Photo Gallery, Πολιτική

Επί τάπητος η οικονομία

Συνάντηση μεταξύ Παπανδρέου-Μέρκελ την Τρίτη στη Γερμανία

 

Ομιλία του πρωθυπουργού και της καγκελάριου στη διάσκεψη της ένωσης βιομηχάνων

 

Με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, θα συναντηθεί την ερχόμενη Τρίτη ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης.

 

Ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί στην Αθήνα από τις 25 Αυγούστου- προσεκλήθη από τη γερμανική ένωση βιομηχάνων BDI, η οποία πραγματοποιεί την Τρίτη την ετήσια διάσκεψή της.

 

Στη διάσκεψη αυτή θα μιλήσει και η Γερμανίδα καγκελάριος και οι δύο ηγέτες θα έχουν στη συνέχεια δείπνο στις 21:00 ώρα Ελλάδος, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι πριν από το δείπνο θα παραχωρήσουν σύντομη συνέντευξη Τύπου.

 

Τα κύρια θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνάντησής τους θα είναι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, οι ελληνικές προσπάθειες δημοσιονομικής σταθεροποίησης και η υλοποίηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, προσέθεσε ο Ζάιμπερτ.

 

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης διευκρίνισε ότι η πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού από την BDI «είναι γνωστή εδώ και καιρό» και σημείωσε ότι «τίποτε από όλα αυτά δεν αποφασίστηκε το τελευταίο 48ωρο».

 

Σύμφωνα, με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το περιοδικό Stern που θα κυκλοφορήσει αύριο, ένας στους 5 Γερμανούς τάσσεται υπέρ της υποστήριξης της Ελλάδας μέσω ενός σχεδίου βοήθειας, ενώ το 37% τάσσεται υπέρ μιας εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

 

Η γερμανική κυβέρνηση έχει σαφώς αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό.

 

Εν τω μεταξύ το 83% των Γερμανών είναι δυσαρεστημένοι με τον κυβερνητικό συνασπισμό υπό την Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το εκλογικό βαρόμετρο του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων FORSA για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του δικτύου RTL.

 

Οι συγκυβερνώντες Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) του Φίλιπ Ρέσλερ βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση με 3%, οι Πράσινοι ανεβαίνουν στο 20%, οι Σοσιαλδημοκράτες λαμβάνουν 28%, οι Χριστιανοδημοκράτες 31% και η Αριστερά 9%.

 

Ο επικεφαλής της FORSA Μάνφρεντ Γκίλνερ πιστεύει ότι το FDP δεν μπορεί να σωθεί.

 

«Η αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος δεν έφερε αποτέλεσμα, όπως δείχνουν τώρα και οι εκλογές στο Βερολίνο. Μόνο ένας στους 100 ψηφοφόρους ψήφισε το FDP», αναφέρει μιλώντας στο STERN.

 

Αλλά δεν ευθύνεται μόνο η ευρωσκεπτικιστική πορεία του αντικαγκελάριου και προέδρου του FDP, Φίλιπ Ρέσλερ, για το άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματός του, σημειώνει.

 

«Το 2009 τα μεσαία στρώματα ψήφισαν το FDP, επειδή υποσχέθηκε μείωση της γραφειοκρατίας. Αλλά το κόμμα δεν έκανε τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε ο Γκίλνερ.

 

Γι’ αυτό το λόγο περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς (54%) θεωρούν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατών και του FDP θα κρατήσει το πολύ για άλλους 24 μήνες, μέχρι τις εκλογές το φθινόπωρο του 2013.

 

Μάλιστα υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμός και στους ίδιους τους υποστηρικτές του συνασπισμού: 33% των ψηφοφόρων των Χριστιανοδημοκρατών φοβούνται μία πρόωρη διάλυση, ενώ το ποσοστό αυτό για το FDP βρίσκεται στο 37%.

 

Αλλά και οι διαφωνίες εντός του κυβερνητικού συνασπισμού για τη διασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ και την οικονομική πολιτική εκφράζονται με άσχημα ποσοστά.

 

Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων είναι δυσαρεστημένοι με τις επιδόσεις σε αυτούς τους δύο τομείς. Αν οι Γερμανοί μπορούσαν να δώσουν σχολικούς βαθμούς στην κυβέρνηση , αυτή θα έπαιρνε κατά μέσο όρο μόνο ένα 3,9, με άριστα το 1 («ικανοποιητικά», μόλις πάνω από τη βάση).

 

Σε περίπτωση που προκαλείτο ρήξη στον μαυρο-κίτρινο συνασπισμό, το 70% των Γερμανών θα επιθυμούσε πρόωρες εκλογές, ενώ μόνο 24% θα ψήφιζε υπέρ αλλαγής του κυβερνητικού εταίρου σε αυτή την περίπτωση.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το