Πολιτική

Ενίσχυση δράσεων για την ανάπτυξη

Μήνυμα στήριξης από τον πρόεδρο της Κομισιόν μετά τη συνάντησή του με τον Λουκά Παπαδήμο

Μήνυμα στήριξης της Ελλάδας, μιλώντας μάλιστα στα ελληνικά, έστειλε σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν μετά τη συνάντησή του με τον Λουκά Παπαδήμο στις Βρυξέλλες, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι το νέο πρόγραμμα θα πετύχει, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και θα ολοκληρωθεί με επιτυχία το PSI.

“Ξέρω ότι υπάρχουν αμφιβολίες εκτός και εντός Ελλάδας σχετικά με την επιτυχία του προγράμματος… Γιατί να μην μπορεί η Ελλάδα; Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε μαζί” είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν και πρόσθεσε στα ελληνικά: “Ναι η Ελλάδα μπορεί, μαζί Ελλάδα και Ευρώπη μπορούμε”.

Στη συνάντηση Μπαρόζο – Παπαδήμου τέθηκε επί τάπητος το ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα, οι βασικοί άξονες του οποίου θα είναι τα περίπου 11,5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και οι χορηγήσεις περίπου 7 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Συζητήσαμε πώς θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε ακόμη πιο αποτελεσματικά για να αξιοποιήσει η Ελλάδα στο έπακρον τα ταμεία συνοχής και πώς με την ενισχυμένη εποπτεία θα μπορέσουμε να δώσουμε ελπίδα, είπε ο Ζοζέ Μπαρόζο μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο κ. Μπαρόζο επανέλαβε πολλές φορές ότι το δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα δεν αφορά μόνο την οικονομική εξυγίανση, που είναι κάτι εκ των ων ουκ άνευ όπως είπε, αλλά αφορά επίσης σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για πρόοδο σε σχέση με το ελληνικό πρόβλημα, το κρίσιμο μέρος της απάντησης στο οποίο -τόνισε- βρίσκεται στα χέρια ελληνικής κυβέρνησης, της ελληνικής διοίκησης και εν τέλει του ελληνικού λαού. Έτσι απάντησε και εμμέσως πλην σαφώς αρνητικά στον Γιούνκερ για τα περί Επιτρόπου. Η Κομισιόν θα βοηθήσει, επισήμανε, σημειώνοντας πως πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι θα χρειαστεί χρόνος για να φανούν τα οφέλη.

Τώρα το ζήτημα είναι πώς θα μπορέσουμε να επιταχύνουμε προγράμματα που θα προσφέρουν έρεισμα για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, ώστε να απαλύνουμε τις κοινωνικές επιπτώσεις από τα μέτρα, ανέφερε ο κ. Μπαρόζο.

Ειδικά για το θέμα της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι στην Κομισιόν πιστεύουν ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα πριν από το 2013 και δίνουν προτεραιότητα στις πληρωμές για την Ελλάδα. Σημείωσε, ωστόσο, ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα για την ανάπτυξη θα φτάσουν στην πραγματική οικονομία, χωρίς να εμποδιστούν από γραφειοκρατικά εμπόδια και χωρίς να παρακρατηθούν από τράπεζες.

Η συνάντηση έγινε ένα 24ωρο πριν τη σύνοδο κορυφής και τη συνεδρίαση του Eurogroup, στον έντονα θετικό απόηχο της χορήγησης από την ΕΚΤ περίπου 530 δισ ευρώ με επιτόκιο μόλις 1% σε 800 ευρωπαϊκές τράπεζες, κίνηση που εκτιμάται ότι θα βελτιώσει σημαντικά τα επίπεδα ρευστότητας σε όλη την Ευρωζώνη και θα δώσει ώθηση στη πραγματική οικονομία.

Aπό την πλευρά του, ο Λουκάς Παπαδήμος όρισε ως βασικό βραχυπρόθεσμο στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η Κομισιόν θα κάνει ό,τι μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση, είπε και απάντησε στην ελληνική φράση του Ζοζέ Μπαρόζο ότι από πλευράς Ελλάδας: “Μπορούμε και θα το κάνουμε”.

Όπως είπε ο κ. Παπαδήμος, με τον Ζοζέ Μπαρόζο και τους κοινοτικούς επιτρόπους συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, μεταξύ των οποίων και αυτό της καλύτερης απορρόφησης των διαθέσιμων κονδυλίων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι το νέο οικονομικό πρόγραμμα, το δεύτερο πακέτο και το PSI είναι όλα πολύ σημαντικά ζητήματα που θα βελτιώσουν τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας και θα θέσουν τους όρους που θα οδηγήσουν σε βιώσιμη ανάπτυξη.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδήμος ανέφερε ότι εξετάστηκαν θέματα που αφορούν στην ίδρυση ταμείου εγγυήσεως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε ένα εργαλείο καταμερισμού κινδύνου για να χρηματοδοτηθούν σχέδια υποδομών, καθώς και σε μέτρα για την επιτάχυνση της απορρόφησης κονδυλίων και για δράσεις σχετικά με επενδυτικά και αναπτυξιακά προγράμματα, όπως το «’Ηλιος».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα απαιτηθεί ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας της Ελλάδας και έκανε λόγο για συνεχιζόμενη στενή συνεργασία της Ελλάδας με τις ευρωπαϊκές αρχές, ζητώντας ωστόσο να υπάρξει καλύτερος συντονισμός Αθήνας – Βρυξελλών, αφήνοντας αιχμές για την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας των κοινοτικών υπηρεσιών.

