Πολιτική

Επήλθαν τα σενάρια εκλογών

Τις τελευταίες ημέρες, αν και του Μαξίμου τα διαψεύδει


Τα διλήμματα του Γ. Παπανδρέου – Εκλογές την άνοιξη βλέπει ο Α. Σαμαράς

ΑΘΗΝΑ, 24.

Επανήλθαν τις τελευταίες ημέρες τα σενάρια πρόωρων εκλογών, με αφορμή και τα κρίσιμα ζητήματα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση. Το 2011 θεωρείται χρονιά διαρθρωτικών αλλαγών και λεπτών χειρισμών από την κυβέρνηση, καθώς θα πρέπει να προωθηθούν κρίσιμα νομοσχέδια. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου τους πρώτους μήνες θα επιχειρήσει να «μαζέψει» την κατάσταση στην κοινοβουλευτική ομάδα και στο κόμμα και ταυτοχρόνως να διασκεδάσει τα σενάρια που άρχισαν πάλι να έρχονται στο προσκήνιο και αναμένεται να ενταθούν, ότι προτίθεται να πάει σε πρόωρες εκλογές εντός της προθεσμίας που ισχύει η λίστα (Μάρτιο). Ωστόσο, σενάρια επέμειναν αναφέροντας ότι για τον Γ. Παπανδρέου τα πάντα είναι μέσα στο παιχνίδι, όπως εκλογές, ανασχηματισμός, δομικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, προσθήκες οργάνων και προσώπων. Το σενάριο των πρόωρων εκλογών επανήλθε στο προσκήνιο με ευθύνη των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο αρχηγός της Ν.Δ. Α. Σαμαράς είναι σχεδόν βέβαιος ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν θα μπορέσει να τις αποφύγει και πιστεύει ότι θα τις κάνει μέσα στην άνοιξη. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Γ. Καρατζαφέρης, ενώ παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει τις επόμενες βδομάδες. Σύμφωνα με την εκτίμηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, «αν δει από τα γκάλοπ ότι η Δημοκρατική Συμμαχία και η Δημοκρατική Αριστερά έχουν ισχυρές πιθανότητες να μπουν στη Βουλή, τότε θα προχωρήσει. Θα έχει στα δεξιά του και στα αριστερά του δύο κόμματα πρόθυμα να συνεργαστούν μαζί του και έτοιμα να αναλάβουν πόστα. Αυτό θα αποπειραθεί να το «πουλήσει» ως κυβέρνηση εθνικής συσπείρωσης».

Βεβαίως το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει το σχετικό σενάριο. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», συνομιλητής του πρωθυπουργού τόνισε ότι «ο Παπανδρέου θα εξαντλήσει μέχρι και την τελευταία μέρα της τριετίας που έχει μπροστά του. Άλλωστε είναι πεπεισμένος ότι το 2012 θα φανεί φως στο τούνελ και θα ξεκινήσει η ανάκαμψη».

Η πρώτη προσπάθεια για την εκτόνωση του κλίματος που επικρατεί στο κόμμα και την κυβέρνηση θα εκδηλωθεί εντός του Ιανουαρίου με την ολοήμερη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Θα είναι ένα κρίσιμο τεστ αντοχής εν όψει των «επικίνδυνων» νομοσχεδίων που θα έρθουν για ψήφιση στη Βουλή.

Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν συνδιασκέψεις ανά περιφέρεια, με τη συμμετοχή υπουργών, κομματικών οργανώσεων και τοπικών φορέων που θα θέσουν τις προτεραιότητες σε κάθε περιοχή. Η διαδικασία θα κορυφωθεί την άνοιξη με την πανελλήνια συνδιάσκεψη που θα έχει στόχο την εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου το οποίο θα αφορά τους τομείς της ανάπτυξης, του κοινωνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος. Με την κίνηση αυτή ο Γ. Παπανδρέου θέλει ν’ απαντήσει στις αιτιάσεις (και υπουργών) ότι η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς στρατηγική, με μοναδικό μπούσουλα το μνημόνιο.

