Πολιτική

Εισέπραξε επαίνους, αναμένει επενδύσεις ο Σαμαράς στο Βερολίνο

Θετικό κλίμα στο Βερολίνο στη συνάντηση μεταξύ Σαμαρά - Μέρκελ

Αναγνώριση της συνέπειας στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων και στήριξη στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια, εισέπραξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη συνάντησή του με την Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε την «πολύ μεγάλη προσπάθεια» της Ελλάδας για ανάκτηση της αξιοπιστίας της. Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε τη χαρά της για τη συνάντηση, λέγοντας πως αντικείμενό της θα είναι και η πρόοδος της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος, ο καλύτερος οικονομικός συντονισμός αλλά και όλα τα θέματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός ανέφερε σε δημοσιογράφους πως «το ποτήρι είναι μισογεμάτο», απευθύνοντας, τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, κάλεσμα για επενδύσεις στο γερμανικό επιχειρηματικό κόσμο κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής τους στο Βερολίνο.

«Το ποτήρι είναι μισογεμάτο. Ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας και η Ευρώπη βοηθά» είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους λίγο πριν τη συνάντηση στη καγκελαρία.

Ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε την κυρία Μέρκελ για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενώ επανέλαβε ότι το μεγάλο πλέον ζητούμενο είναι η ανάκαμψη της οικονομίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας, η οποία επιτυγχάνεται με τη ρευστότητα και τις επενδύσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει για το φορολογικό, με αφορμή το οποίο επισημάνθηκε η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιδείξει μηδενική ανοχή στο θέμα της φοροδιαφυγής, αλλά και να αντιμετωπίσει όλα τα ζητήματα με βάση τον νόμο, χωρίς να υπολογίζει «ποιος είναι ποιος» προκειμένου να αποκατασταθεί στην κοινωνία το περί δικαίου αίσθημα.

Όπως διαπιστώθηκε από την ελληνική αντιπροσωπεία, τόσο κατά τη συνάντηση στην Καγκελαρία όσο και στο οικονομικό συνέδριο της εφημερίδας «Die Welt» το κλίμα απέναντι στην Ελλάδα έχει αλλάξει σημαντικά, καθώς δεν συζητείται πλέον καν ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά εξήγησε αναλυτικά ότι η χώρα προσφέρει πλέον σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, αλλά και βελτιωμένη κατάσταση σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες και την ανταγωνιστικότητα, ενώ δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι οι υποψήφιοι επενδυτές θα βρουν τις κατάλληλες συνθήκες, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.

Κατά την παρουσία του στο συνέδριο, ο κ. Σαμαράς έγινε γνωστό ότι αναφέρθηκε και στη γενικότερη κατάσταση στην Ευρώπη, όπως διαμορφώνεται υπό το φως των νέων διεθνών προκλήσεων και επισήμανε την ανάγκη να ληφθούν μεγάλες και γενναίες αποφάσεις, ενδεχομένως και έξω από τα συνηθισμένα.

Τόνισε δε τα γεωστρατηγικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός Νότος και ανέδειξε την ανάγκη να ληφθούν υπ’ όψιν ενόψει των αποφάσεων για το μέλλον της Ευρώπης.

Εν τω μεταξύ κατευθύνσεις για την αποτελεσματική καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, τη μείωση του κόστους λειτουργίας του κράτους και την αναβάθμιση, στο υψηλότερο επίπεδο, της παροχής υπηρεσιών στους πολίτες, έδωσε ο πρωθυπουργός με επιστολή του, προς τους υπουργούς.

Ο Αντώνης Σαμαράς επισημαίνει ότι η Επιτροπή Συντονισμού θα εξετάζει, ως προς τη σκοπιμότητά τους, όλες τις δράσεις πληροφορικής των υπουργείων, πριν από τη διενέργεια οποιουδήποτε διαγωνισμού, ούτως ώστε να διασφαλισθεί η αποφυγή φαινομένων αλληλεπικάλυψης ή επιδίωξης αντιφατικών μεταξύ τους στόχων.

Επίσης καθιστά σαφές ότι η ψηφιακή υπογραφή καθώς και η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, μεταξύ των κεντρικών υπηρεσιών των υπουργείων, πρέπει να έχει υλοποιηθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2013.

Η υποχρέωση αυτή θα επεκταθεί σε όλους τους φορείς του δημοσίου.

Κομισιόν: Το 2013 μπορεί να γίνει έτος καμπής για την Ελλάδα

«Το 2013 μπορεί να γίνει έτος καμπής για την Ελλάδα», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο επίτροπος Απασχόλησης Λάζλο Άντορ, σχετικά με την ανεργία στη χώρα, με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση και τις κοινωνικές εξελίξεις στην Ευρώπη το 2012.

Ειδικότερα, κληθείς να σχολιάσει την ανοδική τάση της ανεργίας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στους νέους, ο Λ. Άντορ παραδέχτηκε ότι ο δείκτης ανεργίας στη χώρα είναι πολύ χειρότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, προσθέτοντας ότι το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι η δυναμική της ανεργίας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι «δυστυχώς η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα, στην οποία παρατηρείται συνεχής αύξηση της ανεργίας».

Συνεχίζοντας, ο επίτροπος Απασχόλησης παρατήρησε ότι λόγω της ανεργίας, η κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί και γι’ αυτό τον λόγο, τόνισε, θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στα μέτρα κοινωνικής πολιτικής.

Επιπλέον, ο Λ. Άντορ ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα σχετικά με την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της, τα οποία, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες για την τόνωση των επενδύσεων και τη βελτίωση της χρήσης των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία, θα μπορούσαν να μετατρέψουν το 2013 σε «σημείο καμπής» για την Ελλάδα.

Όσον αφορά την απασχόληση στην ΕΕ, ο Λ. Άντορ παραδέχτηκε ότι «το 2012 ήταν ακόμα μια κακή χρονιά για την Ευρώπη, λέγοντας ότι μετά από πέντε χρόνια οικονομικής κρίσης, η ύφεση επέστρεψε, η ανεργία έφτασε σε πρωτόγνωρα επίπεδα και η κοινωνική κατάσταση επιδεινώνεται. Αυτά είναι και τα βασικά σημεία που υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για την «Απασχόληση και τις Κοινωνικές Εξελίξεις στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με την έκθεση, το εισόδημα των νοικοκυριών στην ΕΕ συρρικνώθηκε, ενώ οι άνθρωποι που ζουν κοντά στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού αυξάνονται συνεχώς.

Η έκθεση παρατηρεί ότι από τον κίνδυνο της φτώχειας απειλούνται περισσότερο ορισμένες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού, όπως οι νέοι, οι άνεργες γυναίκες και οι μονογονεϊκές οικογένειες.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το