Οικονομία

Ενστάσεις για Δημόσιο, στο τραπέζι χαράτσι-τράπεζες

Στουρνάρας

Νέα, συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικα έγινε σήμερα (χθες) στο υπουργείο Οικονομικών, με πολλά ακόμη μέτωπα να παραμένουν ανοιχτά, όπως δήλωσε ο υπουργός νωρίτερα, μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους εάν “θα υπάρξει λύση στο αδιέξοδο”, ο Γιάννης Στουρνάρας είπε χαρακτηριστικά: “Προς αυτό δουλεύουμε. Συζητήσαμε όλα τα θέματα και τις εκκρεμότητες που είχαμε με την τρόικα (…) Υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες που δεν έχουν κλείσει”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν αποδέχονται μέχρι στιγμής το σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το Δημόσιο, παρά την επικαιροποίησή του. Στο “τραπέζι” βρίσκονται ακόμη το θέμα του φόρου στα ακίνητα, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το “αγκάθι” με τη συγχώνευση Εθνικής – Eurobank, αλλά και η “μαύρη τρύπα” τουλάχιστον ενός δισ. στα έσοδα.

Για το Δημόσιο, κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ έλεγε ότι υπάρχει ζήτημα και πως οι εκπρόσωποι της τρόικα δεν ικανοποιούνται με τον αριθμό των αποχωρήσεων που έχει στείλει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ζητούν υποχρεωτικές αποχωρήσεις.

Σε ερώτηση γιατί στις διαβουλεύσεις δεν μετέχει ο κ. Μανιτάκης με δεδομένο ότι το ζήτημα που έχει προκύψει αφορά τη σφαίρα των αρμοδιοτήτων του, το ίδιο στέλεχος έλεγε ότι “την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις την εκπροσωπεί ο κ. Στουρνάρας”.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι της τρόικα φέρονται να εκφράζουν δυσφορία για την αξιοπιστία της ηγεσίας του υπουργείου. Μάλιστα, ένας εξ αυτών, από το ευρωπαϊκό “στρατόπεδο”, φέρεται μιλώντας σε υπουργό της κυβέρνησης να είπε ότι “δεν θα σου πως ποια είναι η άποψη της τρόικα για το θέμα, γιατί θα ζαλιστείς”.

Προς το παρόν, πάντως, στο Μαξίμου δεν φέρεται να υπάρχουν αποφάσεις περί αντικατάστασης του κ. Μανιτάκη, ο οποίος απολαμβάνει της στήριξης του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, όπως και το σχέδιό του.

Σε ό,τι αφορά τον φόρο στα ακίνητα, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη παραδώσει πρόταση για το “χαράτσι” μέσω ΔΕΗ, που προβλέπει οριζόντια μείωση έως 15% στη φορολογία όλων των ακινήτων το 2013.

Η τρόικα εξετάζει αν το κενό των 200-250 εκατ. ευρώ που θα προκύψει από τη μείωση αυτή μπορεί να καλυφθεί από τις 3 προτάσεις που έχει παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο. Η πρόταση προβλέπει κάλυψη με φόρο στα εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού ακίνητα, με επανεξέταση εξαιρέσεων για ακίνητα των ΟΤΑ και με είσπραξη φόρου από ακίνητα ιδιωτών που εκμισθώνουν στο Δημόσιο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για το θέμα αυτό οι εκπρόσωποι της τρόικα έχουν επιφυλαχθεί να απαντήσουν, δεν έχουν όμως πει και όχι, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται.

Το τρίτο “αγκάθι” στη διαπραγμάτευση αποτελεί το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και των επιφυλάξεων της τρόικα για τη συγχώνευση Εθνικής – Eurogroup. Οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να μην έχουν πειστεί ακόμη για τις συνέργιες που θα επιφέρει η συγχώνευση, αλλά και μη διατεθειμένοι να βάλουν πρόθετα χρήματα στην ανακεφαλαιοποίηση, και να επιμένουν στην τήρηση προθεσμιών και σε ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίηση για κάθε τράπεζα.

Το βασικό επιχείρημα που προβάλλει η κυβέρνηση στο θλέμα αυτό είναι ότι στο σημείο που έχει φτάσει η διαδικασία για τη συγχώνευση, ενδεχόμενη ανατροπή της συμφωνίας θα ήταν μεγάλο πλήγμα για το κλίμα στην οικονομία και στην ψυχολογία της αγοράς.

Η κυβέρνηση επιδιώκει συμφωνία – πακέτο για όλα τα εκκρεμή θέματα, ει δυνατόν έως την επόμενη Παρασκευή που συνεδριάζει το Eurogroup, με στόχο την εκταμίευση των 8,8 δισ. ευρώ χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το