Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Επεκτείνεται πολεοδομικά ο Βόλος

Χάρτης με τις τροποποιήσεις των ΖΟΕ

 

Μεγάλες αλλαγές φέρνουν οι τροποποιήσεις στις Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου γύρω από τα όρια του Βόλου και της Ν. Ιωνίας, του Διμηνίου, της Αγριάς, της Άλλης Μεριάς, του Άνω Βόλου, της Ανακασιάς και του Αγ. Ονουφρίου.

Οι αλλαγές στις Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου αποφασίζονται στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο και οι τροποποιήσεις αποτελούν επιτακτική ανάγκη, προκειμένου οι ρυθμίσεις να συμπληρώσουν το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό που πραγματοποιείται αυτή τη χρονική περίοδο για την περιοχή του καλλικρατικού Δήμου Βόλου με το Ρυθμιστικό Σχέδιο, καθώς και με την αναθεώρηση και επέκταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

Οι αλλαγές ανοίγουν το δρόμο για πολεοδομήσεις μεγάλων τμημάτων του Βόλου, επενδύσεις οροθετούνται στο Σωρό, οχλούσες δραστηριότητες μεταφέρονται πάνω από τον Περιφερειακό, ενώ στην Άλλη Μεριά δημιουργείται ζώνη τουρισμού.

Σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η τροποποίηση των ΖΟΕ, ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός θα πάσχει σημαντικά, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Νίκο Μόσχο.

Με απόφαση που θα λάβει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο, τροποποιείται η περιοχή που περικλείεται από την περιφερειακή οδό, κόμβο ΑΓΕΤ, και κόμβο Δράκειας. Επιπλέον των επιτρεπομένων χρήσεων, επιτρέπονται «εργαστήρια για παραδοσιακά επαγγέλματα, ανθοκήπια, εργαστήρια χαμηλής όχλησης, ξενώνες δυναμικού μέχρι 20 κλινών».

Τροποποιείται το τμήμα που περικλείεται από την οριογραμμή ρέματος Ξηριά, σιδηροδρομική γραμμή, περιφερειακή οδό και υπάρχοντα δρόμο και επί πλέον των επιτρεπομένων χρήσεων, επιτρέπονται χρήσεις κοινωνικών εξυπηρετήσεων – υγείας – περίθαλψης. Όποιος στο εξής θελήσει να δημιουργήσει κλινική, θα την κατασκευάσει στην συγκεκριμένη περιοχή.

Αποχαρακτηρίζεται από ΖΟΕ το τμήμα που περικλείεται ανατολικά από την οριογραμμή ρέματος Ξηριά, βορειοδυτικά από την περιφερειακή οδό, νότια από υφιστάμενη οδό και βορειοανατολικά από σιδηροδρομική γραμμή. Πρόκειται για εκτάσεις που εντάσσονται στο γενικό Πολεοδομικό και σε σχέδιο πόλης.

Τροποποιείται το τμήμα που περικλείεται ανατολικά και νοτιοανατολικά από την περιφερειακή οδό, βόρεια από την οδό Βόλου – Μελισσάτικα, δυτικά από σιδηροδρομική γραμμή μέχρι την τομή της με δευτερεύοντα δρόμο, που καταλήγει στον οικισμό Μελισσάτικα, καθώς και το τμήμα της υφιστάμενης ιδιοκτησίας Μητρόπολης Δημητριάδος, που βρίσκεται στο νότιο όριο του οικισμού Μελισσάτικα. Επιπλέον των ισχυουσών χρήσεων, επιτρέπονται «χρήσεις υγείας, εκπαιδευτήρια, πολιτιστικές δραστηριότητες, τουριστικές εγκαταστάσεις, συνεδριακό κέντρο, χώροι αναψυχής». Η τροποποίηση επιτρέπει στη Μητρόπολη, να δημιουργήσει ξενοδοχείο.

Οχλούσες δραστηριότητες πάνω από τον Περιφερειακό

Τροποποιείται το τμήμα που περικλείεται ανατολικά και νοτιοανατολικά από την περιφερειακή οδό, βόρεια με το εξωτερικό όριο της ΖΟΕ, δυτικά και βορειοδυτικά με νοητή γραμμή και καταλήγει στην τομή των σιδηροδρομικών γραμμών, με την οδό Βόλου – Μελισσάτικα και νότια – νοτιοδυτικά με την οδό Βόλου – Μελισσάτικα. Θα επιτρέπονται στο εξής «εκθέσεις αυτοκινήτων, εκθεσιακοί χώροι, πολυκαταστήματα, εργαστήρια χαμηλής όχλησης, εμπορικές δραστηριότητες».

