Πολιτική, Πρώτο Θέμα (old)

Εξετάζονται αλλαγές στον τρόπο εκλογής δημάρχων – δημοτικών συμβούλων

ΚΑΛΠΗ

Αλλαγές στον τρόπο ανάδειξης δημάρχων και δημοτικών συμβούλων εξετάζει η κυβέρνηση, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

«Είναι σκέψεις του πρωθυπουργού τις οποίες επεξεργαζόμαστε, προκειμένου στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές οι πολίτες να μπορούν να επιλέξουν τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους, που επιθυμούν, εκτός κομματικών πλαισίων με απλή αναλογική», ανέφερε ο κ. Μιχελάκης.

Όπως διευκρίνισε, ειδικά για τους δημοτικούς συμβούλους οι δημότες θα μπορούν να ψηφίσουν υποψηφίους που τους θεωρούν άξιους και ικανούς από διαφορετικούς συνδυασμούς. «Δηλαδή για πρώτη φορά δεν θα είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν πρόσωπα από μία μόνο παράταξη», σημείωσε.

Ερωτηθείς για τον χαρακτηρισμό του Αλ. Τσίπρα «βλαχοδήμαρχοι» για αιρετούς των ΟΤΑ ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «ήταν ένα τεράστιο λάθος».

«Στον δημόσιο διάλογο θα πρέπει να σέβεσαι και να μην προσβάλλεις και να μην θίγεις ανθρώπους που έχουν επιλεγεί με την ψήφο των πολιτών. Ο πολιτικός λόγος δεν έχει ανάγκη από τέτοιους χαρακτηρισμούς», τόνισε.

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, διευκρίνιζαν την ίδια ώρα ότι «δεν έχει γίνει συζήτηση σε επίπεδο Αντώνη Σαμαρά – Ευάγγελου Βενιζέλου» αναφορικά με την υπό εξέταση αλλαγή του εκλογικού συστήματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν επίσης ότι, εφόσον γίνει πρώτα αυτή η συζήτηση και σε κάθε περίπτωση πριν ανακοινωθεί κάτι, θα έχει προηγηθεί ενημέρωση και συζήτηση με τους αρμόδιους φορείς.

ΣΥΡΙΖΑ: Αναζητούν σωσίβιο με εκλογομαγειρέματα

Την έκπληξή του για τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη εξέφρασε το Τμήμα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μετά από δεκαετίες κατά τις οποίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επέμεναν σε ακραία πλειοψηφικά εκλογικά συστήματα που απέδιδαν τα 3/5 των εδρών στον πρώτο συνδυασμό, όποιο κι αν ήταν το ποσοστό του, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ένα κακέκτυπο του κεντρικού δικομματικού συστήματος, ο κ. Μιχελάκης θυμήθηκε την αξιοκρατία και την αναλογική εκπροσώπηση», σχολίασε η Κουμουνδούρου για να προσθέσει:

«Όχι τυχαία, αφού γνωρίζει ότι στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές οι πολίτες θα σαρώσουν το παλιό και φθαρμένο σύστημα των δημάρχων και λοιπών τοπικών ‘παραγόντων’ της συγκυβέρνησης».

«Τα κίνητρα του κ. Μιχελάκη, αλλά και του Πρωθυπουργού, είναι προφανή ακόμα και για τους πλέον καλόπιστους. Μόνος στόχος τους, να αποπολιτικοποιήσουν τις εκλογές, προκειμένου να διασώσουν τους υποψήφιούς τους από τη λαϊκή οργή που θα τους καταδικάσει και στις αυτοδιοικητικές κάλπες», κατέληξε.

Χρυσή Αυγή: Τρέμουν στην ιδέα ότι οι εθνικιστές θα διοικήσουν τους μεγάλους δήμους

«Τρέμουν στην ιδέα ότι οι Εθνικιστές θα διοικήσουν τους μεγάλους Δήμους και τις περιφέρειες της χώρας. Αυτός είναι και ο λόγος που κατήργησαν την Δημοτική Αστυνομία», σχολίασε από την πλευρά της η Χρυσή Αυγή. «Το μόνο που καταφέρνουν είναι να γελοιοποιούνται στα μάτια του ελληνικού λαού. Η Χρυσή Αυγή οργανώνεται σε ολόκληρη την Ελλάδα και είναι βέβαιο πως θα κερδίσει και αυτήν την πολιτική μάχη», πρόσθεσε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το