Photo Gallery, Πολιτική

Ευρωζώνη: Σωτηρία ή …χρεοκοπία

Ολα τα σενάρια για το χρέος στο τραπέζι της έκτακτης Συνόδου Κορυφής μεθαύριο

Βενιζέλος: Οι Ευρωπαίοι κινούνται, πλέον, στην κατεύθυνση μιας συνολικής λύσης που πρέπει  να βρεθεί το συντομότερο, αντιλαμβανόμενοι ότι το πρόβλημα είναι συστημικό

 

 

Στην αναζήτηση τρόπων υπέρβασης της ελληνικής κρίσης – χωρίς μάλιστα να καταλήξουν σε συγκεκριμένη λύση και κυρίως να δώσουν ένα τέλος στο σίριαλ της συμμετοχής ή της μη συμμετοχής ιδιωτών – οδηγήθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και σ’ αυτή τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Η αδυναμία χάραξης μιας αδρής γραμμής πλεύσης και η ατολμία μιας σφαιρικής προσέγγισης της κρίσης σε ευρωπαϊκό και όχι σε περιφερειακό επίπεδο καθίσταται φανερή από τη σύγκλιση έκτακτης συνόδου κορυφής την Παρασκευή. Οι νέες παρελκύσεις, ωστόσο, αν και δεν αποτυπώνονται στην εικόνα που εμφανίζουν οι αγορές από το μεσημέρι και εντεύθεν, είναι σαφές ότι οξύνουν και διευρύνουν την κρίση, μετατρέποντάς την από κρίση χρέους της ευρωπαϊκής περιφέρειας σε κρίση εμπιστοσύνης ολόκληρης της Ευρώπης.

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος αμέσως μόλις επέστρεψε στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες επισήμανε άλλωστε την ανάγκη να δοθεί μια «οριστική λύση» στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους. Και η λύση αυτή, όπως ο ίδιος διευκρίνισε, μπορεί να δοθεί με νέο δάνειο μέσω του Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), όπως έγινε με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, και με ταυτόχρονη παρέμβαση ακόμη και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Ο κ. Βενιζέλος, ίσως επειδή έχει διαπιστώσει τους… χαλαρούς ρυθμούς δράσης των ομολόγων του, έθεσε χρονικό όριο τα μέσα Σεπτεμβρίου για την εξεύρεση της σκοπούμενης «οριστικής λύσης».

Ο ίδιος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να δοθούν πρόσθετες εγγυήσεις για το νέο δάνειο όπως ζητεί η Φινλανδία, θεωρώντας ότι αυτό θα διευκολύνει τους περαιτέρω χειρισμούς για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο «επιλεκτικής χρεοκοπίας», δηλαδή της υποβάθμισης των ελληνικών ομολόγων στην τελευταία βαθμίδα της κλίμακας των οίκων αξιολόγησης, θέμα που τέθηκε στο Eurogroup και το Ecofin, ο υπουργός διευκρίνισε ότι η «επιλεκτική χρεοκοπία» τρομάζει χωρίς λόγο. «Δεν είναι πραγματική χρεοκοπία», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αποτελεί αξιολόγηση των τριών οίκων στα ομόλογα και ότι για τους οίκους δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός.

Αναλυτικότερα, την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι οι Ευρωπαίοι κινούνται πλέον στην κατεύθυνση μιας συνολικής λύσης που πρέπει να βρεθεί το συντομότερο, αντιλαμβανόμενοι ότι το πρόβλημα είναι συστημικό, μετέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Τρίτης (χθες).

“Η Ελλάδα στην πραγματικότητα είναι ένα εργαστήριο πάνω στο οποίο δοκιμάζεται τώρα η αντοχή και η προοπτική της Ευρωζώνης. Αυτό δεν ενδιαφέρει μόνο τη ζώνη του ευρώ, αλλά και τις ΗΠΑ, όλες τις νομισματικές ζώνες και το διεθνές τραπεζικό και νομισματικό σύστημα. Είναι επίσης προφανές ότι η προστασία της Ελλάδας είναι αυτοπροστασία της Ευρωζώνης. Αυτό το έχουν αντιληφθεί όλοι οι εταίροι μας” δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Στα θετικά στοιχεία της απόφασης, η ελληνική κυβέρνηση τοποθετεί τη δέσμευση για μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και ενδεχόμενη επαναγορά των κρατικών ομολόγων στις τρέχουσες τιμές αγοράς από το EFSF με τον όρο της “μεγαλύτερης ευελιξίας”, όπως αποτυπώθηκε στο κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup.

