Photo Gallery, Τοπικά

Επεισόδια και βανδαλισμοί στο κέντρο του Βόλου


Από τις φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και τα χημικά που έπεσαν, η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική και προκλήθηκαν προβλήματα και στους μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου

 

Με στόχο τραπεζικά υποκαταστήματα και πολιτικά γραφεία

 

Βανδαλισμοί, επεισόδια, πετροπόλεμος με αστυνομικές δυνάμεις και ρίψη δακρυγόνων, σχημάτισαν ένα διαφορετικό σκηνικό στο περιθώριο των μεγάλων απεργιακών συγκεντρώσεων χθες το μεσημέρι στο κέντρο του Βόλου.

 

 

 

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν στην πορεία που ξεκίνησε από την Πλατεία Ελευθερίας και κατέβαινε την Ιωλκού, άρχισε να διαμορφώνεται μια ομάδα εκατό περίπου κουκουλοφόρων οι οποίοι μέχρι την οδό Ιάσονος μετατράπηκαν σε ιδιαίτερο πυρήνα, εξοπλισμένο με στειλιάρια, αντιασφυξιογόνες μάσκες ιδίου τύπου κ.ά.

Η πρώτη έξοδος των κουκουλοφόρων από την πορεία έγινε στην οδό Ιάσονος στο τραπεζικό κατάστημα της οδό Κύπρου και ακολούθησαν επιθέσεις στα υπόλοιπα τραπεζικά καταστήματα της οδό Ιάσονος, σπάζοντας παράνομες κάμερες παρακολούθησης και προξενώντας φθορές σε επιγραφές, ρολά και υαλοπίνακες.

Ομάδα νεαρών ανέγραψε συνθήματα και στην είσοδο του πολιτικού γραφείου του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Κ. Καρτάλη (Ιάσονος- Αγ. Νικολάου), ενώ στη συμβολή των οδών Ιάσονος-Φιλελλήνων, η πορεία διχοτομήθηκε με το μεγαλύτερο τμήμα της να επιστρέφει στο κέντρο μέσω της οδού Δημητριάδος.

Το υπόλοιπο μέρος της πορείας, περίπου 500 άτομα εντός των οποίων υπήρχαν και αρκετοί κουκουλοφόροι, κατευθύνθηκαν μέσω της οδού Πολυμέρη στο πολιτικό γραφείο της αντιπροέδρου της Βουλής κ. Ροδούλας Ζήση, ανατρέποντας στη διαδρομή κάδους απορριμμάτων. Αστυνομικές δυνάμεις που περιπολούσαν με πολιτική περιβολή και δίκυκλα, γνωστοποιούσαν ανά πάσα στιγμή στο κέντρο επιχειρήσεων τη θέση και τον όγκο των διαδηλωτών και αντίστοιχα οι διαδηλωτές ενημερώνονταν κατά τον ίδιο σχεδόν τρόπο για τις θέσεις και τις δυνάμεις των αστυνομικών, που είχαν αναπτύξει σε πρώτη φάση δύο διμοιρίες των ΜΑΤ στις καθέτους οδούς, δίπλα από το γραφείο της κ. Ζήση, δηλαδή στις οδούς Κανάρη και Καραϊσκάκη, βόρεια της οδού Πολυμέρη.

Όταν οι διαδηλωτές έφτασαν μπροστά στο γραφείο της κ. Ζήση, εκδηλώθηκε βροχή από πέτρες ενώ την ίδια στιγμή, βγήκαν οι αστυνομικοί από τα στενά και άρχισε η εκδίωξη με τη χρήση και δακρυγόνων.

Από τις φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και τα χημικά που έπεσαν, η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική και προκλήθηκαν προβλήματα και στους μαθητές του 5ου Δημοτικού (Κανάρη – Αλεξάνδρας) που σχολούσαν εκείνη την ώρα (περίπου μία το μεσημέρι) και έφευγαν έντρομα και δακρυσμένα από το διδακτήριο.

Επιστρέφοντας στο κέντρο η ομάδα των διαδηλωτών, προκάλεσε φθορές στην τράπεζα Μάρφιν στην οδό Δημητριάδος ενώ πυρπολήθηκαν και ορισμένοι κάδοι.

Κάποιοι από τους κουκουλοφόρους, επιχείρησαν να κατευθυνθούν στο Αστυνομικό Τμήμα της οδού Αλεξάνδρας που ήταν αποκλεισμένο από δύο διμοιρίες των ΜΑΤ ενώ άλλες δυνάμεις που βρίσκονταν νοτιότερα, στο ύψος της οδού Ερμού ανέκοψαν με χρήση χημικών και δακρυγόνων στην οδό Γαμβέτα, την οδό Ογλ και την οδό Κουμουνδούρου, τις προσπάθειες κουκουλοφόρων να προσεγγίσουν το Αστυνομικό Τμήμα.

Τελικά, οι διαδηλωτές προτίμησαν να συνεχίσουν την πορεία στην οδό Δημητριάδος προς τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, βάζοντας φωτιές σε κάδους αλλά στη συμβολή των οδών Τοπάλη με Δημητριάδος τους περίμεναν δυνάμεις των ΜΑΤ και τους απώθησαν πάλι με τη χρήση δακρυγόνων και κροτίδων.

Λίγο αργότερα, στις 3 μ.μ. τα επεισόδια με τους τελευταίους καιγόμενους κάδους απορριμμάτων να σβήνονται από την Πυροσβεστική στη συμβολή των οδών Δημητριάδος με Ηπείρου, έφταναν στο τέλος.

Στο μεταξύ, από τη 1 το μεσημέρι, είχαν αρχίσει να ανοίγουν καφέ και τσιπουράδικα και στις 3 – 4 μ.μ., η κατάσταση στο κέντρο, θύμιζε μια καθημερινή μέρα, με ορισμένους μόνο λιωμένους κάδους να θυμίζουν τα επεισόδια που είχαν προηγηθεί.

 

Ένταση στην αγορά

Επεισόδια μεταξύ ομάδας περιφρούρησης της απεργίας και απεργοσπαστών, καταγράφηκαν χθες, κυρίως στον εμπορικό τομέα και τον κλάδο των καταστηματαρχών.

Σε δύο πολυκαταστήματα του κέντρου (Zara, Berska), έγινε παρέμβαση όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Κων. Τσέλιος προκειμένου να συνταχθούν με το πνεύμα της καθολικής απεργίας του εμπορικού κόσμου, ενώ ανάλογη παρέμβαση έγινε και σε πολυκαταστήματα εμπορικού κέντρου στην οδό Ζάχου με αποκλεισμό των εισόδων του καταστήματος Jumbo από απεργούς.

Αντίθετα στο απυρόβλητο των συνδικαλιστών έμειναν πολλά σούπερ μάρκετ που έμειναν ανοικτά καθόλη τη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης, αν και από ορισμένες ομάδες περιφρούρησης επιδιώχτηκε μάταια να πειστούν καταναλωτές να μην αγοράσουν χθες προϊόντα από τα σούπερ μάρκετ.

Αλγεινή επίσης εντύπωση προκάλεσε στην εργατική τάξη που πλημμύρισε χθες τους δρόμους του Βόλου η αδιαφορία των παραγωγών και πωλητών των λαϊκών αγορών να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση με αποτέλεσμα οι λαϊκές αγορές να λειτουργήσουν κανονικά.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το