Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Εκλογές μετ’ εμποδίων στο Πανεπιστήμιο

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα τα 420 μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για να εκλέξουν τα οκτώ εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, το νέο διοικητικό όργανο που θεσμοθετήθηκε με το νόμο της κ. Διαμαντοπούλου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και το οποίο θα έχει ελεγκτικά αλλά και ευρύτερα καθήκοντα, όπως η κατάρτιση του προϋπολογισμού. Ωστόσο οι εκλογές είναι πολύ πιθανόν να αναβληθούν σήμερα, λόγω αντιδράσεων από τους φοιτητές και μερίδα καθηγητών. Μάλιστα, πέντε φοιτητικοί σύλλογοι έχουν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν κατάληψη του κτιρίου της Γεωπονικής, όπου θα διεξαχθούν σήμερα οι εκλογές. Υπό κατάληψη θα βρίσκονται περίπου πέντε Τμήματα.

Κάλπες στο Βόλο και τη Λάρισα στήνονται σήμερα για την ανάδειξη των οκτώ μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Πιο συγκεκριμένα, η διαδικασία της ψηφοφορίας θα γίνει στο κτίριο της Γεωπονικής Σχολής στο Φυτόκο και θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί, ενώ θα λήξει στις 15.00. Οι υποψήφιοι ανέρχονται στους 18, καθώς αποχώρησε ένας.

Συνολικά 420 μέλη ΔΕΠ αναμένεται να προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν, ωστόσο το ζήτημα είναι αν τελικά θα γίνουν οι εκλογές. Φοιτητές και μερίδα καθηγητών αλλά και οι εργαζόμενοι αντιδρούν και το πιο πιθανό σήμερα είναι να μην αφήσουν την εφορευτική επιτροπή να εισέλθει στο κτίριο της Γεωπονικής για να στήσει τις κάλπες.

Σημειώνεται πως πέντε φοιτητικοί σύλλογοι, Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτονικής, Χωροταξίας, Ιστορίας και Ζωικής Παραγωγής, έχουν αποφασίσει κατάληψη του κτιρίου της Γεωπονικής από σήμερα μέχρι και μεθαύριο Πέμπτη.

Η κατάληψη θα είναι τριήμερη, γιατί σύμφωνα με την απόφαση της Πρυτανικής Αρχής, αν σήμερα οι εκλογές δεν γίνουν, τότε θα επαναληφθούν μεθαύριο Πέμπτη στον ίδιο χώρο. Και αν αναβληθούν και τότε, τότε θα πραγματοποιηθούν με επιστολική – ηλεκτρονική ψήφο στις 31 Οκτωβρίου.

Παράλληλα οι φοιτητές δεν αναμένεται να εκλέξουν αντιπρόσωπο στο Συμβούλιο Διοίκησης, όπως δικαιούνται για μία θέση που τους δίνει δικαίωμα ο νόμος. Σημειώνεται πως μπορούν να κάνουν εκλογές μέχρι και αύριο Τετάρτη.

Σήμερα και μεθαύριο, έχουν απεργία οι διδάσκοντες στο Πανεπιστήμιο ενώ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δύσκολη κατάσταση στο Πανεπιστήμιο, αρκετοί φοιτητικοί σύλλογοι θα πραγματοποιήσουν αύριο Τετάρτη στις 11 το πρωί πορεία διαμαρτυρίας στην πόλη.

Ενέργειες για ματαίωση

Χθες ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων, μαζί με εκπροσώπους των φοιτητικών συλλόγων, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, όπου τόνισαν την αντίθεσή τους στις εκλογές του Συμβουλίου Διοίκησης.

Ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων κ. Τάκης Πολίτης ανέφερε πως «ο σύλλογος, με απόφαση της γενικής του συνέλευσης, λαμβάνει θέση υπέρ της ματαίωσης των εκλογών για την ανάδειξη του Συμβουλίου Ιδρύματος και καλεί όλους τους διδάσκοντες και τις διδάσκουσες να απόσχουν από τις εκλογές. Να μη θέσουν υποψηφιότητα ως εσωτερικά μέλη και να μην συμμετάσχουν στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του Συμβουλίου. Ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων θα προσφύγει νομικά κατά της εκλογής του Συμβουλίου».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η διαδικασία της εκλογής διαθέτει πολλά αντισυνταγματικά στοιχεία, κάτι για το οποίο έχει κινηθεί νομικά και η Σύνοδος Πρυτάνεων. Με αυτά τα δεδομένα τα Συμβούλια, αν εκλεγούν ή διοριστούν από το Υπουργείο, δεν θα απολαμβάνουν την αναγνώριση των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, ούτε θα μπορούν να επιτελέσουν ένα έργο σύμφωνα με το οποίο εκπέμπει ως μήνυμα αγωνίας η πανεπιστημιακή κοινότητα.