Ο κ. Βενιζέλος μετέφερε το κλίμα που επικράτησε στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες χαρακτηρίζοντάς το “βαρύ”, με φόντο τη ρητή θέση του Ζαν Κλοντ Τρισέ κατά οποιασδήποτε λύσης που θα μπορούσε να εκληφθεί ως πιστωτικό γεγονός και την επιμονή της Γερμανίας ότι χωρίς συμμετοχή ιδιωτών δεν συζητά νέο πακέτο προς την Ελλάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η Ελλάδα συζητά όλες τις λύσεις και δεν είναι αντίθετη με τη συμμετοχή ιδιωτών. Αφού ανέφερε ότι για το σχήμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα “εξετάζονται 36 πιθανά σενάρια”, είπε ότι η σχετική συζήτηση “πρέπει να τελειώσει τώρα” και πως η όλη διαδικασία “να έχει ολοκληρωθεί και τεθεί σε εφαρμογή πριν από τις 15 Σεπτεμβρίου”, οπότε θα εκταμιευθεί η 6η δόση για την Ελλάδα. Εμφανίσθηκε δε καθησυχαστικός λέγοντας πως η Ευρώπη καθυστερεί μερικές φορές, αλλά η ιστορία δείχνει ότι εν τέλει κάνει τα αναγκαία βήματα.

Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε πως συμφωνεί με την ΕΚΤ για αντίθεση σε καθετί που θα αποτελούσε πιστωτικό γεγονός, σημείωσε όμως ότι ο όρος επιλεκτική χρεοκοπία “τρομάζει χωρίς λόγο”. Όπως είπε, δεν πρόκειται για χρεοκοπία, αλλά για μια αξιολόγηση κρατικών ομολόγων από τους τρεις οίκους και από μόνο του δεν αποτελεί πραγματικό γεγονός ούτε ενεργοποιεί τα ασφάλιστρα κινδύνου. “Εάν είμαστε συνετοί και έχουμε σχέδιο και το εφαρμόζουμε, μπορούμε να διαχειριστούμε τα πάντα προς όφελός μας” ανέφερε.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός έθεσε ως προϋπόθεση την ομαλή συνέχιση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. “Θέλουμε απόλυτη κάλυψη είτε από την ΕΚΤ είτε, αν γίνει άλλη πολιτική επιλογή, από την Ευρωζώνη, τα κράτη-μέλη και άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς όπως το EFSF. Δεν υπάρχει τρίτη εκδοχή” ανέφερε.

Για το θέμα των εγγυήσεων -το οποίο θέτει μετ’ επιτάσεως η Φινλανδία και που ως όρος περιλαμβάνεται στο επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup σχετικά όμως με οποιοδήποτε δάνειο από τον μηχανισμό- ο κ. Βενιζέλος διατύπωσε τη θέση ότι εάν οι εμπράγματες εγγυήσεις ζητηθούν ως αντάλλαγμα για μια μεγάλη επιμήκυνση, μία μεγάλη μείωση επιτοκίων, μία δυνατότητα επαναγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, τότε η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να το συζητήσει.

Ο κ. Βενιζέλος είπε πως το ζήτημα του μηχανισμού επαναγοράς “έχει ούτως ή άλλως τεθεί” και αποτελεί ένα από τα μοντέλα που βρίσκονται στο τραπέζι, ενώ δήλωσε πως συζήτηση για το ευρωομόλογο δεν έγινε, διευκρίνισε όμως πως κάποια μικροομόλολογα εκδίδονται ήδη από το EFSF.

Αναφερόμενος στην υστέρηση που καταγράφεται στα έσοδα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι “είναι υπαρξιακού χαρακτήρα θέμα” η επίτευξη των στόχων, σημειώνοντας ότι για να συμβεί αυτό χρειάζεται η συμμετοχή των πολιτών, η κατανόηση και η συνεισφορά. Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, ξεκαθάρισε ότι ο στόχος του προϋπολογισμού θα επιτευχθεί εφέτος με κάθε μέσον, “ακόμα και με διοικητική πράξη”.

