Photo Gallery, Τοπικά

Εξι μέρες χωρίς νερό στη Λαμπινού

 

Λόγω βλάβης στον αγωγό ύδρευσης

Από την περασμένη Παρασκευή, που σημειώθηκε η βλάβη, μέχρι και χθες το 30% της Λαμπινούς δεν είχε νερό

 


 

 

 

Έξι ολόκληρες ημέρες χωρίς νερό παρέμειναν κάτοικοι και επισκέπτες του βορείου τμήματος της Λαμπινούς στη Δημοτική Ενότητα Αφετών Νοτίου Πηλίου εξαιτίας βλάβης που σημειώθηκε στον αγωγό ύδρευσης. Το ίδιο χρονικό διάστημα το υπόλοιπο τμήμα του χωριού υδροδοτούταν εκ περιτροπής από τη μικρή, βοηθητική δεξαμενή. Η βλάβη αποκαταστάθηκε από συνεργεία του Δήμου χθες το μεσημέρι και το χωριό υδροδοτείται πλέον κανονικά. Παράλληλα, βλάβη σημειώθηκε και στο αντλιοστάσιο που τροφοδοτεί την υδρευτική δεξαμενή της Λαμπινούς, με τα συνεργεία του Δήμου Νοτίου Πηλίου να διαπιστώνουν ότι η εγκατάσταση είχε να καθαριστεί πέντε χρόνια και να εντοπίζουν στο εσωτερικό της άμμο και λάσπη.

 

Ρεπορτάζ:

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ

 

Η βλάβη στον αγωγό ύδρευσης της Λαμπινούς σημειώθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής και το πρωί του Σαββάτου ειδοποιήθηκαν τα συνεργεία της Δημοτικής Αρχής Νοτίου Πηλίου, με τις εργασίες αποκατάστασης να τις αναλαμβάνει η υπό σύσταση Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ).

Η βλάβη σημειώθηκε στον αγωγό ύδρευσης στο σημείο που διέρχεται κάτω ακριβώς από τον επαρχιακό δρόμο Βόλου – Τσαγκαράδας.

Ο σπασμένος αγωγός ήταν κάτω από την άσφαλτο και λόγω της κατηφοριάς το νερό διοχετευόταν σε απόσταση 100 περίπου μέτρων κοντά σε δασική έκταση.

Το σημείο στο όποιο ανάβλυζε το νερό μπέρδεψε τα συνεργεία, καθώς οι τεχνικοί αναζητούσαν τη βλάβη σε σημείο του αγωγού το οποίο διέρχεται από τη δασική έκταση.

Η βλάβη δεν εντοπιζόταν, μέχρι που τα συνεργεία διαπίστωσαν τελικά στα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας ότι βρίσκεται στο σπασμένο αγωγό που διέρχεται κάτω από την άσφαλτο του επαρχιακού δρόμου.

Αμέσως ειδοποιήθηκε εκσκαπτικό μηχάνημα του Δήμου, το οποίο έσπασε το οδόστρωμα και εντοπίστηκε τελικά ο σπασμένος αγωγός.

Οι εργασίες αποκατάστασης της βλάβης ξεκίνησαν προχθές το απόγευμα, με τα συνεργεία να εργάζονται μέχρι και τις πρώτες βραδινές ώρες.

Χθες το μεσημέρι η βλάβη αποκαταστάθηκε και το χωριό υδροδοτήθηκε κανονικά.

Στο μεταξύ, πρέπει να αναφερθεί ότι από την περασμένη Παρασκευή, οπότε και σημειώθηκε η βλάβη, μέχρι και χθες το μεσημέρι, το βόρειο τμήμα της Λαμπινούς, το 30% του χωριού σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, δεν είχε νερό, με τους κατοίκους και τους επισκέπτες να είναι υποχρεωμένοι να καταναλώνουν εμφιαλωμένο.

Το ίδιο χρονικό διάστημα το υπόλοιπο 70% του χωριού, υδροδοτούταν εκ περιτροπής, τρεις ώρες το πρωί και αντίστοιχες το απόγευμα, από τη μικρή, βοηθητική δεξαμενή, με μειωμένη πίεση.

Παράλληλα με τη βλάβη στον αγωγό, σημειώθηκε και αντίστοιχη στο αντλιοστάσιο που βρίσκεται κοντά στη θάλασσα και τροφοδοτεί το χωριό με νερό. Κατά την εκτέλεση των εργασιών αποκατάστασης της βλάβης, τα συνεργεία του Δήμου διαπίστωσαν ότι η υδρευτική δεξαμενή είχε να καθαριστεί πέντε ολόκληρα χρόνια, με συνέπεια να εντοπιστούν στο εσωτερικό της ποσότητες άμμου από τη θάλασσα και λάσπης.

«Η ζημιά ήταν μεγάλη» επισημαίνει ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Νίκ. Φορτούνας «και την εντοπίσαμε δύσκολα, διότι ο σπασμένος αγωγός βρισκόταν κάτω από την άσφαλτο του επαρχιακού δρόμου Βόλου – Τσαγκαράδας, ενώ το νερό ανάβλυζε σε κοντινή δασική έκταση. Το δίκτυο είναι πεπαλαιωμένο και χάρη στην άμεση και ουσιαστική παρέμβαση της ΔΕΥΑ λύσαμε το πρόβλημα».

«Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν» αναφέρει από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Αφετών κ. Μαρία Παπαβασιλείου «προκειμένου να αποκατασταθεί σύντομα η βλάβη και το κυριότερο να μη μείνει ολόκληρο το χωριό χωρίς νερό. Καταφέραμε την εκ περιτροπής υδροδότηση. Το άλλο πρόβλημα ήταν ότι διαπιστώσαμε πως η υδρευτική δεξαμενή που τροφοδοτείται από το αντλιοστάσιο είχε να καθαριστεί πέντε ολόκληρα χρόνια. Στο μοτέρ υπήρχαν λάσπη και άμμος. Δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι η πρώην Δημοτική Αρχή Αφετών δεν πρόσεχε».

Τέλος, ο πρόεδρος της υπό σύσταση ΔΕΥΑ Νοτίου Πηλίου κ. Κ. Λεγαντής δηλώνει ότι «είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια διπλή βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης της Λαμπινούς, η οποία σημειώθηκε ταυτόχρονα. Ο αγωγός που έσπασε εγκαταστάθηκε πριν από 30 ολόκληρα χρόνια. Μόλις εντοπίσαμε το σημείο ξεκινήσαμε αμέσως και καταφέραμε να αποκαταστήσουμε τη βλάβη. Βρήκαμε επίσης και τη δεξαμενή του αντλιοστασίου της Λαμπινούς ακαθάριστη εδώ και πέντε χρόνια και γεμάτη άμμο και λάσπη από τη θάλασσα. Η παρέμβασή μας ήταν άμεση και καταφέραμε άμεσα κατά το δυνατό και με μεγάλη δυσκολία να αποκαταστήσουμε τη διπλή βλάβη».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το