Πρόσθεσε ακόμη πως «τα Συμβούλια έρχονται να εφαρμόσουν την κυβερνητική πολιτική που διαλύει τα Πανεπιστήμια και εκπορεύεται από τις επιταγές του μνημονίου. Η εφαρμογή των δύο νόμων, 4009/2011 και 4076/2012 αποτελούν εξειδίκευση της μνημονιακής πολιτικής, κομβικό σημείο της οποίας είναι τα Συμβούλια. Έτσι έχουμε τη νομιμοποίηση, όχι μόνο της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας, να μην επιτρέψουμε την εκλογή των Συμβουλίων».

Κατέληξε δε λέγοντας πως το σύστημα της ηλεκτρονικής επιστολής είναι διάτρητο.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι φοιτητές που τόνισαν πως το Συμβούλιο αποτελεί μέρος της μνημονιακής πολιτικής που ακολουθείται στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο εκπρόσωπος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Δημήτρης Στεφανάκης, υπογράμμισε ότι: «Έχουμε πάρει απόφαση για την έμπρακτη ματαίωση της εκλογής των μελών στο Συμβούλιο Διοίκησης, που αποτελεί το πρώτο βήμα για την κυβέρνηση, ώστε να εφαρμόσει το νέο νόμο. Ο νόμος αυτός είναι εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής στην εκπαίδευση, γι’ αυτό και είμαστε κάθετα αντίθετοι».

Η εκπρόσωπος του Τμήματος Χωροταξίας Βίλλυ Μυλωνά τόνισε πως «έχουμε καλέσει σε πανεκπαιδευτική πορεία αύριο Τετάρτη, το πρωί, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους σπουδαστές για τη διεκδίκηση μιας καλύτερης παιδείας».

Ο Στάθης Λαγός από το Τμήμα Βιοχημείας τόνισε πως η απόφαση του φοιτητικού συλλόγου είναι η ματαίωση των εκλογών και στη Λάρισα, όπου θα στηθούν κάλπες.

Από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ο εκπρόσωπος Αριστείδης Λογοθέτης τόνισε πως οι δύο τελευταίοι νόμοι για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση οδηγούν μεταξύ άλλων  σε κλείσιμο σχολών και απομάκρυνση οποιουδήποτε στοιχείου που θα δίνει στο Πανεπιστήμιο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα.

Από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ο Απόστολος Κωστής, είπε πως έχει αποφασιστεί το μπλοκάρισμα της διαδικασίας της εκλογής των εσωτερικών μελών, καθώς πρόκειται για έναν αντιδημοκρατικό νόμο που μειώνει την εκπροσώπηση στη διοίκηση του Πανεπιστημίου και είναι ενάντιο στη φοιτητική κοινότητα.

Η Αθανασία Καρακίτσου από το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης τόνισε: «Καλούμε όλους τους φοιτητές να στηρίξουν την προσπάθεια ματαίωσης των εκλογών».

Την αντιδημοκρατικότητα του νόμου και τις δυσκολίες που έχει επιφέρει το μνημόνιο στη λειτουργία των Πανεπιστημίων επισήμαναν με δηλώσεις και οι εκπρόσωποι από τα Τμήματα Ιστορίας, Ιχθυολογίας και Πολιτικών Μηχανικών Δημήτρης Σκαλτσής, Στέφανος Κοντοτόλης και Γιώργος Σαραηλίδης αντίστοιχα.

Στο μεταξύ, και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 8 το πρωί στη Γεωπονική κινητοποίηση μπλοκαρίσματος των εκλογών. Σε ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων Μηχανικών Η/Υ, Χωροταξίας, Δημοτικής Εκπαίδευσης, Φυτικής Παραγωγής τονίζεται μεταξύ άλλων πως «βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης, των αντιδραστικών δηλαδή οργάνων που θα έρθουν για να υλοποιήσουν πλήρως το νόμο πλαίσιο. Αφού δεν κατάφεραν με τα ΜΑΤ και τους εισαγγελείς να αντιμετωπίσουν την οργανωμένη αντίδραση των συλλόγων φοιτητών (ΤΕΙ Λαμίας, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ΑΠΘ) εργαζομένων και καθηγητών ενάντια στις εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης τώρα καθιερώνουν την επιστολική ή ηλεκτρονική ψήφο».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το