Αποχαρακτηρίζεται από τα όρια της ΖΟΕ το τμήμα που περικλείεται δυτικά-νοτιοδυτικά από την περιφερειακή οδό, νότια-νοτιοανατολικά από το χείμαρρο Άναυρο, ανατολικά με νοητή γραμμή, που ξεκινά από την τομή του χείμαρρου Αναύρου με το ισχύον όριο ΖΟΕ και καταλήγει στη διασταύρωση της οδού Άλλης Μεριάς, με υπάρχουσα οδό, που ήταν το διοικητικό όριο του Καποδιστριακού Δήμου Βόλου (μάρμαρα Ιωάννου). Ακολουθεί την οδό βορειοανατολικά μέχρι τη συνάντησή της με την προβλεπόμενη επέκταση της πολεοδόμησης του οικισμού Αγ. Γεώργιος Μπαχτσέδων-Κήπια Ανακασιάς, συνεχίζει ανατολικά και νοτιοανατολικά, πάνω στο όριο αυτής της προβλεπόμενης επέκτασης, συναντά το υφιστάμενο όριο ΖΟΕ, το οποίο το ακολουθεί μέχρι το χείμαρρο Άναυρο. Όλα τα παραπάνω τμήματα εντάσσονται στο σχέδιο πόλης.

Αποχαρακτηρίζεται επίσης το τμήμα που περικλείεται νότια από την περιφερειακή οδό, νοτιοανατολικά από την οδό Άλλης Μεριάς, ανατολικά με την υπάρχουσα οδό, που ήταν το διοικητικό όριο του καποδιστριακού Δήμου Βόλου (μάρμαρα Ιωάννου) και δυτικά με το όριο οικισμού Αγ. Γεωργίου Μπαχτσέδων- Κήπια Ανακασιάς.

Αποχαρακτηρίζεται από τα όρια της ΖΟΕ το τμήμα που περικλείεται νοτιοανατολικά από το χείμαρρο Κραυσίδωνα, ανατολικά από την πολεοδομημένη συνοικία Αγ. Παρασκευή, βορειοανατολικά από το υφιστάμενο όριο ΖΟΕ, βόρεια, βορειοδυτικά και δυτικά από το υφιστάμενο όριο ΖΟΕ, και καταλήγει στο όριο του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, πρώην Δήμου Ν. Ιωνίας (διχοτομείται από την περιφερειακή οδό).

Αποχαρακτηρίζεται από τα όρια της ΖΟΕ το τμήμα που βρίσκεται βόρεια και

νότια του ορίου ΖΟΕ στη θέση Σαμπάναγας, βόρεια και νότια της οδού Διμηνίου, στην παραπάνω θέση.

Αποχαρακτηρίζεται από το όριο της ΖΟΕ το τμήμα που βρίσκεται ανατολικά από το όριο του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της συνοικίας Ν. Παγασών, νότια από το ισχύον όριο ΖΟΕ, δυτικά από την οδό Αθηνών και την περιφερειακή οδό και βόρεια από το ισχύον όριο ΖΟΕ.

Σε αντιστάθμισμα για τους εκτεταμένους αποχαρακτηρισμούς εντός του Βόλου, θα «παγώσει» στο εξής η δόμηση στα Αστέρια και τον οικισμό αξιωματικών στο Σωρό.

Επενδύσεις στο Σωρό

Τροποποιείται το τμήμα, που περικλείεται ανατολικά από την οδό Αθηνών και δυτικά από τμήμα της παλαιάς οδού Αθηνών στη θέση Ν. Παγασές- Σωρός.

Τροποποιείται το τμήμα, το οποίο βρίσκεται δυτικά και νοτιοδυτικά του οικισμού Σωρός – Δημοσίων Υπαλλήλων όπου επί πλέον των επιτρεπομένων χρήσεων, επιτρέπονται κοινόχρηστοι. κοινωφελείς χώροι, αθλητικές εγκαταστάσεις, για εξυπηρέτηση του οικισμού Σωρού και άλλων γειτονικών οικισμών.

