Πρώτο Θέμα (old)

Έθαψαν τους νεκρούς με τα χέρια οι συγγενείς


Δεκαεπτά κηδείες είχαν προγραμματιστεί την περασμένη Τρίτη στον Κούκο

Μάρτυρες τριτοκοσμικών εικόνων έγιναν το πρωί της προηγούμενης Τρίτης στο Κοιμητήριο του «Κούκου» οι συγγενείς νεκρών κατά τη διαδικασία του ενταφιασμού. Λόγω των αργιών της Κυριακής και της Καθαρής Δευτέρας ήταν προγραμματισμένες να γίνουν 17 ταφές, με αποτέλεσμα οι δύο υπάλληλοι ταφής- εκταφής του Νεκροταφείου να μην αρκούν και στις περισσότερες των περιπτώσεων οι συγγενείς να κλείνουν τους τάφους των προσφιλών τους νεκρών μόνοι τους. Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος της Διεύθυνσης Κοιμητηρίου κ. Γ. Καουνάς επέρριψε ευθύνες για την προαναφερόμενη κατάσταση στα γραφεία τελετών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το πρόβλημα δημιουργήθηκε από δικό τους κακό συντονισμό». Ο ίδιος, πάντως, ανέφερε πως «η Δημοτική Αρχή εξετάζει την κατάργηση της απαγόρευσης ταφών όταν υπάρχουν δύο συνεχόμενες αργίες».

Περίσσεψε η αγανάκτηση στους συγγενείς των νεκρών την περασμένη Τρίτη στο Κοιμητήριο του «Κούκου», καθώς κατά τη διαδικασία του ενταφιασμού επικράτησαν σκηνές έντασης και εκνευρισμού. Ο λόγος, σύμφωνα με την καταγγελία του κ. Αχιλλέα Κονταξή ήταν πως εκείνη την ημέρα είχαν προγραμματιστεί στο Νεκροταφείο 17 ταφές, καθώς το προηγούμενο διήμερο δεν γινόταν ταφές λόγω των αργιών της Κυριακής και της Καθαρής Δευτέρας και της σχετικής απαγόρευσης που υπάρχει.

Σύμφωνα με τον κ. Κονταξή έφτασαν «στον «Κούκο» για την ταφή στις 10π.μ. της προηγούμενης Τρίτης, αλλά οι υπάλληλοι του Νεκροταφείου τους είπαν να περιμένουν γιατί την ίδια ώρα γίνονταν άλλες τρεις κηδείες. Περιμέναμε πολλή ώρα έξω από το Νεκροταφείο για να μπούμε και όταν τα καταφέραμε αντικρίσαμε στην κυριολεξία τριτοκοσμικές εικόνες. Ορισμένοι ανεγκέφαλοι είχαν ανοίξει τους τάφους τον ένα δίπλα στον άλλο, λες και θα έθαβαν ανθρώπους μετά από εκτέλεση. Φανταστείτε ότι την ίδια ώρα γίνονταν τέσσερις ταφές, με αποτέλεσμα να σπρωχνόμαστε μεταξύ μας οι συγγενείς, καθώς από την αναστάτωση που επικράτησε δεν γνωρίζαμε ποιος είναι ο τάφος του δικού μας ανθρώπου. Αναγκάστηκα να βάλω ένα κομμάτι ξύλου πάνω στον τάφο για να ξέρω που βρίσκεται ο προσφιλής μας νεκρός» προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος, επισήμανε ακόμη ότι «οι δύο υπάλληλοι ταφής- εκταφής του Νεκροταφείου δεν προλάβαιναν να κλείσουν τους τάφους. Είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν, αλλά τελικά αναγκάστηκαν οι ταξιτζήδες να κατεβάσουν το νεκρό μας στον τάφο, καθώς οι αρμόδιοι είχαν προγραμματίσει περίπου 17 κηδείες και εμείς οι συγγενείς να σκεπάσουμε στο τέλος τον τάφο με χώμα με τα ίδια μας τα χέρια. Ακόμη και οι ιερείς αγανάκτησαν για τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούσαν» συμπλήρωσε.

Για το θέμα που προέκυψε ρωτήθηκε σχετικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος της Διεύθυνσης Κοιμητηρίου κ. Γ. Καουνάς, ο οποίος ανέφερε πως ήταν «παρών» την προηγούμενη Τρίτη στο Κοιμητήριο και είδε από κοντά τα όσα διαδραματίστηκαν.

Ο κ. Καουνάς επέρριψε ευθύνες για την προαναφερόμενη κατάσταση στα γραφεία τελετών, λέγοντας πως «το πρόβλημα δημιουργήθηκε από δικό τους κακό συντονισμό. Οι ταφές ήταν προγραμματισμένες και τα γραφεία τελετών όφειλαν να συνεννοηθούν καλύτερα μεταξύ τους» τόνισε.

Ο αντιδήμαρχος, επιπροσθέτως επισήμανε πως «έτυχε τη συγκεκριμένη ημέρα να δημιουργηθεί αυτό το πρόβλημα, καθώς έπρεπε να γίνουν 17 συνολικά ταφές, λόγω των δύο αργιών που προηγήθηκαν. Δεν έχει ξαναδημιουργηθεί παρόμοιο πρόβλημα στις ταφές μετά από τριήμερο όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα που ισχύει η απαγόρευση ταφών κατά τις αργίες».

Να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τον κ. Καουνά, «ο ένας εκ των τεσσάρων υπαλλήλων ταφής – εκταφής του Κοιμητηρίου απουσίασε αδικαιολογήτως τη συγκεκριμένη ημέρα και οι δύο πρωινοί υπάλληλοι δεν προλάβαιναν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους».

Ωστόσο, μετά τις τριτοκοσμικές εικόνες που διαδραματίστηκαν την προηγούμενη Τρίτη στο Κοιμητήριο του «Κούκου», η Δημοτική Αρχή Βόλου φαίνεται πως εξετάζει την κατάργηση της απαγόρευσης ταφών όταν υπάρχουν δύο συνεχόμενες αργίες.

«Θα το δούμε το θέμα στο νέο Κανονισμό των Νεκροταφείων και ενδεχομένως αυτή να είναι η λύση προκειμένου να μην εμφανιστούν στο μέλλον παρόμοια προβλήματα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καουνάς.

 Γιώργος Ξυνός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το