Photo Gallery, Πολιτική

ΕΥΠ: Κυκλώματα διακίνησης μεταναστών

Σε σοβαρή κατάσταση ο 48χρονος θύμα έκρηξης στα Εξάρχεια

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ, 16. Τα κυκλώματα που δρουν στο Κέντρο της Αθήνας με τη διακίνηση μεταναστών αποκαλύπτει απόρρητη έκθεση της ΕΥΠ, η οποία βρίσκεται στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Όπως αναφέρεται στο «Έθνος της Κυριακής», η έκθεση περιγράφει:

τα δίκτυα παράνομης διακίνησης, την επιχείρηση ισχυροποίησης μεταναστευτικών κοινοτήτων, την κερδοσκοπία με τις τιμές των ακινήτων, όπου εμπλέκονται Έλληνες και αλλοδαποί επιχειρηματίες, οι οποίοι διαβλέπουν στο κέντρο της Αθήνας μια επενδυτική προοπτική και την αξιολόγηση των όσων έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

 

 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στην έκθεση της ΕΥΠ τονίζεται ότι η προοπτική ως προς τη ροή μεταναστών στην Ελλάδα είναι δυσοίωνη. Μόνο στο Πακιστάν οι πλημμύρες των τελευταίων μηνών άφησαν πάνω από 4 εκατομμύρια ανθρώπους άστεγους.

Οι επιτελείς της Κατεχάκη προτείνουν να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο να επανέλθουν οι «άτυπες» επαναπροωθήσεις.

Προτείνεται επίσης η πρόσκληση προς τις τουρκικές αρχές να δημιουργηθούν κοινές επιχειρησιακές μονάδες με στόχο τον εντοπισμό και την εξάρθρωση των κυκλωμάτων.

«Το θέμα πρόβλημα αξιολογείται ως εθνικό, κρίσιμης σημασίας, εντούτοις εκτιμάται ότι δεν έχουν αναπτυχθεί πρωτοβουλίες και δράσεις στο 100% των δυνατοτήτων όλων των εμπλεκόμενων φορέων, πρωτίστως σε εθνικό και δευτερευόντως σε ευρωπαϊκό-διεθνές επίπεδο.

« […] Τα εγκλήματα θα γίνονται όλο και πιο βίαια και η αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας ολοένα και πιο ακραία.»

Εξάλλου καθόλου ικανοποιημένοι δηλώνουν οι Αθηναίοι στη συντριπτική πλειονότητά τους (74,8%) από την συνολική κατάσταση του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πρωτεύουσας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research για το «Βήμα της Κυριακής».

Η μεγάλη πλειοψηφία πιστεύει ότι τα πιο σοβαρά προβλήματα του κέντρου της Αθήνας είναι η εγκληματικότητα (85,5%) και οι οικονομικοί μετανάστες (57,3%) και με αντίστοιχα μεγάλη πλειοψηφία θεωρεί ότι πρωτεύει η αντιμετώπισή τους (84,5% και 75,3% αντιστοίχως).

Η δημοσκόπηση αποκαλύπτει επίσης ότι η πλειοψηφία θεωρεί ότι η δολοφονική επίθεση κατά του 44χρονου την περασμένη Τρίτη ήταν κυρίως «αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης συγκέντρωσης λαθρομεταναστών στο κέντρο» (73,7%) και δευτερευόντως αποτέλεσμα της έλλειψης αστυνόμευσης (13,9%) ή ένα τυχαίο γεγονός που θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε (6%).

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι, βάσει της δημοσκόπησης, οι πολίτες εμφανίζονται απολύτως διχασμένοι απέναντι στα φαινόμενα αυτοδικίας: 46,7% συμφωνούν/μάλλον συμφωνούν και 46,7% διαφωνούν/μάλλον διαφωνούν.

Ερώτηση, η οποία θα συζητηθεί την Παρασκευή, στην ώρα του πρωθυπουργού, για την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας και την αύξηση της εγκληματικότητας, θα καταθέσει, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί, κατά πάσα πιθανότητα, την Τρίτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, στον οποίο θα μεταφέρει, τόσο τις θέσεις του για την κατάσταση της οικονομίας και τους τρόπους ανάκαμψης παρουσιάζοντας τις βασικές θέσεις που εξέφρασε στο Ζάππειο, όσο και την ανησυχία του για την αύξηση της εγκληματικότητας και την γκετοποίηση της Αθήνας.

 

Ο κ. Παπουτσής

«Υποχρέωση όλων των στελεχών της Αστυνομίας είναι να στέκονται στο πλευρό των πολιτών, με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους δικαίου». Αυτό τονίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής, σε απάντηση δηλώσεων του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη και της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρας Μπακογιάννη.

Ο κ. Παπουτσής στη δήλωσή του προσθέτει ότι «η Αστυνομία συνεχίζει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της παράνομης λαθρομετανάστευσης και δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες όσοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν, με κάθε τρόπο, λειτουργικά προβλήματα των Υπηρεσιών, αλλά και το γενικότερο κλίμα ανασφάλειας των πολιτών, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας».

Αναφερόμενος στην κ. Μπακογιάννη και στον κ. Καρατζαφέρη ο κ. Παπουτσής είπε ότι «επιδιώκουν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην προσπάθεια για μεταρρύθμιση, σύγχρονη οργάνωση και δημοκρατικές αλλαγές στη λειτουργία των Σωμάτων Ασφαλείας. Στόχος, που αποτελεί διακηρυγμένη δέσμευση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ».