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη δήλωση Γιούνκερ περί επιτρόπου, ο κ. Παπαδήμος ξεκαθάρισε ότι το νέο οικονομικό πρόγραμμα θα εφαρμοστεί από την ελληνική κυβέρνηση και τις ελληνικές αρχές. Καλωσορίζουμε την υποστήριξη της Κομισιόν και των επιτρόπων και πιστεύω ότι αρκεί αυτό, η δική μας δουλειά και η συνεργασία με την Κομισιόν για την αποτελέσματική εφαρμογή του προγράμματος, σημείωσε.

Εξάλλου όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στο Βερολίνο Παντελής Βαλασόπουλος, ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας στη Γερμανία που ρωτήθηκε για το σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα, τόνισε ότι το θέμα με την Ελλάδα δεν έχει να κάνει με πρόσθετα κεφάλαια, αλλά με δομικές μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι έχουν δοθεί πολλά χρήματα στο παρελθόν στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες.

Όσο η Ελλάδα δεν μεταρρυθμίζει την ελληνική διοίκηση και τη λειτουργία του κράτους, δεν έχει νόημα ένα σχέδιο Μάρσαλ αυτή τη στιγμή, είπε ο Γερμανός κυβερνητικός παράγοντας, προσθέτοντας πως δεν έχει νόημα να δίνουμε χρήματα σε ένα κράτος εάν το κράτος αυτό δεν μπορεί να διαχειριστεί τα κεφάλαια σωστά. Άλλωστε, είπε, υπάρχουν κεφάλαια ήδη στα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ που μπορεί η Ελλάδα να εκμεταλλευθεί τώρα, αλλά ούτε αυτό γίνεται.

 

Γιούνκερ: Μέχρι 20 Μαρτίου η πρώτη δόση

Το αργότερο μέχρι τις 20 Μαρτίου, θα εκταμιευτεί η πρώτη δόση του νέου προγράμματος διάσωσης προς την Ελλάδα, δήλωσε την Τετάρτη (χθες) ο επικεφαλής του Eurogroup Jean – Claude Juncker.

“Η πρώτη δόση θα εκταμιευτεί στις 20 Μαρτίου το αργότερο” ανέφερε στην οικονομική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο κ. Juncker, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει εγκρίνει ως τότε όλους τους όρους.

Όσον αφορά τον ESM, ο κ. Juncker σημείωσε ότι οι χώρες τις ευρωζώνης θα πρέπει να καταβάλουν τα απαιτούμενα κεφάλαια σε δύο δόσεις, ενώ πρότεινε να μεταφερθούν σε αυτόν όσα κεφάλαια του EFSF δεν χρησιμοποιηθούν.

Νωρίτερα σήμερα (χθες) σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα «La Libre Belgique» έκανε  λόγο για «πολύ αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας» του δεύτερου ελληνικού σχεδίου βοήθειας, τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να ανακάμψει.

Ο κ. Γιούνκερ επισημαίνει ότι το δεύτερο πρόγραμμα διαφέρει από το πρώτο, διότι «αφορά στα πολύ αναγκαία μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα ευνοήσουν την ανάπτυξη».

Ερωτηθείς για τις προτεραιότητες όσον αφορά στην ανάπτυξη στην Ελλάδα, σημειώνει ότι αυτές είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν στο άνοιγμα κλειστών τομέων της ελληνικής οικονομίας, το εργασιακό δίκαιο και σειρά μέτρων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

«Για να δώσουμε πραγματικές ευκαιρίες στην ανάπτυξη, πρέπει όλα τα κοινοτικά μέσα να ενεργοποιηθούν. Αυτό ισχύει κυρίως για τα διαθέσιμα κονδύλια στα διάφορα διαρθρωτικά Ταμεία της Ένωσης, των οποίων η Ελλάδα χρησιμοποίησε μόνο το 20% αυτού που της αναλογούσε, διότι δεν μπορούσε να τα απορροφήσει» υπογραμμίζει.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου επαναλαμβάνει την πρότασή του για τον ορισμό ενός ειδικού επιτρόπου, που θα είναι αρμόδιος για την ανασυγκρότηση της χώρας.

«Αν και δεν είναι δουλειά μου να αναμειχθώ στους μηχανισμούς της Επιτροπής, θα ήθελα να οριστεί ειδικά ένας επίτροπος… Ο Όλι Ρεν κάνει θαυμάσια τη δουλειά του, αλλά θα έπρεπε όλα τα στοιχεία για τη “γονιμοποίηση” της ελληνικής ανάπτυξης να είναι συγκεντρωμένα, σαν εργαλείο, στα χέρια ενός επιτρόπου» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του Eurogroup διαμηνύει επιπλέον ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, επισημαίνοντας πως εκείνοι που φαντάζονται ότι η χώρα θα εγκαταλείψει μια μέρα την Ευρωζώνη, «ανοίγουν την πόρτα σε μια ανεξέλεγκτη περιπέτεια».

«Δεν γνωρίζουμε το εύρος των προβλημάτων που θα αντιμετωπίζαμε, εάν αυτό το γεγονός συνέβαινε. Στην Ελλάδα, θα αντιμετωπίζαμε μια κοινωνική εξέγερση σε όλη τη χώρα» τονίζει, ξεκαθαρίζοντας ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η προοπτική.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το