Πολιτική

Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την παροχή ασύλου

Στο επίκεντρο το θέμα της κατασκευής φράχτη 12,5 χιλιομέτρων, στον Εβρο

Παπουτσής: Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι – Θέσεις-αντιδράσεις της αντιπολίτευσης


Σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, απέστειλε από τη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα πως η κατασκευή φράχτη 12,5 χιλιομέτρων, στον Εβρο, στα χερσαία σύνορα της χώρας μας, αποτελεί υποχρέωσή μας που απορρέει από τη Συνθήκη Σένγκεν για τη φύλαξη των συνόρων και όχι απλά δικαίωμα και συνταγματική επιταγή.

Τοποθετούμενος στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή επί του νομοσχεδίου για την Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της οδηγίας (2008/115/ΕΚ) σχετικά με τους κοινούς κανόνες και διαδικασίες στα κράτη-μέλη για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Παπουτσής τόνισε κατηγορηματικά ότι τα σύνορα της χώρας δεν κλείνουν για κανέναν, ειδικά δε για εκείνους που τυγχάνουν διεθνούς προστασίας – και στους οποίους θα παρέχεται πολιτικό άσυλο – ενώ οι υπόλοιποι θα απελαύνονται με βάση όσα προβλέπουν οι διεθνείς διαδικασίες.

Ο κ. Παπουτσής τόνισε πως ο φράχτης αποτελεί μέρος ενός συνόλου μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση και αφορούν την επιτάχυνση των διαδικασιών (με ΠΔ) στο συγκεκριμένο νομοθέτημα (το οποίο είναι η πολιτικοποίηση του μηχανισμού ασύλου και η αποκέντρωση των διαδικασιών και των υπηρεσιών), αλλά και των διαδικασιών επαναπροώθησης με τις οποίες προβλέπονται οι κατευθύνσεις του εθελοντικού επαναπατρισμού και των υποχρεωτικών απελάσεων.

Επισήμανε δε πως αν ήταν μόνον ο φράχτης θα ήταν πράγματι αναποτελεσματικό μέτρο, κι αν έκλεινε τα σύνορα θα ήταν πολιτικά απαράδεκτο και πρόσθεσε: «Δεν είναι αυτό όμως. Είναι γιατί αυτός ο φράχτης και μόνο για τα 12,5 χιλιόμετρα των χερσαίων συνόρων του Έβρου λειτουργεί αφενός αποτρεπτικά στην ανεξέλεγκτη διακίνηση ανάμεσα στα σύνορά μας με την Τουρκία, αφετέρου ενθαρρυντικά όσον αφορά τη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές».

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Η ΝΔ, συμφωνεί με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης και μάλιστα ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε πως πρόκειται για ορθό μέτρο ανεξάρτητα με την αποτελεσματικότητά του, ενώ επισήμανε πως δεν τίθεται κανένα ζήτημα νομιμότητάς του, αφού η χώρα μας έχει κάθε δικαίωμα να θωρακίσει τα σύνορά της.

Αμφισβήτησε ωστόσο την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση ψήφισε πριν από λίγους μήνες μέτρα τα οποία όχι μόνον δεν αποτρέπουν, αλλά ενθαρρύνουν την εισροή παράνομων μεταναστών.

Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσαν την αντίθεσή τους στην ανέγερση του φράκτη: Ο κ. Παφίλης ανέφερε ότι οι φράχτες και τα πλωτά κέντρα κράτησης είναι αμερικανικά πρότυπα και διατύπωσε την αντίθεσή του στην παρουσία της “Frontex”, λέγοντας πως τίθεται θέμα με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Ο Β. Μουλόπουλος χαρακτήρισε «ντροπή και αίσχος» τον φράκτη διερωτώμενος αν το επόμενο βήμα θα είναι η εγκατάσταση πολυβολείων με ΣΔΙΤ της ΕΕ.

Από την πλευρά του ΛΑΟΣ ο Θ. Πλεύρης ανέφερε ότι πολλά από αυτά που λέει σήμερα ο υπουργός τα έλεγε και το κόμμα του πριν λίγα χρόνια, αλλά τότε και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μιλούσαν για «ακρότητες» και πρόσθεσε πως μόνο με κοινή ευρωπαϊκή κίνηση θα αποτραπεί η ροή μεταναστών.

Μήνυμα Παπουτσή

«Σε καμία περίπτωση δεν κλείνει η πόρτα σε κείνους που έχουν δικαίωμα ασύλου και διεθνούς προστασίας. Όσοι δεν έχουν δικαίωμα προστασίας και πουν ψέματα, θα επιστρέψουν στις χώρες τους αφού γίνει διακρίβωση για την αλήθεια των λεγομένων τους σε συνεργασία με τη “Frontex” και την ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με τα ειδικά μηχανήματα που φροντίζουμε να προμηθευτούμε», διευκρίνισε ο Χρ.  Παπουτσής.

Εξειδικεύοντας περαιτέρω, είπε πως πρόκειται για μηχανήματα διακρίβωσης της ειλικρίνειας όσων αιτούνται άσυλο- όχι «ορός αλήθειας» – ειδικά προγράμματα υπολογιστών με ερωταπαντήσεις με τα οποία διαπιστώνεται αν κάποιος λέει αλήθεια η όχι.

«Θέλουμε με όλες τις κινήσεις μας να στείλουμε ένα σαφές πολιτικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις και κυρίως προς μετανάστες και προς όσους διακινούν παράνομα μετανάστες: Τα ελληνικά σύνορα δεν προσφέρονται για ροές μεταναστών με ψεύτικα χαρτιά. Τα ελληνικά σύνορα δεν προσφέρονται σαν πύλη εισόδου για την ΕΕ. Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι», τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Παπουτσής εξήγησε πως παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η πιο ανεκτική Πολιτεία από όλες τις χώρες της ΕΕ όσον αφορά το θέμα των μεταναστών, τις αντοχές και τις ανοχές της κοινωνίας μας, έχουμε πια ξεπεράσει το όριο.

«Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο. Βρίσκεται σε ύφεση, έχει ανεργία κι επομένως δεν προσφέρεται ούτε ως γη της Επαγγελίας ούτε ως είσοδος μιας καλύτερης ζωής για τις ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε και έκανε έκκληση προς όλα τα πολιτικά κόμματα να απευθύνονται με καθαρό λόγο από τα ΜΜΕ.

Επίσης, ο κ. Παπουτσής είπε πως η ανεξέλεγκτη ροή παράνομων μεταναστών από τα σύνορά μας, λειτουργεί εις βάρος των μεταναστών που ζουν στη χώρα μας, εργάζονται, τρώνε “ένα κομμάτι ψωμί” και έχουν την ελπίδα ότι σε δύο χρόνια θα έχουν νόμιμα χαρτιά.

Διαβεβαίωσε δε πως η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει μπροστά για την εφαρμογή του νόμου περί ιθαγένειας και κυρίως για να ενσωματώσουμε στις δομές του κράτους όσους επιλέξουν να ζουν εδώ. Όχι όμως – ξεκαθάρισε – να δεχθούμε τον κάθε παράνομο που παρεισφρέει και συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα εν Ελλάδι ούτε να δεχθούμε την εκμετάλλευση των φτωχών αυτών ανθρώπων από τα κυκλώματα διακίνησης των μεταναστών.

Ο υπουργός προειδοποίησε επίσης ότι θα υποστούν αυστηρή τιμωρία οι Έλληνες ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν σπίτια σε 50 – 60 μετανάστες οι οποίοι πληρώνουν «με το κεφάλι», θεωρώντας αυτή την πρακτική της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο «καλή επένδυση».

Το νομοσχέδιο

Αναφερόμενος στην υλοποίηση του νομοσχεδίου ο κ. Παπουτσής επισήμανε ιδιαίτερα ότι απαιτεί μια τιτάνια προσπάθεια όχι μόνον του υπουργείου, αλλά και του συνόλου της κυβέρνησης, του συνόλου του πολιτικού κόσμου, της δημόσιας διοίκησης και ιδιαίτερα της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης.

Όπως εξήγησε, σε κάθε περίπτωση ο χρόνος υλοποίησης θα είναι ένα έτος, αλλά μέχρι τότε θα γίνει προσπάθεια με βάση το νομικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε με το ΠΔ το οποίο πέρασε τον προηγούμενο μήνα, να διευκολυνθούν οι στόχοι του.

«Ένα είναι βέβαιο, όμως, ότι η ενσωμάτωση του νομοθετήματος αυτού στην ελληνική έννομη τάξη δίνει ένα ισχυρό επιχείρημα στη χώρα μας και στις συζητήσεις που διεξάγονται στην ΕΕ και στα διεθνή φόρα ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη όχι μόνο να τακτοποιήσει το απαράδεκτο καθεστώς ασύλου που είχαμε μέχρι σήμερα, όχι μόνο να σεβαστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων που διακινούνται παράνομα και γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συμμετάσχουμε ενεργά στην προσπάθεια του συνόλου της ΕΕ για τη διαμόρφωση μίας ουσιαστικής και ενιαίας μεταναστευτικής πολιτικής», δήλωσε.

Ακόμη ο υπουργός είπε πως η Ελλάδα πρωτοπορεί σε αυτή την κατεύθυνση παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη θέση από πλευράς κριτικής, όμως το νομοσχέδιο μας δίνει τα εφόδια, δημιουργώντας τις νέες δομές, να αποκαταστήσουμε ασφαλώς το κύρος της Ελλάδας στη διεθνή κοινότητα και να σεβαστούμε τις υποχρεώσεις μας προς τη Συνθήκη του Σένγκεν και προς τον ΟΗΕ.

«Παρά το γεγονός ότι δημιουργεί δομές και περιέχει ρυθμίσεις οι οποίες λειτουργούν αποτελεσματικά και αποφασιστικά – αυστηρά πολλές φορές – ως προς την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, δεν παύει να υπηρετεί πάνω από όλα και πρώτα από όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και σέβεται τις αξίες του ανθρωπισμού», είπε.

Ενημέρωσε εξάλλου ότι εκκρεμούν 47.000 αιτήματα για παροχή ασύλου, και από το παρελθόν μέχρι το τέλος του 2010, τα οποία είπε πως είναι κύρια αιτία για την οποία διακινούνται πάρα πολλοί μετανάστες με το ροζ χαρτάκι.

Πρόσθεσε πως είναι πολύ μεγάλος αριθμός, για αυτό και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αφορά την αποκέντρωση των υπηρεσιών ασύλου και κυρίως τις περιοχές εισόδου, ενώ επιπλέον αποσύρονται οι αστυνομικές αρχές από τη λειτουργία των Επιτροπών.

Σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, δεν υπάρχει πιο ισχυρό αποτρεπτικό μέσο από την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών ασύλου, οι οποίες επιλαμβάνονται αμέσως. Όσοι έχουν δικαίωμα ασύλου θα το παίρνουν, όσοι όχι, αποχωρούν με τις διαδικασίες που προβλέπονται από τη διεθνή έννομη τάξη και την εθνική τάξη, ανέφερε.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε επί της αρχής (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) και στα άρθρα του από την Επιτροπή κατά πλειοψηφία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το