωπιστούν από εκεί οι ζημιές».

Ο κ. Καλτσογιάννης αναφέρθηκε σε ένα ακόμη ζήτημα που διαπιστώθηκε κατά τη χθεσινή του περιοδεία και στο οποίο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση.

«Εκτιμούμε πως είναι μεγάλο πρόβλημα για την προστασία του οδικού δικτύου το θέμα των αυθαίρετων κατασκευών σε αρκετά σημεία πρανών και ρείθρων, παραπλεύρως του δρόμου, με αποτέλεσμα να νερά να διασχίζουν την επιφάνεια του οδοστρώματος και να φθείρεται προκαλώντας υποχώρηση του εδάφους και άλλου είδους διαβρώσεις. Το πρόβλημα αυτό το συζητήσαμε με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, όπου επισημάνθηκαν οι επιπτώσεις που προκαλούνται. Αυθαίρετες κατασκευές μπορεί να είναι ακόμη και δρομάκια που οδηγούν σε οικίες ή και αγροτικές εκτάσεις» υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το