Photo Gallery, Τοπικά

Εργολάβος “μπλόκαρε” λογαριασμούς του Δήμου Αλμυρού

Με δύο κατασχετήρια, εργολάβος «μπλοκάρισε» τραπεζικούς λογαριασμούς

Αντιμέτωπος με δύο κατασχετήρια εις χείρας τρίτου που κατατέθηκαν για τραπεζικούς λογαριασμούς του σε Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς, βρίσκεται ο Δήμος Αλμυρού εξαιτίας οφειλών ύψους 331.000 ευρώ του πρώην Δήμου Σούρπης σε εργολάβο. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, απορρίφθηκε αίτημα του Δήμου για προσωρινή διαταγή σε αίτηση αναστολής και άμεσα καλείται να καταβάλει το ποσό της εγγυητικής επιστολής ύψους 140.000 ευρώ, χρήματα τα οποία ο εργολάβος μπορεί να εισπράξει άμεσα από λογαριασμούς του Δήμου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμβιβαστική λύση και σήμερα θα υποβληθούν στον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου χρηματικά εντάλματα ύψους 140.000 ευρώ προς έγκριση ώστε την Παρασκευή να εκταμιευτούν.

Σε διαφορετική περίπτωση, την ίδια ημέρα, θα γίνει ανάληψη του παραπάνω ποσού από τραπεζικό λογαριασμό του Δήμου.

Από την πλευρά του Δήμου, αφήνουν να εννοηθεί πως η κίνηση του εργολάβου να στείλει κατασχετήρια στις δύο τράπεζες, μπλοκάρισε τις ταμειακές ροές του, καθώς ποσό μεγαλύτερο των 300.000 που προέρχεται από την επιχορήγηση της ΣΑΤΑ, παρέμεινε στους λογαριασμούς όταν υπήρχαν ανάγκες πληρωμών, κυρίως τρίτων όπως άλλοι εργολάβοι, προμηθευτές κ.ά.

Οι ίδιοι κύκλοι του Δήμου εκτιμούν πως με την καταβολή των 140.000 ευρώ στον εργολάβο για τα έργα που υποστηρίζει ότι εκτέλεσε στη Σούρπη, αλλά αμφισβητούνται από το Δήμο για τον αριθμό και την πραγματική αξία τους, θα ανασταλεί προσωρινά η δικαστική αντιπαράθεση που έφτασε και σε πλειστηριασμούς ακινήτων.

Υπενθυμίζεται πως είχαν βγει σε πλειστηριασμό ένα οικόπεδο 864 τετραγωνικών μέτρων στο Αχίλλειο και συγκεκριμένα στη θέση «Ζουμάκι», αξίας 138.000 ευρώ με τιμή πρώτης προσφοράς τα 2/3 της αξίας, δηλαδή 92.000 ευρώ και ένα οικόπεδο έκτασης 2.166 τ.μ. στην ίδια θέση με εκτιμώμενη αξία 120.000 ευρώ και τιμή πρώτης προσφοράς 80.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τα έργα και τις απαιτήσεις του αλλοδαπού εργολάβου κατά του Δήμου Αλμυρού, έχουν συνταχθεί δύο εκθέσεις από διαφορετικούς φορείς και τα πορίσματα έχουν ήδη κατατεθεί στη Δικαιοσύνη και στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.

Η Επιτροπή Τσαμπίρα στο πόρισμά της, το οποίο εγκρίθηκε και από το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού, ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής αποκαλυπτικά για έργα «φαντάσματα»: «Από το σύνολο των 42 έργων θεωρούμε ότι δεν κατασκευάστηκαν 27 και έχουν κατασκευαστεί 15. Με βάση τις πληρωμές που έγιναν (έργα κατασκευασμένα και τιμολογημένα) και τα στοιχεία που έχουμε, εκτός των έργων της διαταγής πληρωμής, έχουν πληρωθεί και άλλα έργα που δεν έχουν κατασκευαστεί (π.χ. εσωτερική οδοποιία). Το σύνολο αυτών των έργων είναι 15.

Από τα σαράντα δύο έργα της διαταγής πληρωμής, η αξία των 27 έργων που δεν κατασκευάστηκαν είναι: 194.280,25 ευρώ και η αξία των 15 έργων που κατασκευάστηκαν είναι: 108.063,90 ευρώ. Η αξία των 15 έργων που εντός του 2010 πληρώθηκαν ή τιμολογήθηκαν στον ανάδοχο και δεν έχουν κατασκευαστεί είναι 106.664,24 ευρώ».

Στο μεταξύ, στη χθεσινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αλμυρού ενέκρινε τη διάθεση πιστώσεων του προϋπολογισμού του Δήμου έτους 2012, τα πρακτικά δημοπρασίας για την εκμίσθωση του χώρου για εγκατάσταση Λούνα Παρκ στο χώρο τέλεσης της ετήσιας εμποροπανήγυρης Αλμυρού και κατακύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού. Επίσης αποφασίστηκε για τρεις διαταγές πληρωμής, συνολικού ποσού 15.000 ευρώ, να γίνει διακανονισμός με τους ενάγοντες, ενώ αντίστοιχες περιπτώσεις που αφορούσαν απαιτήσεις κατά του πρώην Δήμου Πτελεού αναβλήθηκαν για επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής.

Αντ. Φωκίδης

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το