Και καταλήγει ο κ. Παπουτσής: «Προβλήματα, που οφείλονται σε παραλείψεις πολλών χρόνων και λαθεμένες πολιτικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Όλοι οι πολίτες ενθυμούνται την εικόνα της Αθήνας, που παρέδωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2004, και όλοι γνωρίζουν την κατάσταση που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση το 2009. Τελεία και παύλα».

Για τεράστια προσβολή στην ελληνική αστυνομία έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, αναφερόμενος στα  επεισόδια στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων. Ο κ. Καρατζαφέρης είπε μετά από την Ιατροδικαστική γνωμάτευση, δύο πράγματα μπορεί να συμβούν, κατά την άποψή του. «Ή ο κύριος Παπουτσής να παραιτηθεί εδώ και τώρα ή να παραιτηθούν οι Στρατηγοί της ΕΛΑΣ».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ η προσβολή είναι τεράστια και η ζημιά στους άνδρες και γυναίκες της ελληνικής αστυνομίας «νομίζω ότι έχει δημιουργήσει ανήκεστη βλάβη». Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, επισκέφθηκε το ΑΤ Αταλάντης προκειμένου να προσφέρει τρία αλεξίσφαιρα γιλέκα κατηγορίας 3Α , μία συσκευή fax και γραφική ύλη.

Σε δήλωσή του είπε ότι είναι μια περίοδος που ο καθένας πρέπει να στέργει την αστυνομία, η οποία χρειάζεται και την στοργή και την προστασία, και εκτίμησε πως σε μια εποχή έντονων αμφισβητήσεων και επιθέσεων κατά της αστυνομίας, «αυτό που πρέπει να είναι απαγορευτικό, είναι οι προπηλακισμοί της αστυνομίας από εμάς τους πολίτες».

 

 

 

Σε κρίσιμη κατάσταση

ο 48χρονος

 

Στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση ο 48χρονος τραυματίας από την επίθεση κουκουλοφόρων με βόμβες μολότοφ στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων και τη λαϊκή αγορά στη οδό Καλλιδρομίου.

Ο 48χρονος -ο οποίος προσπάθησε να βοηθήσει μία 55χρονη γυναίκα που πουλούσε λουλούδια στη λαϊκή- έχει υποστεί εγκαύματα γ΄ βαθμού σε ποσοστό 40% και δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Αντίθετα, καλύτερη είναι η κατάσταση των άλλων δύο τραυματιών, της 55χρονης και του 48χρονου Βούλγαρου, κατοίκου της περιοχής.

Τους τραυματίες επισκέφθηκε στο νοσοκομείο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο ίδιος κάλεσε την κυβέρνηση να βάλει τέλος στον φαύλο κύκλο της κρατικής και παρακρατικής αυθαιρεσίας, πριν να είναι πολύ αργά.

«Η απόλυτη αντίθεση στη βία, η μηδενική ανοχή στη βία των αυτόκλητων τιμωρών, είναι επιβεβλημένο καθήκον κάθε δημοκράτη. Αυτός ο φαύλος κύκλος της βίας ακραίων ομάδων στο όνομα του όποιου σκοπού είναι αδικαιολόγητος. Τόσο η κρατική και παρακρατική αυθαιρεσία όσο και οι κουκουλοφόροι κάθε απόχρωσης εργάζονται για τον εκφασισμό της κοινωνίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Έντονη είναι η παρουσία της Αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας, όπου νωρίς το πρωί σημειώθηκαν νέα επεισόδια από ομάδες αγνώστων που εξήλθαν του Πολυτεχνείου.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, γύρω στις πέντε το πρωί, ομάδες νεαρών που βρίσκονταν εντός του Πολυτεχνείου, βγήκαν στην Πατησίων και έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

Τελικά, η κατάσταση ηρέμησε γύρω στις 8 το πρωί και η Πατησίων δόθηκε στην κυκλοφορία.

Αργότερα, περίπου 30 άτομα έκλεισαν για λίγο τη διασταύρωση Γ’ Σεπτεμβρίου και Ηπείρου, στο σημείο που είχε δολοφονηθεί ο 44χρονος. Η διασταύρωση άνοιξε έπειτα από λίγη ώρα.

 

Και στο Ηράκλειο

Εκρηκτικό μηχανισμό τοποθέτησαν άγνωστοι στο αυτοκίνητο του Δημάρχου Ηρακλείου Κρήτης Γιάννη Κουράκη.

Ο μηχανισμός τοποθετήθηκε περίπου στις 4 τα ξημερώματα στο αυτοκίνητο, τύπου τζιπ, που ήταν παρκαρισμένο έξω από το σπίτι του κ. Κουράκη στην περιοχή των Καμινίων. Από την έκρηξη δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί, αλλά όταν η Πυροσβεστική έφτασε στο σημείο το όχημα είχε ήδη υποστεί σημαντικές ζημιές. Από την έκρηξη έσπασαν επίσης τζάμια σε κοντινό ψιλικατζίδικο και προκλήθηκαν μικρές ζημιές σε δύο παρκαρισμένες μοτοσικλέτες.

Οι αστυνομικές αρχές διερευνούν όλα τα ενδεχόμενα, ενώ ήδη τα υπολείμματα εκρηκτικής ύλης που έχουν περισυλλέγει έχουν σταλεί για εξέταση.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το