Photo Gallery, Πολιτική

Επίθεση στην Κύπρο = επίθεση στην Ελλάδα

Απάντηση Πάγκαλου στην Τουρκία με αφορμή την αντίδρασή της για τις γεωτρήσεις στη μεγαλόνησο

 

«Επίθεση εναντίον της Κύπρου σημαίνει επίθεση εναντίον της Ελλάδας». Αυτό είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος μιλώντας σήμερα (χθες) στην ολομέλεια της Βουλής τονίζοντας επιπλέον ότι «αποτελεί μεγάλο λάθος της Τουρκίας που παρεμβαίνει με επιχειρήματα εκφοβισμού» και σημείωσε ότι την γείτονα χώρα «πρέπει να την βλέπουμε σαν μια κατά συνθήκη αναγκαιότητα. Δεν τους διαλέξαμε. Ήρθαν και μας βρήκανε. Εγκαταστάθηκαν εκεί».

 

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γιώργου Καρατζαφέρη ο οποίος είπε: «Να παρακαλέσω ιδιαιτέρως τον πρωθυπουργό της χώρας να μην ζητήσει να πάει πίσω η έναρξη των γεωτρήσεων (σ.σ. στην Κύπρο). Δεν έχετε κανένα λόγο να δώσετε εσείς διέξοδο στο λάθος που έκανε η Τουρκία. Κανείς δεν θέλει τον πόλεμο αλλά πρέπει να δώσουμε στον Τούρκο να καταλάβει…». Επιπροσθέτως, ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην Θράκη.  Το θέμα είναι αν θα το ομολογήσουμε ή θα βάλουμε τα σκουπίδι κάτω από το χαλί. Η δύσκολη κατάσταση ης χώρας δεν θα πρέπει να εκληφθεί σαν αδυναμία μας. Κλιμακώνονται οι προκλήσεις από την Τουρκία. Ήρθε η σύζυγος του υπουργού εξωτερικών με μια στρατιά γιατρών για να κάνουν περιτομές σε ελληνόπουλα μουσουλμάνους στο θρήσκευμα. Κάποιοι έχουν αρχίσει να στρέφουν γερά το βλέμμα τους προς την Θράκη. Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση δεν απαντά. Το τούρκικο προξενείο κάνει ότι θέλει. Δεν είμαι από αυτούς που φωνάζουνε να φύγει το προξενείο αλλά θα πρέπει να τους δώσουμε να καταλάβει τι πρέπει να γίνει».

 

Από την άλλη ο κ. Πάγκαλος παραδέχθηκε ότι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης «είναι και αφορμή για του γείτονες να εκδηλώσουν ανησυχίες και πρόνοιες που δεν τους ανήκουν» και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκλησης των κομμάτων για να συζητήσουν τα προβλήματα της περιοχής ή ένταξη του θέματος στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

 

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Κυπριακής δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, τόνισε ότι επιβάλλεται επαγρύπνηση και ετοιμότητα για αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών, που αποσκοπούν σε εκφοβισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο την αποτροπή εκμετάλλευσης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

 

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, είπε ο κ. Χριστόφιας, η Εθνική Φρουρά πρέπει να αναδείξει τις αρετές και τις αξίες της υπευθυνότητας και της συνειδητής πειθαρχίας και να είναι αξιόπιστη και αξιόμαχη αποτρεπτική δύναμη.

 

Μιλώντας το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, στην τελετή διαβεβαίωσης του νέου υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς, υποστράτηγου Ανδρέα Πετρίδη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι οι ένοπλες δυνάμεις καλούνται να διαφυλάξουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της ημικατεχόμενης πατρίδας, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του κυπριακού λαού.

 

 

Μπαράζ δηλώσεων Ερντογάν

 

 

 

 

Νέες απειλές ότι η Τουρκία θα ελέγχει τα χωρικά ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο εξαπέλυσε ο τούρκος πρωθυπουργός προειδοποιώντας ότι το Ισραήλ δεν θα εκμεταλλευτεί μονομερώς τους φυσικούς πόρους της περιοχής αυτής.

