Κόσμος

Ρωσία: Νέο σκάνδαλο βασανισμού κρατούμενου

Η αστυνομία της ρωσικής πόλης Καζάν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εξετάσει τις συνθήκες θανάτου ενός κρατούμενου μετά τη δημοσιοποίηση εικόνων που έδειχναν αστυνομικούς να τον βασανίζουν, έπειτα από ένα άλλο παρόμοιο σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει στην ίδια πόλη στα μέσα Μαρτίου. «Μετά τη δημοσιοποίηση από το κέντρο προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Καζάν ενός βίντεο για τον θάνατο ενός κρατούμενου, το υπουργείο Εσωτερικών θα διεξάγει περαιτέρω έρευνα ώστε να εξετάσει όλες τις πλευρές» της υπόθεσης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών της δημοκρατίας του Ταταρστάν στην κεντρική Ρωσία.

Σύμφωνα με το κέντρο προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Καζάν, ο Πάβελ Ντρόζντοφ, αναπληρωτής διευθυντής της σχολής εκπαίδευσης σιδηροδρομικών, 45 ετών, πέθανε όσο βρισκόταν υπό κράτηση στο αστυνομικό τμήμα Ιουντίνο τον Φεβρουάριο, όμως το βίντεο με τον βασανισμό του αποκαλύφθηκε πρόσφατα.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Ντρόζντοφ οδηγήθηκε στο τμήμα επειδή μεθυσμένος είχε σπάσει μερικά έπιπλα σε ένα καφέ.

Η επιτροπή έρευνας του Ταταρστάν είχε αρνηθεί την εποχή εκείνη να ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου του, όμως το κέντρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξασφάλισε το βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας του αστυνομικού τμήματος και τις δημοσιοποίησε.

«Στο βίντεο μπορούμε να δούμε πώς οι αστυνομικοί, αφού είχαν βάλει δέσει τα χέρια του Πάβελ Ντρόζντοφ πίσω από την πλάτη του, χρησιμοποίησαν τρεις ζώνες για να δέσουν τα πόδια του με τα χέρια του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κέντρο.

«Στη συνέχεια τρεις αστυνομικοί, ο κάθε ένας από τους οποίους ζύγιζε τουλάχιστον 70 κιλά, έκατσαν για πολλή ώρα πάνω στον κρατούμενο», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Οι αποκαλύψεις για τη χρήση υπερβολικής βίας από τους αστυνομικούς έχουν αυξηθεί στη Ρωσία μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε σε άλλο αστυνομικό τμήμα στην Καζάν στα μέσα Μαρτίου, όταν ένας κρατούμενος πέθανε αφού βιάστηκε με ένα μπουκάλι από τους αστυνομικούς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το