Πολιτική

Ευθύνες στο ΣΔΟΕ επιρρίπτει ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Ευθύνες στο ΣΔΟΕ για τη διαχείριση της «λίστας Λαγκάρντ» επέρριψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά την πολύωρη ακρόασή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Παράλληλα, άφησε αιχμές για τους δύο πρώην επικεφαλής, Γιάννη Καπελέρη και Γιάννη Διώτη, ότι δεν προχώρησαν σε φορολογικούς ελέγχους, καθώς το ΣΔΟΕ είχε την υπηρεσιακή αυτοτέλεια να το κάνει και δεν έπρεπε να περιμένει πολιτικές εντολές. Επιπλέον, ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρωτότυπο ηλεκτρονικό υλικό σε CD με τα περίπου 20.000 ονόματα Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία. Ωστόσο, παρά τις επίμονες ερωτήσεις βουλευτών, απέφυγε να απαντήσει σε ποιον το έδωσε για εμπιστευτική φύλαξη, ενώ δήλωσε άγνοια για το πού βρίσκεται σήμερα.

Για το συγκεκριμένο θέμα μάλιστα υπήρξε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον κ. Παπακωνσταντίνου και τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωσταντοπούλου, που ζητούσε επίμονα το ονοματεπώνυμο του προσώπου, στο οποίο παρέδωσε για φύλαξη το υλικό.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών έκανε, επίσης, γνωστό ότι είχε ενημερώσει τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου τόσο για τη σχετική λίστα, που είχαν οι γαλλικές αρχές στα χέρια τους, όσο και για τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα του ΣΔΟΕ και, όπως είπε, και στις δύο περιπτώσεις τού είχε πει να προχωρήσει.

 

Ευθύνες σε ΣΔΟΕ, αιχμές για Ι. Καπελέρη

 

Όπως δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ζήτησε τα στοιχεία από τη Γαλλία, τα παρέλαβε και έδωσε 20 ονόματα μεγαλοκαταθετών στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Καπελέρη, προκειμένου να διευρευνήσει το οικονομικό προφίλ. Σημείωσε, μάλιστα, ότι από τον κ. Καπελέρη ζήτησε περαιτέρω έλεγχο για τα 20 ονόματα, όταν εκείνος του είπε ότι δεν δικαιολογούνται οι καταθέσεις, που έχουν στο εξωτερικό.

«Του έδωσα 20 ονόματα με καταθέσεις Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες. Αξιοσημείωτο ήταν πως ορισμένα ονόματα είχαν πολύ μεγάλες καταθέσεις, όπως για παράδειγμα ένα γυναικείο όνομα με καταθέσεις άνω των 500 εκ δολλαρίων. Του ζήτησα να διερευνήσει το οικονομικό τους προφίλ και κατά πόσον δικαιολογούσαν παρόμοιες καταθέσεις. Με βάση τα στοιχεία, που προέκυψαν από την έρευνα του κ. Καπελέρη για το οικονομικό προφίλ τους, ήταν σαφής η ανάγκη για τη συνέχιση της έρευνας από το ΣΔΟΕ και των σχετικών ελέγχων. […]. Ο κ. Καπελέρης ήταν επικεφαλής ΣΔΟΕ και αυτό δείχνει την εμπιστοσύνη (σσ. που του είχαμε) και θεωρώ ότι άφησε θετικό έργο. Δεν θεωρώ, όμως, ότι στο συγκεκριμένο θέμα έγιναν σωστοί χειρισμοί» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε: «Το ΣΔΟΕ από τη φύση του δεν πρέπει να περιμένει πολιτικές εντολές για να κάνει, ή να μην κάνει, έλεγχο, πρέπει να ενεργεί αυτόνομα».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη σύσκεψη που είχε συγκαλέσει στις 25 Ιανουαρίου στο γραφείο του, όπου, όπως είπε, «ο νομικός σύμβουλος του κράτους ήταν κατηγορηματικός ότι τα στοιχεία μπορούσαν και έπρεπε να αποτελέσουν βάση φορολογικού ελέγχου».

 

Γιατί δεν έδωσε για έλεγχο όλα τα ονόματα της λίστας

 

Ερωτηθείς γιατί δεν έδωσε όλα τα ονόματα στον κ. Καπελέρη, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε: «Γιατί μέχρι τότε δεν είχα δει αποτελέσματα από τα στοιχεία του Λίχτενστάϊν, που τους είχαν παραδοθεί πολύ νωρίτερα από τη φορολογική αρχή της Γερμανίας με στοιχεία Ελλήνων καταθετών. Οι προβληματισμοί, που διατύπωναν, μου έδιναν την αίσθηση ότι υπήρχε μια δυσκολία στη διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων από τις υπηρεσίες και περίμενα τα πρώτα αποτελέσματα που ήταν άλλωστε και για τα μεγαλύτερα υπόλοιπα. Δέκα τέσσερις μήνες δεν έκαναν τίποτα»

Συμπλήρωσε, δε: «Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν έδωσα όλα τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ στον Γιάννη Καπελέρη μαζί με τον φόβο ότι θα μπορούσαν τα στοιχεία να διαρρεύσουν, δεδομένου ότι η κ. Λαγκαρντ ανάφερε ότι όλο το υλικό είναι απόρρητο» συμπλήρωσε.

 

Αιχμές για Ι. Διώτη

 

Αναφερόμενος στον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Τον Ιούνιο του 2011, σε συνεργασία με τον κ. Διώτη, συζητήσαμε τα στοιχεία που είχαμε. Μετά τη μετακίνησή μου, με τον ανασχηματισμό, τα στοιχεία παρέμειναν στην αρμόδια υπηρεσία. Παρέδωσα όλα τα ηλεκτρονικά στοιχεία στον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ για να συνεχιστεί η έρευνα. Κακώς ο κ. Διώτης δεν προχώρησε σε ελέγχους και παρέδωσε τη λίστα στη νέα πολιτική ηγεσία».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το