 

«Γνωρίζετε ότι το Ισραήλ έχει αρχίσει να διακηρύσσει πως έχει το δικαίωμα να ενεργεί σε αποκλειστικές οικονομικές ζώνες στη Μεσόγειο», είπε ο Ερντογάν στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, αναφερόμενος στα σχέδια του Ισραήλ να εκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του.

 

«Η Τουρκία θα είναι αυστηρή στην άσκηση του δικαιώματος ελέγχου των χωρικών υδάτων στην ανατολική Μεσόγειο και έχει λάβει μέτρα για να εμποδίσει το Ισραήλ να εκμεταλλευθεί μονομερώς τους φυσικούς πόρους» αυτής της περιοχής, είπε.

 

«Το Ισραήλ έχει αρχίσει να εγείρει δικαιώματα επί αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στη Μεσόγειο. Θα δείτε ότι δεν θα είναι ο κάτοχος αυτών των δικαιωμάτων, διότι η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη της τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου, έχει λάβει μέτρα στην περιοχή και θα είναι αποφασιστική και προσηλωμένη στο δικαίωμά της ελέγχου των χωρικών υδάτων στην ανατολική Μεσόγειο», προειδοποίησε.

 

Με έναν περίεργο τρόπο ο κ. Ερντογάν επιχειρεί να προβάλλει τον ισχυρισμό ότι η ΑΟΖ του Ισραήλ (όπως έχει οριστεί μεταξύ του Τελ Αβίβ και της Λευκωσίας) επικαλύπτει ΑΟΖ σε άλλη χώρα. Και αυτό διότι η Βηρυττός τον τελευταίο καιρό υποστηρίζει ότι ένα κομμάτι από την ΑΟΖ του Ισραήλ ανήκει στον Λίβανο. Επιπλέον ο κ. Ερντογάν απειλεί και την Κύπρο ότι η Αγκυρα δεν θα της επιτρέψει να ξεκινήσει έρευνες για φυσικό αέριο προειδοποιώντας ότι η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη του ψευδοκράτους.

 

«Δεν θέλουμε να τροφοδοτήσουμε την πολεμική. Είναι καλύτερο να σιωπήσουμε και να περιμένουμε, δεν είναι σκόπιμο να επιδεινώσουμε την κατάσταση απαντώντας με (λεκτικές) επιθέσεις» δήλωσε από την πλευρά του ο ισραηλινός υπουργός Ενημέρωσης Νταν Μέριντορ.

 

 

Αποφυγή των προκλήσεων

μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ ζητούν οι ΗΠΑ

 

Η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε ευθέως από την Τουρκία και το Ισραήλ «να αποφεύγουν τις προκλήσεις» στο πλαίσιο της σοβαρής κρίσης στις διπλωματικές σχέσεις τους η οποία κορυφώθηκε τις τελευταίες ημέρες.

 

«Ζητούμε, άμεσα, από τα δύο μέρη να αποφύγουν τις προκλητικές ενέργειες και να διατηρήσουν έναν παραγωγικό, έναν εποικοδομητικό τόνο στις διαβουλεύσεις και στις πράξεις τους», τόνισε η Βικτόρια Νούλαντ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

 

Παράλληλα, μιλώντας στο AFP, ένας υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος του Ισραήλ ανέφερε ανώνυμα ότι η απειλή του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, δηλαδή τουρκικά πολεμικά πλοία να συνοδεύσουν πλοία διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Λωρίδα της Γάζας, «εφόσον συμβεί, θα κριθεί εκ μέρους του Ισραήλ ως μία πολύ σοβαρή πρόκληση».

 

Το Ισραήλ δηλώνει ότι επιθυμεί την αποκλιμάκωση της κατάστασης, αλλά από την άλλη πλευρά δηλώνει έτοιμο να απαντήσει σε κάθε ενδεχόμενο.

 

Η ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και στο Ισραήλ έχει προκληθεί από το θάνατο εννέα Τούρκων μετά την ισραηλινή καταδρομική ενέργεια πάνω σε τουρκικό πλοίο μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, πέρυσι τον Μάιο, όπως επίσης και η άρνηση της ισραηλινής κυβέρνησης να ζητήσει συγγνώμη, όπως επίμονα ζητεί η Άγκυρα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το