Photo Gallery, Τοπικά

Επαφές του Δήμου Ρήγα Φεραίου για τον Κόμβο του Βελεστίνου

Ζητήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού να μην υπάρξει καθυστέρηση
Ζητήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού να μην υπάρξει καθυστέρηση

Σε αλλεπάλληλες επαφές αφενός με το Υπουργείο Πολιτισμού, αφετέρου με τον εργολάβο και με την τοπική Αρχαιολογική Υπηρεσία προχώρησε η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου σχετικά με το ζήτημα της εξέλιξης των εργασιών στον ανισόπεδο Κόμβο του Βελεστίνου και την ταχύτερη ολοκλήρωση του έργου.

Οι εργασίες στον Κόμβο του Βελεστίνου ξεκίνησαν εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου μετά από πολλών χρόνων αναμονή και καθυστέρηση. Κατόπιν παρεμβάσεων της παρούσας Δημοτικής Αρχής ξεμπλοκάρισαν οι διαδικασίες και αποδεσμεύτηκε η περιοχή για να αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής.

Οι ρυθμοί κατασκευής του έργου είναι κανονικοί, ωστόσο μια νέα εμπλοκή με την αρχαιολογία μπορεί να καθυστερήσει την παράδοσή του.

Όπως ενημερώθηκε η Δημοτική Αρχή Ρήγα Φεραίου από την ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, έχει δεσμευθεί ένα τμήμα του Κόμβου, προκειμένου να πραγματοποιηθούν αρχαιολογικές έρευνες. Μάλιστα για να ξεκινήσουν οι εργασίες, θα πρέπει να προσληφθεί προσωπικό που θα τις εκτελέσει.

Η Δήμαρχος κ. Ελένη Λαΐτσου τόνισε πως «καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, προκειμένου το έργο να παραδοθεί όσο το δυνατόν συντομότερα και να σταματήσει η χρόνια ταλαιπωρία των κατοίκων και των επισκεπτών που θέλουν να μετακινηθούν από το Βόλο προς το Βελεστίνο. Διεκδικήσαμε εξαρχής με συνεχείς παρεμβάσεις την έναρξη των εργασιών και δεν θέλουμε να σταματήσουν. Ως Δημοτική Αρχή από τον περασμένο Οκτώβριο είχαμε κινηθεί για το ζήτημα των ανασκαφών σε τμήμα του Κόμβου ζητώντας με υπόμνημά μας από το αρμόδιο υπουργείο να ρυθμίσει την όλη διαδικασία, ώστε να μην δημιουργηθούν εμπόδια στη συνέχιση των εργασιών. Έχουμε επικοινωνήσει με τον εργολάβο ο οποίος μας τόνισε πως, αν δεν υπάρξει καθυστέρηση το έργο μπορεί να παραδοθεί και σε 2,5 μήνες. Με την εξέλιξη, όμως που υπάρχει από πλευράς αρχαιολογίας, ο εργολάβος μας ανέφερε πως το πιο πιθανό είναι να υπάρξει μια καθυστέρηση κάποιων μηνών».

Η ίδια συμπλήρωσε πως επικοινώνησε με υψηλόβαθμους παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και την προϊσταμένη της ΙΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Ιντζεσίλογλου, όπου έθεσε το θέμα της ρύθμισης τους ζητήματος με τις αρχαιολογικές έρευνες.

«Γνωρίζουμε πως για το ζήτημα που έχει προκύψει, έχουν ενεργοποιηθεί τόσο το ΤΕΕ όσο και βουλευτές. Εμείς ζητούμε την αποδέσμευση του τμήματος του Κόμβου, γύρω στα 300 τετραγωνικά μέτρα, από την αρχαιολογική υπηρεσία προκειμένου να μην εμποδιστούν οι εργασίες. Στην προοπτική που είναι αδύνατη η αποδέσμευση του συγκεκριμένου τμήματος, θα πρέπει να προσληφθεί άμεσα το προσωπικό, ώστε να αρχίσουν οι έρευνες της αρχαιολογίας και να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν συντομότερο. Η τοπική κοινωνία δεν αντέχει άλλη μεγάλη καθυστέρηση σε ένα τόσο σημαντικό έργο για τη διασφάλιση της ομαλής οδηγητικής πρόσβασης στο Βελεστίνο και τον Άγιο Γεώργιο  και της άρσης της συγκοινωνιακής απομόνωσης των περιοχών» τόνισε η κ. Λαΐτσου.

Η ίδια πρόσθεσε πως ενδεχόμενη καθυστέρηση του έργου θα σημάνει και αύξηση του κόστους σε μια περίοδο που η χώρα βρίσκεται σε δημοσιονομική κρίση.

Σημειώνεται πως το έργο του ανισόπεδου κόμβου έχει προϋπολογισμό 2,5 εκατομμύρια ευρώ με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης και περιλαμβάνει τα εξής υποέργα: 1) Γέφυρα μήκους περίπου 70μ. για την διέλευση του κλάδου πάνω από την παλιά εθνική οδό και την παράπλευρη συνδετήρια οδό. 2) Μονός κλάδος πρόσβασης με κατεύθυνση το Βελεστίνο, μήκους 455 μέτρων, που αναπτύσσεται στο χώρο του 304 Π.Ε.Β. 3) Υπερύψωση τμήματος της υπάρχουσας ενωτικής οδού μήκους 350 μέτρων. 4) Τοπική οδός μήκους 270 μέτρων, η οποία κατασκευάζεται επί υφισταμένης οδού. 5) Τοίχοι αντιστήριξης μεταξύ της ενωτικής οδού και της Παλιάς Εθνικής Οδού, μήκους 140μέτρων. 6) Έργα αποχέτευσης – αποστράγγισης κόμβου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το