Η συνδιάσκεψη προτιμήθηκε έναντι του συνεδρίου για να είναι η συζήτηση πιο χαλαρή, χωρίς το άγχος των ψηφοφοριών για την εκλογή καθοδηγητικών οργάνων. Συνέδριο θα σήμαινε ενεργοποίηση ομάδων, στήσιμο μηχανισμών και διαπάλη στελεχών για καλύτερο πλασάρισμα στην ηγετική πυραμίδα. Ωστόσο η ιδέα δεν βρίσκει σύμφωνους τους πάντες στο ΠΑΣΟΚ. Κάποια στελέχη πιστεύουν ότι αυτό που χρειάζεται το κόμμα είναι ένα συνέδριο για να συζητηθούν όλα όσα έχουν γίνει, να αποσαφηνιστεί το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος και να αποδοθούν ευθύνες για τις κορυφαίες επιλογές. Μάλιστα είναι αποφασισμένα να αξιοποιήσουν το καταστατικό προκειμένου να διεξαχθεί συνέδριο και όχι μια «άχρωμη και φλύαρη διαδικασία, όπως είναι αυτή της συνδιάσκεψης» είπε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου.

Για τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου απαιτείται είτε απόφαση του προέδρου είτε απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, ύστερα από αίτημα του 1/3 τουλάχιστον των μελών του, ή του 1/2 του αριθμού των περιφερειακών επιτροπών του κινήματος, ή του 10% του συνόλου των μελών του κινήματος.

Εκλογικός νόμος ώς το Μάρτιο

Κρίσιμα ζητήματα έχει μπροστά της η κυβέρνηση το 2011. Σε νομοθετικό επίπεδο, η κυβέρνηση προγραμματίζει να κάνει ποδαρικό με το αναμενόμενο, εδώ και ένα χρόνο, αναπτυξιακό νομοσχέδιο, το οποίο δεν προοιωνίζεται αντιδράσεις. Η εκκίνηση δείχνει και την πρεμούρα της να αναπτύξει υψηλές ταχύτητες, ώστε να σταθεί συνεπής απέναντι στην τρόικα: Αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά (2-3 Ιανουαρίου) θα αρχίσει να συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, ενώ η ολομέλεια της Βουλής θα βρίσκεται ακόμα σε χριστουγεννιάτικες διακοπές.

Τα «δύσκολα» νομοσχέδια θα πάρουν σειρά μετά τις 10 Ιανουαρίου. Η αυλαία όλων, όμως, αναμένεται να πέσει με τον εκλογικό νόμο. Κανείς δεν γνωρίζει πότε ακριβώς θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός να ανάψει το «πράσινο φως» για την ψήφισή του, δεδομένου ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των βουλευτών που το θεωρούν άδικο και δεν θέλουν το λεγόμενο γερμανικό σύστημα. Ώς τώρα, ο Γ. Παπανδρέου δεν χάνει ευκαιρία να αναφέρει ότι ο εκλογικός νόμος θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Κυβερνητικά στελέχη που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις πρωθυπουργικές προτεραιότητες, υποστηρίζουν ότι ο εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί μέχρι τον Μάρτιο, ώστε: α) Αν κάποιοι από τους βουλευτές αντιδράσουν, να βρεθούν μπροστά στο επιχείρημα ότι οι κάλπες αποτελούν επιλογή που αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό και τη διαφάνεια του πολιτικού συστήματος. Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου στα πρότυπα του γερμανικού έχει συζητηθεί και εγκριθεί κατ’ επανάληψη από τα κομματικά όργανα.

β) Αν και όταν ο πρωθυπουργός επιλέξει την προσφυγή στις κάλπες, να έχει διασφαλίσει ότι οι επόμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με το νέο εκλογικό σύστημα.

Το πιθανότερο είναι ότι ο εκλογικός νόμος θα κατατεθεί αφού πρώτα ψηφιστούν τα νομοσχέδια-παραγγελία της τρόικας, ώστε να μην κινδυνέψει η εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το