Για το πρόβλημα της κάλυψης των αναγκών των τραπεζών, ο κ. Βενιζέλος είπε πως πρέπει να ληφθούν μέτρα που να λειτουργούν αντιροπιστικά. “Αυτό το καταλαβαίνουν οι πάντες στην ΕΕ… Δεν είμαστε οι μόνοι που έχουμε τέτοιο πρόβλημα και που έχουμε καταφύγει στην ΕΚΤ” ανέφερε. Πάντως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος απέκλεισε το ενδεχόμενο οι ελληνικές τράπεζες να παρουσιάσουν έλλειψη ρευστότητας. “Προφανώς δεν πρέπει να υπάρξει και δεν θα υπάρξει, ήταν βασική παράμετρος της συζήτησής μας και όλων των αποφάσεων που λαμβάνονται” τόνισε.

 

Αποστάσεις από Παντ. Οικονόμου

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου περί του μη ρεαλιστικού στόχου των 50 δισ. των αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Βενιζέλος κράτησε αποστάσεις τονίζοντας ότι “η Ελλάδα ό,τι λέει το εννοεί γιατί αν δεν το εννοεί δεν θα είναι αξιόπιστη και αποτελεσματική”.

Με το βλέμμα στραμμένο στην αντιπολίτευση, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η πρόσκληση της κυβέρνησης για από κοινού διαπραγμάτευση είναι πάντα ανοιχτή, επισημαίνοντας ότι η ανταπόκριση θα ενισχύσει τη διαπραγμάτευση και θα οδηγήσει σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Ο υπουργός, μάλιστα, ζήτησε να μην λέγονται “ανακρίβειες” στον ελληνικό λαό και πρόσθεσε: “Χρειάζεται πιεθαρχία, ηρεμία, συστράτευση, ενότητα, σχεδιασμός και δεν φτάνει να το κάνει μόνο η κυβέρνηση, αλλά όσοι όσοι έχουν δημόσιο λόγο”.

 

Η αντιπολίτευση

 

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του για τα αποτελέσματα του Eurogroup αναφέρει: “Οι εξελίξεις στην ΕΕ αποδείχνουν την πλήρη χρεοκοπία των αστικών ιδεολογημάτων. Το χρέος δεν είναι η αιτία της κρίσης αλλά ο πυρετός του καπιταλιστικού συστήματος, που είναι σάπιο και αντιδραστικό. Καθώς βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση, από τη μια οι κυβερνήσεις της ΕΕ κατασκευάζουν μεγαλύτερο μαστίγιο για τους λαούς, ενώ ταυτόχρονα οξύνονται οι αντιθέσεις και αγριεύει ο καβγάς και το μοίρασμα των ζημιών, την απαξίωση του κεφαλαίου”.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ζητά με επίκαιρη ερώτηση του προς τον πρωθυπουργό, να επεξεργαστεί πρόταση για νέο σχέδιο τύπου Μάρσαλ, έκδοση ευρωομολόγου και δημιουργία ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης.

Δηλώσεις για το Eurogroup έκανε και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ο οποίος τόνισε: “Η Ελλάδα όσο περνάει ο χρόνος χάνει τα διαπραγματευτικά της χαρτιά. Πουλάει ακριβά τον χρόνο που κερδίζουν αυτή τη στιγμή οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι που έχουν τα ελληνικά χαρτιά για να τα ξεφορτωθούν”.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, δήλωσε για τις εξελίξεις στην ΕΕ: “Την ώρα που η ευρωζώνη εισέρχεται σε μια γενικότερη κρίση χρέους είναι αναγκαίο η ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει να αντιδράσει η ευρωζώνη, να αντιδράσει η Ευρώπη να αναπτύξει μηχανισμούς και διαδικασίες τόσο της επίλυσης του προβλήματος της Ελλάδας αλλά ταυτόχρονα και διαδικασίες προστασίας των χωρών της ευρωζώνης από τις επιθετικές διαθέσεις και συμπεριφορές των χρηματαγορών”.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το