Πολιτική

Επανεκλογή Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ

«Τα καλύτερα έρχονται» τόνισε σε ομιλία του στο Σικάγο

Πρόεδρος των ΗΠΑ για μία ακόμα τετραετία θα είναι ο Μπαράκ Ομπάμα, καθώς υπερέβη τους 270 εκλέκτορες που χρειαζόταν για να κερδίσει τον Μιτ Ρόμνεϊ. Ο Ομπάμα συγκέντρωσε 303 εκλέκτορες έναντι 203 του αντίπαλου του.

Στην ομιλία του ενώπιον των ψηφοφόρων του στο Σικάγο, ο νικητής των εκλογών υποσχέθηκε στο λαό των ΗΠΑ ότι “τα καλύτερα είναι μπροστά μας”, σημειώνοντας ότι “είμαστε μία αμερικανική οικογένεια, θα ανέβουμε και θα πέσουμε μαζί ως ένα έθνος”.

“Έχουμε όλοι μαζί να κάνουμε δουλειά, η υποχρέωση των πολιτών δεν τελειώνει μόνο με τη ψήφο”, επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι “θέλουμε τα παιδιά μας να ζήσουν σε μία Αμερική που δεν θα έχει το βάρος του χρέους”, για να σημειώσει ότι “η οικονομική ανάκαμψη θα έρθει, ωστόσο το μονοπάτι που πρέπει να διανύσουν δεν θα είναι ομαλό”.

“Επιστρέφω στο Λευκό Οίκο με μεγαλύτερη έμπνευση και αποφασιστικότητα για τη δουλειά και το μέλλον που εκτείνεται ενώπιον μας”, είπε και πρόσθεσε: “Είτε άξιζα τη ψήφο σας είτε όχι, σας άκουσα, έμαθα από σας και με κάνατε έναν καλύτερο πρόεδρο”.

“Πιστεύω ότι μπορούμε να κερδίσουμε το μέλλον μαζί. Είμαστε κάτι περισσότερο από κόκκινες και μπλε πολιτείες. Είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ποτέ δεν ήμουν περισσότερο αισιόδοξος για το μέλλον μας. Ποτέ δεν ήμουν πιο αισιόδοξος για την Αμερική”, κατέληξε μέσα σε μία έκρηξη πανηγυρισμών από το συγκεντρωμένο πλήθος.

Αφού ευχαρίστησε τον Μιτ Ρόμνεϊ, τόνισε ότι θα επιδιώξει να συζητήσει μαζί του πως μπορούν να πάνε τη χώρα μπροστά.

Σε μήνυμα του στο Twitter, νωρίτερα, ο Ομπάμα αφού ανακοινώνει ότι θα είναι πρόεδρος για ακόμα 4 χρόνια, αφιερώνει τη νίκη στους ψηφοφόρους του: “Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Έτσι κάναμε την εκστρατεία μας, και αυτοί είμαστε. Σας ευχαριστώ”.

Οι ψηφοφόροι του Ομπάμα έχουν ξεσπάσει σε πανηγυρισμούς στο Σικάγο, όπου μίλησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν και έξω από τον Λευκό Οίκο πανηγυρίζοντας.

Παραδοχή της ήττας από Ρόμνεϊ

Αξίζει να σημειωθεί ότι μολονότι ο Ομπάμα και τα μεγαλύτερα δίκτυα των ΗΠΑ ανακοίνωσαν το τελικό αποτέλεσμα, ο Ρόμνεϊ περίμενε για τουλάχιστον 2 ώρες μέχρι να αποδεχθεί το αποτέλεσμα, καθώς το επιτελείο του εκτιμούσε ότι δεν έχει κριθεί ακόμα η ψηφοφορία στο Οχάιο.

Τελικά, στις 07.30 (ώρα Ελλάδος) τηλεφώνησε στον Ομπάμα και τον συνεχάρη για τη νίκη του.

Την ομιλία του την εκφώνησε λίγα λεπτά μετά, όπου και έδωσε επισήμως συγχαρητήρια στον επανεκλεγέντα πρόεδρο, χωρίς να εγείρει απολύτως καμία ένσταση.

“Σε μία εποχή μεγάλων προκλήσεων για την Αμερική… προσεύχομαι ο πρόεδρος να επιτύχει να καθοδηγήσει το έθνος μας Πιστεύω στην Αμερική. Πιστεύω στον αμερικανικό λαό”, είπε ο Ρόμνεϊ απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του στη Βοστώνη.

“Έβαλα υποψηφιότητα γιατί ανησυχώ για την Αμερική. Οι εκλογές τελείωσαν, αλλά οι αρχές μας διαρκούν”.

“Μακάρι να είχα μπορέσει να εκπληρώσω τις προσδοκίες σας να οδηγήσω τη χώρα σας σε μία νέα κατεύθυνση”, είπε ο Ρόμνεϊ προτού ανέβει στη σκηνή μαζί του η σύζυγός του, Αν, η οικογένειά του και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικανών, Πολ Ράιαν.

“Αλλά το έθνος επέλεξε άλλον ηγέτη κι έτσι η Αν και εγώ θα συνταχθώ μαζί σας για να προσευχηθούμε θερμά για εκείνον και για αυτό το μεγάλο έθνος”.

Τα αποτελέσματα

Ο Ομπάμα κερδίζει το Οχάιο, τη Νέα Υόρκη, τη Βιρτζίνια, το Κολοράντο, την Αϊόβα, το Μίσιγκαν, τη Μινεσότα, την Πενσιλβανία, την Καλιφόρνια, τη Χαβάη, την Ουάσιγκτον, το Βέρμοντ, το Κονέκτικατ, το Ντελάγουερ, το Ιλινόις, την DC, το Μέριλαντ, τη Μασαχουσέτη, το Νιού Χάμσαϊρ, το Όρεγκον, το Μέιν, το Νιού Τζέρσι, το Ουισκόνσιν, το Νέο Μεξικό, τη Νεβάδα και το Ρόουντ Άιλαντ.

Ο Ρόμνεϊ κερδίζει την Ιντιάνα, το Κεντάκι, τη Ν. Καρολίνα, τη Β. Καρολίνα, τη Δυτική Βιρτζίνια, την Αλαμπάμα, το Μισισίπι, το Μιζούρι, την Τζόρτζια, το Αρκανσο, το Τενεσί την Οκλαχόμα, το Κάνσας, τη Λουιζιάνα, τη Νεμπράσκα, τη Ν. Ντακότα, τη Β. Ντακότα, την Αριζόνα, το Τέξας, το Γουαϊόμινγκ, τη Γιούτα, το Άινταχο και τη Μοντάνα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το