Photo Gallery, Πολιτική

Ευρεία σύσκεψη στο Βερολίνο

Στις 6 Οκτωβρίου για την κρίση, με προσκλήσεις Μέρκελ προς ΕΚΤ, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ και Παγκόσμια Τράπεζα

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για τη διακυβέρνηση της Ευρωζώνης στις 18 του μήνα

Β. Σόιμπλε: Η νευρικότητα των αγορών απειλεί την παγκόσμια οικονομία

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ 30.-

«Πληθωρισμός» συνεδριάσεων και διασκέψεων για την αντιμετώπιση της κρίσης, που ξεπερνά τα ευρωπαϊκά και ακόμα περισσότερο τα ελληνικά σύνορα, θα σημειωθεί τις επόμενες 30 ημέρες σε διεθνές επίπεδο.

 

Οπως ανακοίνωσε σήμερα (χθες) η γερμανική καγκελαρία η Ανγκελα Μέρκελ θα υποδεχθεί στις 6 Οκτωβρίου τους επικεφαλής της ΕΚΤ και του ΔΝΤ στο Βερολίνο προκειμένου να συντονιστεί η δράση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τους διεθνείς οργανισμούς. Στην ίδια συνάντηση θα συμμετάσχουν, εκτός του Ζαν Κλοντ Τρισέ και της Κριστίν Λαγκάρντ, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρομπερτ Ζέλικ. Επίσης οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν.

 

Η σύνθεση των συνομιλητών καθιστά προφανές ότι η γερμανίδα καγκελάριος «πήρε στα σοβαρά» τις συστάσεις του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αλλά και του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ οι οποίοι κάλεσαν τους Ευρωπαίους να επισπεύσουν τη λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Διότι μπορεί ο Σόιμπλε να εμφανίστηκε ενοχλημένος από τις «συστάσεις» που εκφράστηκαν από την Ουάσιγκτον όμως στο σύνολό τους οι ευρωπαίοι ηγέτες και πολύ περισσότερο το Βερολίνο αντιλαμβάνονται ότι οι μέχρι τώρα επί μέρους λύσεις με την κατά περίπτωση «διάσωση» Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας δεν έχουν περιορίσει τα προβλήματα. Αντιθέτως δικαιώνουν τις «Κασσάνδρες» των αγορών που βλέπουν «διαλυτικές τάσεις» στους κόλπους της ευρωζώνης ή ακόμα και τους ψύχραιμους οικονομολόγους που επισημαίνουν ότι οι συνταγές είναι απλώς «ασπιρίνες για τον πονόδοντο».

 

Την ευρεία σύνοδο του Βερολίνου την ερχόμενη Πέμπτη θα ακολουθήσει η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (G20) στις 14 και 15 Οκτωβρίου στο Παρίσι. Στις 3 και 4 Νοεμβρίου οι ηγέτες του G20 θα βρεθούν στις Κάννες προκειμένου να συντονίσουν τη δράση τους.

 

Στα τραπέζια των αλλεπάλληλων συναντήσεων είναι γνωστό ότι θα βρεθούν όλες οι λύσεις που έχουν κατά καιρούς προταθεί από επίσημα χείλη ή απλώς επινοηθεί από οικονομικά ινστιτούτα και παράγοντες των αγορών. Αυτό που μένει να φανεί είναι το προϊόν που θα παράξουν αυτές οι διαπραγματεύσεις και ασφαλώς η αποτελεσματικότητα των όποιων λύσεων.

Εν τω μεταξύ έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για τη διακυβέρνηση της Ευρωζώνης θα πραγματοποιηθεί στις 18 Οκτωβρίου, είπαν την Παρασκευή (χθες) πηγές με γνώση περί του προγραμματισμού της Συνόδου, όπως αναφέρει το Reuters.

Το θέμα της διακυβέρνησης της ευρωζώνης θα συζητήσουν και οι υπουργοί Οικονομικών την επόμενη εβδομάδα στο Λουξεμβούργο, αλλά θα αναπέμψουν το ζήτημα στους αρχηγούς των κυβερνήσεων, ενώ ήδη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο εκφράζει ανοιχτά τη διαφωνία του για το γαλλογερμανικό σχέδιο περί διευθυντηρίου του ευρώ.

Εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε την Παρασκευή (χθες) ότι οι αγορές αντιμετωπίζουν περαιτέρω αναταραχή και ότι η κατάσταση παραμένει ανησυχητική, κατά την ομιλία του ενώπιον της άνω βουλής του γερμανικού κοινοβουλίου που θα εγκρίνει τη διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ – EFSF).

 

Την Πέμπτη εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία η διεύρυνση του προσωρινού μηχανισμού ευρωστήριξης από την κάτω βουλή, μία μεγάλη πολιτική νίκη για την καγκελάριο Μέρκελ.

 

Ο κ. Σόιμπλε απηύθυνε προειδοποίηση ενώπιον της άνω βουλής ότι η νευρικότητα που επιδεικνύουν οι αγορές απειλεί να πλήξει την παγκόσμια οικονομία, με αρνητικά αποτελέσματα και για τις επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας.

 

Αυτό φάνηκε και από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα (χθες) για τις λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο, καθώς σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση από το Μάιο του 2007.

 

Ειδικότερα, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι οι αγορές ανησυχούν για την υπερχρέωση στην Ευρωζώνη και σε ολόκληρο τον κόσμο, η οποία μπορεί να πλήξει τον χρηματοπιστωτικό τομέα και ζήτησε την ταχεία ενίσχυση των μέσων που διαθέτει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το