Photo Gallery, Τοπικά

Επίσχεση εργασίας στο ΕΚΑΒ

Διακόπτουν τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση σε ΤΣΑΥ και ΤΥΔΚΥ οι φαρμακοποιοί

 

 

Σε επ’ αόριστον επίσχεση εργασίας προχωρούν από σήμερα οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ και στο Βόλο, λόγω μη εξόφλησης των οφειλομένων από την πολιτεία, με αποτέλεσμα και στις τρεις βάρδιες να βρίσκονται τα μισά ασθενοφόρα σε σχέση με ό,τι ισχύει σε μια κανονική περίοδο.

 

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν από το Υπουργείο Υγείας την πληρωμή τους για τα δεδουλευμένα σε αργίες, νυχτερινά και υπερωρίες τριών μηνών, τα εκτός έδρας καθώς και το επίδομα στολής.

Και στις τρεις βάρδιες θα βρίσκονται σε κίνηση τα μισά ασθενοφόρα. Η πρωινή βάρδια έχει τέσσερα ασθενοφόρα, η απογευματινή τέσσερα και η βραδινή τρία. Πλέον με την επίσχεση εργασίας από τα τέσσερα θα κυκλοφορούν δύο ασθενοφόρα. Αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στο χρόνο που θα χρειαστεί το ασθενοφόρο, να μεταβεί σε ένα περιστατικό. Δηλαδή μπορεί να καθυστερήσει στη μετάβαση ακόμη και μιάμιση ώρα.

 

Ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας

Μεγάλες είναι οι ελλείψεις γιατρών στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου και έτσι από σήμερα δεν θα υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό για τις εφημερίες, ενώ το ίδιο θα γίνει και για το ιατρικό προσωπικό από τις 24 Απριλίου μέχρι τις αρχές Μαΐου, που σύμφωνα με το πρόγραμμα εφημεριών δεν θα εργάζεται εφημερεύων γιατρός στο Κέντρο Υγείας. Ουσιαστικά θα βρίσκεται εκεί μόνο ο οδηγός. Στο Κέντρο Υγείας έχουν καθυστερήσει δραματικά οι προσλήψεις δύο γιατρών.

 

 

Οι φαρμακοποιοί διακόπτουν

τη χορήγηση φαρμάκων

με πίστωση σε ΤΣΑΥ και ΤΥΔΚΥ

Στη διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους των ΤΥΔΚΥ και ΤΣΑΥ θα προχωρήσουν οι φαρμακοποιοί του νομού Μαγνησίας, όπως αποφασίστηκε στην γενική τους συνέλευση.

Τελικά η διακοπή της χορήγησης δεν ήρθε για τον ΟΠΑΔ, όπου οφείλει χρήματα ενός και πλέον χρόνου, αλλά για τα ταμεία των δημοτικών υπαλλήλων και των γιατρών.

Ειδικότερα αποφασίστηκε ότι από την 1η Μαΐου θα ξεκινήσει η διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους των ΤΥΔΚΥ και ΤΣΑΥ.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης υπογράμμισε ότι το ΤΥΔΚΥ δεν έχει εξοφλήσει τους φαρμακοποιούς για συνταγές που εκτέλεσαν από τον Οκτώβριο του 2010, ενώ για το ΤΣΑΥ η αντίστοιχη χρονική καθυστέρηση ξεκινά από το Μάιο του 2010, δηλαδή εδώ και περίπου ένα χρόνο.

Όσον αφορά τον ΟΠΑΔ οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν να δώσουν ουσιαστικά πίστωση χρόνου στη διοίκηση του ταμείου και να προχωρήσει στην εξόφληση περιμένοντας την υλοποίηση των πρόσφατων δεσμεύσεών της ότι μέσα στον Απρίλιο θα εξοφλήσει μερικούς από τους μήνες που χρωστάει.

Οι φαρμακοποιοί ζητούν να πληρωθούν, καθώς χρήματα που τους οφείλονται, είναι πολλά, ενώ έχουν και ανοικτές υποχρεώσεις.

Εξάλλου πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την εξασφάλιση της φαρμακευτικής τους περίθαλψης θα αναγκαστούν να βάλουν από τις 2 Μαΐου οι ασφαλισμένοι, καθώς το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στην σύνταξη της αρνητικής λίστας με 350 σκευάσματα ευρείας χρήσης, όπως για τον ίλιγγο, τις δερματοπάθειες, διάφορα αντιπυρετικά, αντιβηχικά, τα οποία ναι μεν θα συνταγογραφούνται από τους γιατρούς, αλλά δεν θα καλύπτονται από τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί στο καθημερινό μαρτύριο που τραβούν οι ασφαλισμένοι λόγω των μεγάλων ελλείψεων στα φάρμακα, με αποτέλεσμα στα φαρμακεία να έχουν δημιουργηθεί λίστες με πελάτες που περιμένουν να προμηθευτούν κάποιο συγκεκριμένο σκεύασμα.

Με κοινή απόφαση την οποία υπογράφουν ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Κ. Ρόβλιας, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης και ο υφυπουργός Υγείας κ. Μιχ. Τιμοσίδης και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, δημιουργείται η αρνητική λίστα στην οποία έχουν ενταχθεί μεταξύ άλλων, αναλγητικά, αντιπυρετικά, αντιβηχικά και αποσυμφορητικά, φάρμακα για την αντιμετώπιση των γαστρεντερικών διαταραχών, περιφερικά αγγειοδιασταλτικά, φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, αντισυλληπτικά – ορμόνες, σκευάσματα που βοηθούν στην καταπολέμηση του καπνίσματος, αντιδιαρροϊκά, βιταμίνες, αλοιφές για τη θεραπεία τραυμάτων και ελκών, αντιμυκητιασικά και αντισταμινικά. Χωρίς κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία μένουν και ορισμένα οφθαλμολογικά και ωτικά προϊόντα (κατά των ωτικών λοιμώξεων), φάρμακα για τις αιμορροΐδες, καθώς και όλα τα γνωστά σκευάσματα κατά της στυτικής δυσλειτουργίας.

 

 

Μόνος του

ο φαρμακοποιός

Μόνος του πλέον ο κάθε φαρμακοποιός της πόλης θα πρέπει να εξασφαλίσει τα φάρμακα, όπου εδώ και μήνες παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις. Όπως μας τόνισε ο πρόεδρος των φαρμακοποιών του νομού, οι φαρμακαποθήκες δεν προμηθεύονται φάρμακα στα είδη που υπάρχει πρόβλημα έλλειψης, με αποτέλεσμα να δέχονται σημαντικό κτύπημα. Επομένως ο φαρμακοποιός καλείται να διαπραγματευτεί μόνος του με τις μεγάλες εταιρείες για το φάρμακο που θα προμηθευτεί. Όλο και δυσκολεύουν τα πράγματα για τα φαρμακεία…

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το