Αποχαρακτηρίζονται από τα όρια της ΖΟΕ το τμήμα, το οποίο περικλείεται βορειοδυτικά, βόρεια και βορειοανατολικά από το εξωτερικό όριο ΖΟΕ, και νότια από τα όρια του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου πόλης Ν. Ιωνίας και την περιφερειακή οδό.

Τροποποιείται το τμήμα που είναι όμορο του Οικισμού Δημοσίων Υπαλλήλων (Σωρός), εκτός του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Αξιωματικών και του τμήματος και χαρακτηρίζεται ως Ζώνη Εκτόνωσης Αστικών Επιβαρύνσεων, όπου επιτρέπεται η χρήση αστεροσκοπείου, βοτανικού κήπου, τουρισμού ήπιας μορφής (όχι γήπεδα γκολφ), αναψυχής χαμηλής όχλησης και κοινωφελείς εγκαταστάσεις, υπό την αίρεση της δασικής υπηρεσίας, αρχαιολογίας και άλλων αρμόδιων υπηρεσιών. Οι κτιριακές τουριστικές εγκαταστάσεις περιορίζονται σε ζώνη 200 μ. από τη θάλασσα.

Αποχαρακτηρίζονται από τα όρια της ΖΟΕ το τμήμα όπου βρίσκονται οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις ΜΕΤΚΑ, καθώς και το τμήμα του Στρατοπέδου «Γεωργούλα», μέσα στον πολεοδομικό ιστό της Ν. Ιωνίας.

Οι αποχαρακτηρισμοί σηματοδοτούν και την πολεοδόμηση, ωστόσο οδηγός για τα τμήματα που θα πολεοδομηθούν θα είναι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

Αποχαρακτηρίζεται από το όριο της ΖΟΕ το τμήμα, που βρίσκεται βόρεια του οικισμού Αγ. Παρασκευής, μέχρι το εξωτερικό όριο ΖΟΕ και ανατολικά μέχρι το υφιστάμενο όριο ΖΟΕ, πλην του βόρειου τμήματος που είναι χαρακτηρισμένο ως δασικό και οριοθετείται από την υφιστάμενη περίφραξη.

Τροποποιούνται τμήματα, όπου βρίσκεται το υφιστάμενο Κοιμητήριο (θέση Κούκος), καθώς και οι υπό απαλλοτρίωση εκτάσεις και χαρακτηρίζονται για χώρος Κοιμητηρίου, καύσης νεκρών και όλων των συνοδευτικών χρήσεων και κτισμάτων.

Τροποποιείται το τμήμα που περικλείεται βόρεια και βορειοδυτικά από την οδό Βόλου – Άλλης Μεριάς, νότια και νοτιοδυτικά από το όριό της βόρεια, βορειοανατολικά από το όριο ΖΟΕ, όπου επιπλέον των επιτρεπομένων χρήσεων, επιτρέπονται και «συνεδριακά κέντρα, τουριστικές εγκαταστάσεις».

Χαρακτηρίζεται στην ουσία η περιοχή ζώνη τουρισμού.

Αφαιρείται από το όριο της ΖΟΕ το τμήμα που περικλείεται νότια από την οδό Λαρίσης, βόρεια από τη σιδηροδρομική γραμμή, ανατολικά από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο πόλης και δυτικά από τον χείμαρρο Ξηριά (συνέχεια της περιοχής Νέο Δέλτα).

Τροποποιείται το τμήμα που περιλαμβάνει το λόφο Γορίτσα και περικλείεται από το εγκεκριμένο σχέδιο πόλης Ν. Δημητριάδας, θάλασσα, εγκαταστάσεις ΑΓΕΤ και όριο ΖΟΕ και προτείνονται για χώρο Απόλυτης Προστασίας, όπου επιτρέπονται μόνο εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας.

Στην ουσία με το χαρακτηρισμό της ζώνης προστασίας ο Δήμος θέλει να πετύχει περιβαλλοντικό ισοζύγιο σε σχέση με τη δραστηριότητα της ΑΓΕΤ.

Οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί με τις προγενέστερες ισχύουσες διατάξεις ή έχει υποβληθεί ο πλήρης φάκελος με τα απαραίτητα για την έκδοση της οικοδομικής άδειας στοιχεία μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης των τροποποιήσεων σε Προεδρικό Διάταγμα, εκτελούνται όπως εκδόθηκαν ή εκδίδονται βάσει των υποβληθέντων στοιχείων. Στις περιπτώσεις αυτές επιτρέπεται και αναθεώρηση των οικοδομικών αδειών.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το