Πολιτική

Εξετάσεις με συνέντευξη για μετανάστες

Ο Χρ. Παπουτσής παρουσίασε το νομοσχέδιο για το άσυλο

ΑΘΗΝΑ 8.-

Σε «συνεντεύξεις» με ερωτήσεις – παγίδες θα καλούνται να περάσουν οι μη νόμιμοι μετανάστες που έρχονται στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για το άσυλο. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν μηχανήματα ανίχνευσης ψεύδους αλλά οι μετανάστες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν λένε ψέμματα για την χώρα προέλευσής τους, θα καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως «ποιος είναι ο δήμαρχος της πόλης σου». Στη συνέχεια θα ελέγχονται οι απαντήσεις και εάν είναι σωστές θα εξετάζεται εάν έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας αλλιώς θα παίρνουν το δρόμο της απέλασης. Με τις συνεντεύξεις και τις απαντήσεις θα ασχοληθεί πολιτικό προσωπικό που θα προσληφθεί για τα κέντρα καταγραφής μεταναστών, που θα γνωρίζει ξένες γλώσσες όπως αραβικά και αφρικανικά.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπουτσής: «Οι μετανάστες με το που θα φτάσουν στα ελληνικά σύνορα και θα μπουν στο ελληνικό έδαφος θα εξεταστεί το αίτημά τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες και εφόσον μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν δικαίωμα ασύλου θα το πάρουν. Όσοι έχουν δυνατότητα να αποδείξουν και έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας θα την έχουν. Όσοι δεν έχουν όμως και όσοι επιχειρήσουν να πουν ψέματα – και είναι χιλιάδες εκείνοι οι οποίοι κατά το παρελθόν έχουν πει ψέματα – θα επιστρέψουν στις χώρες τους από εκεί που προήλθαν».

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο ο υπουργός τόνισε ότι θα υπάρχει αποκέντρωση των υπηρεσιών για την παροχή ασύλου, σε όλη τη χώρα, κυρίως σε περιοχές εισόδου. Επίσης θα αποσυρθεί η αστυνομία από τη λειτουργία των επιτροπών εξέτασης αιτήσεων για άσυλο. Ακόμη θα γίνεται άμεση διερεύνηση της αίτησης και εάν υπάρχει προσφυγή σε δεύτερο βαθμό θα εξετάζεται και αυτή, ανέφερε ο κ. Παπουτσής και πρόσθεσε πως «όσοι έχουν δικαίωμα μένουν, όσοι δεν έχουν δικαίωμα αποχωρούν με τις διαδικασίες που προβλέπονται με την κοινοτική και την εθνική πλέον έννομη τάξη». Για το χρόνο υλοποίησης του νομοσχεδίου επεσήμανε ότι θα πρέπει να γίνει εντός ενός χρόνου και μέχρι τότε θα συνεχίσουν με το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο ήδη έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αφορά τη μεταβατική περίοδο. Συμπλήρωσε ακόμη ότι «όσον αφορά στο βάρος του παρελθόντος, θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να περιορίσουμε τον αριθμό αυτών οι οποίοι επιχειρούν να έρθουν στην Ελλάδα».

Επιπροσθέτως έκανε λόγο για τις διαδικασίες επαναπροώθησης και μίλησε για δύο κατευθύνσεις: «Η μία είναι ο εθελοντικός επαναπατρισμός για κάποιον ο οποίος ήρθε, είδε και απογοητεύτηκε και δεν μπορεί να πάει στην υπόλοιπη Ευρώπη και ζητάει να πάει στη χώρα του. Τον χρηματοδοτούμε για να επιστρέψει στην πατρίδα του. Και οργανώνουμε τη μετάβασή του εκεί. Και η δεύτερη είναι οι υποχρεωτικές απελάσεις για εκείνους οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει όλη την προσπάθεια και έχουν χρησιμοποιήσει όλα τα ένδικα μέσα που προβλέπει το Ελληνικό Σύνταγμα και οι νόμοι του ελληνικού κράτους και αποδείχθηκε ότι δεν έχουν το δικαίωμα διεθνούς προστασίας και ως εκ τούτου πρέπει να αποχωρήσουν».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε σχετικά με τη στελέχωση της νέας υπηρεσίας ασύλου ότι θα αποτελείται από επιστήμονες που να γνωρίζουν σε βάθος το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής και αυτοί θα ασχοληθούν με την εξέταση των αιτήσεων ασύλου ενώ θα γίνουν και μετατάξεις προσωπικού απο υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Αναφερόμενος στη κατασκευή του φράχτη στα χερσαία ελληνο – τουρκικά σύνορα στον Έβρο επεσήμανε ότι λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για τη φύλαξη των συνόρων που είναι υποχρέωσή από τη Συνθήκη του Σένγκεν και πρόσθεσε πως απο τη μια λειτουργεί αποτρεπτικά κια απο την άλλη ενθαρρυντικά στη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές.

