Οικονομία, Πρώτο Θέμα (old)

Εκτός λειτουργίας το TAXISNET, στα «κάγκελα» φορολογούμενοι και φοροτεχνικοί

ΕΦΟΡΙΑ

Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία που περνάνε χιλιάδες φορολογούμενοι αλλά και οι φοροτεχνικοί προκειμένου να υποβάλλουν τις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Σήμερα λήγει η προσθεσμία υποβολής δηλώσεων όσων το αφμ λήγει σε 1-2, ωστόσο τα προβλήματα στη λειτουργία του taxisnet είναι τεράστια, με το σύστημα να τίθεται εκτός λειτουργίας. 

Μπορεί το υπουργείο οικονομικών να έχει διαψεύσει την ύπαρξη όποιων προβλημάτων στη λειτουργία του taxisnet, ωστόσο σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αβραάμ Πανίδη, ούτε το περασμένο σαββατοκύριακο λειτουργούσε το σύστημα, και παρά το γεγονός ότι σήμερα λήγει η προθεσμία για τις πρώτες δηλώσεις.

Όπως δήλωσε στο newpost ο κ. Πανίδης,  ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα εσόδων Χάρη Θεοχάρη και του ζήτησε να παραμείνει ανοιχτό το σύστημα μέχρι τα τέλη Αυγούστου για όλους τους φορολογούμενους ανεξάρτητα από τον αριθμό στον οποίο λήγει το ΑΦΜ τους.

«Περιμένουμε και ελπίζουμε ο γενικός γραμματέας εσόδων να ανταποκριθεί τουλάχιστον σε αυτήν την έκκληση γιατί τα προβλήματα του TAXIS είναι πολλά», αναφέρει ο Πρόεδρος της ΠΟΦΕΕ Αβραάμ Πανίδης.

«Φανταστείτε ότι σήμερα που είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής του ΦΠΑ, δεν λειτουργεί το συγκεκριμένο πεδίο και δεν υποβάλλονται δηλώσεις ΦΠΑ. Έχουμε ζητήσει παράταση και για το συγκεκριμένο θέμα και περιμένουμε τις αποφάσεις του γενικού γραματέα εσόδων» κατέληξε.

Την ίδια ώρα, παρατηρούνται σειρά λαθών στους τόκους των καταθέσεων που έχουν καταχωριστεί στις φορολογικές δηλώσεις χιλιάδων φορολογούμενων. Ορισμένες τράπεζες δεν ακολούθησαν εξαρχής τις υποδείξεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων με αποτέλεσμα να εισαχθούν στο σύστημα λάθος δεδομένα, τα οποία δεν ήταν δυνατόν να διασταυρωθούν για την ακρίβειά τους.

Συγκεκριμένα, ορισμένες τράπεζες αντί να αποστείλουν τα καθαρά ποσά των τόκων κοινοποίησαν τα μεικτά με αποτέλεσμα στο Taxisnet να εμφανιστούν πολύ μεγαλύτερα ποσά από αυτά που αναγράφονταν στις τραπεζικές βεβαιώσεις. Υπενθυμίζεται ότι η αναγραφή των τόκων που ξεπερνούν τα 250 ευρώ στους κωδικούς 659-660 του Ε1 γίνεται προκειμένου να αθροίζονται με τυχόν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις ή ενοίκια για να προκύψει η φορολογητέα βάση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost  η ομοσπονδία των φοροτεχνικών κήρυξε άτυπο εμπάργκο προκειμένου να πιέσει το υπουργείο να δώσει παράταση. Όμως οι περισσότεροι δεν το τήρησαν, την περασμένη εβδομάδα υποβλήθηκαν περισσότερες από 100.000 δηλώσεις και η ομοσπονδία αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα θα δοθεί τελικά η παράταση – έστω και σιωπηρή- μέχρι τα τέλη Αυγούστου αφού ο αριθμός των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί είναι πολύ μικρός. Συγκεκριμένα, μέχρι και σήμερα οι υποβληθείσες δηλώσεις έχουν ξεπεράσει τα 2,8 εκατομμύρια, αγγίζοντας το 48% του συνόλου των δηλώσεων.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το