Οικονομία

Επιστρέφουν καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες

Καταθέσεις ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ επέστρεψαν στις ελληνικές τράπεζες τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον Αύγουστο, εξέλιξη που αποδίδεται στη σταθεροποίηση του πολιτικού κλίματος στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ελληνικές καταθέσεις ανήλθαν στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 154,3 δισ. ευρώ από 153,4 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, καταγράφοντας οριακή άνοδο κατά 0,6%.

Το ίδιο διάστημα, η χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών κατέγραψε μείωση κατά 4,5% σε ετήσια βάση και το χρέος του ιδιωτικού τομέα προς τις ελληνικές τράπεζες μειώθηκε στα 231,8 δισ. ευρώ από 233 δισ. ευρώ τον Αύγουστο και 252,9 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2011. Ο δυσανάλογα ραγδαίος ρυθμός εκροής των καταθέσεων, σε σχέση με την ήπια αποκλιμάκωση του χρέους των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, έχει εκτινάξει τον δείκτη δάνεια προς καταθέσεις στο 150%, ενώ την ίδια στιγμή η μείωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος έχει εκτοξεύει το χρέος του ιδιωτικού τομέα, στο 119% του ΑΕΠ.

Η άνοδος των καταθέσεων το τρίτο τρίμηνο του έτους, δηλαδή μετά τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, δεν ήταν ικανή να αντισταθμίσει τις βαριές απώλειες που υπήρξαν το δεύτερο τρίμηνο (Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο). Είναι χαρακτηριστικό ότι, από το σύνολο των 15 δισ. ευρώ, επέστρεψαν μόλις τα 3,7 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα των καταθέσεων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις που τηρούνται στις ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να είναι υψηλότερα, εάν μέρος τους δεν είχε κατευθυνθεί για την αποπληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων. Να σημειωθεί ότι ο Αύγουστος ήταν ο μήνας για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, ενώ η δεύτερη δόση είναι τον Οκτώβριο, εξέλιξη που σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη θα συμπιέσει οριακά τα υπόλοιπα των καταθέσεων τον τρέχοντα μήνα. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν στα 130,9 δισ. ευρώ από 130,1 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, από τα οποία 45,1 δισ. ευρώ είναι σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου, ενώ στα 79,3 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι καταθέσεις σε λογαριασμούς προθεσμίας.

Η χρηματοδότηση

Σε ό,τι αφορά το χρέος του ιδιωτικού τομέα από το σύνολο των 231,8 δισ. ευρώ, τα 110,3 δισ. ευρώ (από 122,7 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2011) είναι οι οφειλές των επιχειρήσεων, ενώ στα 6,9 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου ο δανεισμός των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και στα 13,9 δισ. ευρώ ο δανεισμός των ελεύθερων επαγγελματιών. Ο ρυθμός δανειοδότησης της μεταποίησης υποχώρησε κατά -4,1%, του εμπορίου κατά -8,1%, των κατασκευών κατά -6,6% και της ναυτιλίας κατά -3,9%.

Το χρέος των νοικοκυριών διαμορφώθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 107,5 δισ. ευρώ (από 114,5 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2011), από τα οποία 75,1 δισ. ευρώ (από 79,2 δισ. ευρώ) είναι οι οφειλές από στεγαστικά δάνεια.

Σε υψηλά επίπεδα, δηλαδή στα 30,6 δισ. ευρώ, παραμένουν οι οφειλές από καταναλωτικά δάνεια, ενώ εάν σε αυτά προστεθούν και οι οφειλές από δάνεια για αγορά αυτοκινήτου, σπουδαστικά δάνεια κ.ά., συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ, το χρέος διαμορφώνεται στα 32,4 δισ. ευρώ, από 35,4 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2011.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το