Τοπικά

Εκδήλωση της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας για τη βιομηχανία αγωγών σε βάρος των ΜΜΕ

Εκδήλωση με θέμα «Φιμώνουν τον Τύπο με βιομηχανία αγωγών» διοργανώνει την ερχόμενη Κυριακή, 8 Απριλίου 2012, στις 11 π.μ. στην αίθουσα του Δημαρχείου Βόλου, η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας.

Εχουν κληθεί και θα παραβρεθούν, κάνοντας ομιλίες και παρεμβάσεις, βουλευτές από όλα τα κόμματα, πολλοί εκ των οποίων έχουν και την ιδιότητα του δημοσιογράφου, τα προεδρεία των Ενώσεων Συντακτών όλης της χώρας, καθώς και οι νομικοί σύμβουλοι της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση της η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας «ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει το φαινόμενο της άσκησης αγωγών κατά ΜΜΕ και δημοσιογράφων με βάση τους νόμους Ν. 1178/81 και Ν. 2328/95, αλλά και η ευκολία με την οποία από τα δικαστήρια επιβάλλονται εξοντωτικές αποζημιώσεις για δημοσιεύματα που θεωρούνται υβριστικά ή συκοφαντικά. Η ευκολία αυτή έχει ως αποτέλεσμα να στηθεί μία ολόκληρη «βιομηχανία», κατάθεσης αγωγών.

Οι εξοντωτικές ποινές τις περισσότερες φορές βάζουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των ΜΜΕ που καταδικάζονται, οδηγούν το δημοσιογράφο σε «εκπτώσεις» ως προς τη δημοσιογραφικής του αποστολή, και εν τέλει λειτουργούν ως «φίμωτρο» στην συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθεροτυπία. Όχι τυχαία ο νόμος αυτός έχει αποκληθεί, για τους λόγους αυτούς, «τυποκτόνος». Το τελευταίο διάστημα είχαμε και στην περιοχή μας περιπτώσεις καταδίκης ΜΜΕ και δημοσιογράφων που κινδύνευσαν να χάσουν το μοναδικό περιουσιακό τους στοιχείο, το σπίτι τους».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το