Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Ενδιαφέρον Ρώσων για το λιμάνι

Για το λιμάνι του Βόλου, αλλά και για αγοραπωλησίες ακινήτων, ξενοδοχείων και επιχειρήσεων στη Μαγνησία ενδιαφέρονται οι Ρώσοι

Για το λιμάνι του Βόλου, αλλά και για αγοραπωλησίες ακινήτων, ξενοδοχείων και επιχειρήσεων και στη Μαγνησία ενδιαφέρονται οι Ρώσοι, όπως έγινε γνωστό χθες, στο περιθώριο της ενημέρωσης που έγινε στο Επιμελητήριο Μαγνησίας, ενόψει της ελληνορωσικής επιχειρηματικής συνάντησης στη Θεσσαλονίκη, στις 15-17 Μαΐου.

Ειδικότερα και σύμφωνα με όσα δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Ελληνορωσικού Κέντρου «Ερμής» και της εταιρίας Alpha Plan κ. Κλεόβουλος Αλεξιάδης, ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων της Πετρούπολης, ένας από τους μεγαλύτερους της Ρωσίας, έχει ζητήσει πληροφορίες για τις δυνατότητες αγοραπωλησιών λιμανιών ή τμημάτων τους της Βόρειας αλλά και της Κεντρικής Ελλάδας και μεταξύ των στοιχείων που θα του αποσταλούν, θα είναι και πληροφορίες για το λιμάνι του Βόλου.

«Μας ζήτησαν πληροφορίες για τα λιμάνια. Θα στείλουμε και για Θεσσαλονίκη και για Βόλο», ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης.

Με στόχο την προώθηση των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων και των υπηρεσιών στη ρώσικη αγορά, το 1ο Ελληνορωσικό Επιχειρηματικό Forum «Ερμής», γίνεται με πρωτοβουλία του ομώνυμου Ελληνορωσικού Κέντρου, ενός μη κερδοσκοπικού φορέα, με συνδιοργανωτές 17 ελληνικά Επιμελητήρια και Συνδέσμους Βιομηχανιών και Εξαγωγέων, μεταξύ των οποίων και το Επιμελητήριο Μαγνησίας.

Επίσης συμμετέχουν ο Σύνδεσμος Enterprise Europe Network Αγίας Πετρούπολης, καθώς και τα ρωσικά Επιμελητήρια Εμπορικό και Βιομηχανικό της Ρώσικης Ομοσπονδίας, Εμπορικό και Βιομηχανικό Μόσχας, Εμπορικό και Βιομηχανικό Αγίας Πετρούπολης και Σύνδεσμος Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών Αγίας Πετρούπολης.

Στην ελληνορωσική επιχειρηματική συνάντηση έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή περίπου 300 ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης, στόχος είναι να φθάσουν τις 400. Από τη Μαγνησία ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει δέκα επιχειρήσεις μέχρι σήμερα.

Οι τομείς ενδιαφέροντος είναι: Τρόφιμα – ποτά, ένδυση – υπόδηση, καλλυντικά – παραφαρμακευτικά, δομικά υλικά, είδη σπιτιού, τουρισμός, real estate.

Στη συνάντηση θα συμμετέχει περιορισμένος αριθμός επιχειρήσεων, καθώς και περιορισμένος αριθμός προϊόντων/υπηρεσιών ανά κλάδο.

Η συνάντηση αποτελεί μοναδική ευκαιρία για επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον επενδυτικό κλάδο, για εξαγωγικές και εν δυνάμει εξαγωγικές εταιρίες, κυρίως όμως είναι μία σημαντική συνάντηση για όλους όσοι επιθυμούν να επιτύχουν επιχειρηματικές συνεργασίες και να δραστηριοποιηθούν στη Ρωσία.

«Οι Ρώσοι θεωρούν ότι επειδή οι Έλληνες είμαστε οι μακροβιότεροι, άρα η ελληνική κουζίνα είναι καλή για να ζεις πολλά χρόνια. Γι’ αυτό και τα ελληνικά τρόφιμα, το λάδι, οι ελιές κ.ά. είναι ό,τι καλύτερο στον κόσμο», ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης.

Όσα μέλη του Επιμελητηρίου Μαγνησίας ενδιαφέρονται, μπορούν να επισκεφθούν την ηλεκτρονική διεύθυνση του Forum (www.ermis-forum.com) και δηλώσουν συμμετοχή, το συντομότερο δυνατόν, ώστε να αποσταλεί λίστα των ελληνικών επιχειρήσεων στα ρωσικά Επιμελητήρια, προς εκδήλωση αντίστοιχου ενδιαφέροντος επενδυτών και προγραμματισμό Β2Β συναντήσεων.

Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κ. Αλεξιάδης, «υπάρχει και ένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα στη Ρωσία για εξαγορά και κατασκευή εργοστασίων τροφίμων και στη χώρα τους και στο εξωτερικό. Μπορούν να εξαγοράσουν π.χ. μια βιομηχανία που φτιάχνει τουρσί, που είναι το εθνικό τους προϊόν».

Αγοράζουν ξενοδοχεία

Την ίδια στιγμή Ρώσοι επιχειρηματίες αγοράζουν το ένα ξενοδοχείο μετά το άλλο.

Το ενδιαφέρον τους στρέφεται κυρίως σε αυτά που βρίσκονται στη λίστα των πέντε αστέρων. Οι Ρώσοι τουρίστες θα ήταν πολύ περισσότεροι, αν η χώρα μας δεν ήταν στη «ζώνη» Σένγκεν. Δυσκολίες υπάρχουν και στην έκδοση τουριστικής βίζας. Οι Ρώσοι ζητούν περισσότερες βίζες και πολλαπλών εισόδων. Επίσης θεωρούν επιβεβλημένη την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου της χώρας μας για τους Ρώσους που θέλουν να επισκεφτούν την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος της δαπάνης του Ρώσου επισκέπτη ήταν 1.085 ευρώ το 2012, ενώ η Ελλάδα κατατάσσεται στην έβδομη θέση των πιο δημοφιλών προορισμών των Ρώσων τουριστών.

Ρώσοι επιχειρηματίες εξάλλου κάνουν «απόβαση» στο Αιγαίο, αγοράζοντας το ένα ξενοδοχείο μετά το άλλο. Ο όμιλος ρωσικών συμφερόντων Cronwell Hotels and Resorts λειτουργεί συνολικά 15 ξενοδοχεία, εκ των οποίων τα τρία είναι στην Ελλάδα. Πρόσφατα απέκτησε το Platamon Palace Beach Hotel and Spa 5 αστέρων, συνολικής δυναμικότητας 192 δωματίων στην Πιερία.

Ο όμιλος Cronwell τα τρία τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει δραστηριότητα στην περιοχή της Χαλκιδικής. Το ανακαινισμένο Rahoni Cronwell Park Hotel στη Νέα Σκιώνη Κασσάνδρας έχει μετατραπεί σε πεντάστερο ξενοδοχείο, προσφέροντας όλες τις ανέσεις στους επισκέπτες. Επίσης, ο ομογενής Ιβάν Σαββίδης από τη Ρωσία και μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ εκμίσθωσε για 12 μήνες το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς. Η πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα της Βουλιαγμένης αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον Ρώσων επιχειρηματιών, σύμφωνα με παράγοντες της τουριστικής αγοράς.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το