Παράλληλα επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και επεσήμανε πως «η χώρα δεν αντέχει άλλο. Περνούμε μια δύσκολη συγκυρία. Η οικονομία μας βρίσκεται σε ύφεση. Έχουμε ανεργία. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Οπότε η Ελλάδα δεν προσφέρεται ούτε ως Γη της Επαγγελίας για εκείνους που θέλουν να φύγουν από τις χώρες τους με κατεύθυνση την Ευρώπη».

Ο κ. Παπουτσής σημείωσε ακόμη ότι η ανεξέλεγκτη ροή παράνομων μεταναστών λειτουργεί σε βάρος των μεταναστών που ήδη ζουν και εργάζονται στη χώρα μας και ευελπιστούν πως σε μερικά χρόνια θα αποκτήσουν τα νόμιμα έγγραφα για την παραμονή στην Ελλάδα. «Εμείς ως κυβέρνηση έχουμε την πολιτική βούληση να προχωρήσουμε μπροστά με την εφαρμογή του νόμου περί ιθαγένειας και να μπορέσουμε κυρίως να ενσωματώσουμε στην ελληνική κοινωνία, στις δομές του ελληνικούς κράτους, στις δομές της οικονομίας μας όσους επιλέξουν τη χώρα μας για να εργαστούν και να ζήσουν» είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Επίσης αναφέρθηκε στις συνθήκες διαβίωσης των μη νόμιμων μεταναστών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Σχετικά με την κατάσταση την οποία ζούμε ιδίως στο κέντρο της Αθήνας, κάπου παίζουν ρόλο και κάποιοι έλληνες πατριώτες οι οποίοι έχουν δει ότι είναι μια πάρα πολύ καλή επένδυση να νοικιάζουν τα σπίτια τους μαζικά σε 50 και 60 μετανάστες. Είναι καθαρή η απόφαση της κυβέρνησης και συγκεκριμένη. Θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί σε όποιον εντοπίσουμε να κάνει αυτή τη δουλειά. Είναι απαράδεκτο. Στην ουσία εξωθούν ελληνικές οικογένειες να φεύγουν από τα σπίτια τους νοικιάζοντάς τα με το κεφάλι σε 50 – 50 άτομα. Η εκμετάλλευσή ανθρώπου από άνθρωπο στο απόγειό της».

Ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος σχετικά με την κατασκευή φράχτη στον Εβρο δήλωσε πως πρόκειται για ορθό μέτρο ανεξάρτητα με την αποτελεσματικότητά του, ενώ επισήμανε πως δεν τίθεται κανένα ζήτημα νομιμότητάς του, αφού η χώρα μας έχει κάθε δικαίωμα να θωρακίσει τα σύνορά της. Αμφισβήτησε ωστόσο την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση ψήφισε πριν από λίγους μήνες μέτρα τα οποία όχι μόνον δεν αποτρέπουν, αλλά ενθαρρύνουν την εισροή παράνομων μεταναστών. Το ΚΚΕ, και ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσαν την αντίθεσή τους στην ανέγερση του φράκτη. Από την πλευρά του ΛΑΟΣ ο Θανάσης Πλεύρης ανέφερε ότι πολλά από αυτά που λέει σήμερα ο υπουργός τα έλεγε και το κόμμα του πριν λίγα χρόνια, αλλά τότε και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μιλούσαν για «ακρότητες».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το