Photo Gallery, Τοπικά

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΥΑΜΒ

Περικοπές σε λειτουργικές δαπάνες στη ΔΕΥΑΜΒ προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2013

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου ο προϋπολογισμός της ΔΕΥΑΜΒ για το 2013. Η συνεδρίαση διήρκησε μόλις 20 λεπτά. Τον προϋπολογισμό καταψήφισαν, κάνοντας τις παρατηρήσεις τους και δίνοντας την εξήγησή τους, οι σύμβουλοι των μειοψηφιών κ.κ. Δουλόπουλος και Μολοχίδης και η εκπρόσωπος των εργαζομένων κ. Καρακώστα. Ο προϋπολογισμός της ΔΕΥΑΜΒ ανέρχεται σε 30,1 εκατομμύρια ευρώ. Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, δήμαρχος Βόλου κ. Πάν. Σκοτινιώτης το 50% των έργων έχει εξασφαλισμένους πόρους που ξεπερνούν τα 13 εκατομμύρια ευρώ. «Η επιχείρηση αξιοποιεί όλες τις δυνατότητές της και τα έσοδά της από τα τέλη και τα προγράμματα» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ κ. Μαυρογιάννης ανέφερε πως «δύο είναι οι βασικοί στόχοι που επιχειρεί να εξυπηρετήσει ο προϋπολογισμός: Ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη της επιχείρησης». Όσον αφορά στον εκσυγχρονισμό υπογράμμισε πως «θα τελειοποιηθεί η μηχανοργάνωση, θα τοποθετούν αυτόματα μηχανήματα παντού, η πληρωμή θα μπορεί να γίνεται και μέσω τηλεφώνου και θα ψηφιοποιηθεί το αρχείο». Όσον αφορά στον αναπτυξιακό είπε ότι θα βελτιωθεί περαιτέρω η ποιότητα του νερού με τα προγραμματισμένα τεχνικά έργα, ενώ αξιοποιείται όλο το προσωπικό και περιορίζονται οι δαπάνες. Ο δήμαρχος επεσήμανε με έμφαση ότι «η ΔΕΥΑΜΒ, σε αυτό το δύσκολο οικονομικά περιβάλλον, παραμένει μια υγιής επιχείρηση, με αποθεματικό 1,979 εκατ. ευρώ στις 31/12/2012».

Για υπερβολικά τηλεφωνικά τέλη, έξοδα ανακοινώσεων και δημοσιεύσεων έκανε λόγο ο Τέλης Δουλόπουλος (από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας) επικρίνοντας τη διοίκηση ότι δεν υιοθέτησε τις προτάσεις της παράταξής του για μείωση των τηλεφωνικών και ταχυδρομικών τελών. Επίσης μίλησε για αυξημένα έξοδα στη ΔΕΗ. Ο οικονομικός διευθυντής της ΔΕΥΑΜΒ κ. Μακρής ανέφερε πως «για τη ΔΕΗ προϋπολογίζονται 3 εκατομμύρια, είναι αυξημένα, όμως η λύση θα δοθεί δικαστικά, καθώς διεκδικείται η εφαρμογή βιομηχανικού και όχι οικιακού τιμολογίου». Όσο για τα τηλεφωνικά έξοδα εξήγησε πως για το 2012 ανέρχονται σε 80.000 ευρώ (για το 2013 προϋπολογίζονται από 63.000 έως 73.000) και πρόσθεσε πως γίνεται έρευνα αγοράς για άλλον, οικονομικότερο πάροχο.

Τον προϋπολογισμό καταψήφισε και ο Ι. Μολοχίδης (της ελάσσονος μειοψηφίας) τονίζοντας ότι «το κόστος των έργων είναι πολύ μεγάλο, η μείωση στα τέλη, πέρυσι και φέτος, είναι πλασματική και η ΔΕΥΑΜΒ απασχολεί εργολάβος για έργο που θα μπορούσε να εκτελέσει η ίδια».

Η εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. κ. Μαρία Καρακώστα επισήμανε ότι «στην ουσία δεν παρατηρείται από τα έσοδα της επιχείρησης το 2012 να υπήρξε μείωση του τιμολογίου», ενώ τόνισε ότι τα έσοδα – έξοδα των Δημοτικών Ενοτήτων θα έπρεπε να καταγράφονται αναλυτικά κάθε χρόνο για να υπάρχει η δυνατότητα σύγκρισης. Επιπλέον επισήμανε ότι στον προϋπολογισμό του 2013 δεν φαίνονται οι οφειλές προς τη ΔΕΥΑΜΒ, ενώ ο κωδικός για τις υπερωρίες είναι μηδενικός. Επεσήμανε επίσης ότι όταν οι εργοδοτικές εισφορές για τους μισθωτούς υπαλλήλους το 2013 ανέρχονται στα 922.000 ευρώ, οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία ΤΥΔΚΙ και ΤΑΔΚΕ, 10 μόνο υπαλλήλων ανέρχονται σε 350.000. ευρώ. Επανήλθε στο θέμα των βραβείων αριστούχων παιδιών υπαλλήλων για να παρατηρήσει ότι δεν προβλέπονται στο νέο προϋπολογισμό. Σημείωσε δε κριτικά και δεικτικά, απευθυνόμενη στο δήμαρχο, ότι επιβαρύνει τη ΔΕΥΑΜΒ με ταχυδρομικά έξοδα και επιμέτρηση νερού με το ποσό των 300.000 ευρώ (αφού θα δοθούν σε εργολάβους) επισημαίνοντας ότι το μισθολογικό κόστος μειώθηκε κατά 17%, «κάτι που συμβαίνει -όπως είπε χαρακτηριστικά- σε επιχειρήσεις χαμηλού επιπέδου».

Απαντώντας στις επισημάνσεις της κ. Καρακώστα, ο οικονομικός διευθυντής κ. Μακρής ανέφερε ότι «οι ασφαλιστικές εισφορές για το μόνιμο προσωπικό είναι αυξημένες λόγω διαφορετικού υπολογισμού που απαιτεί το ταμείο τους» και τόνισε ότι για πρώτη φορά το 2013 υπάρχει κωδικός για υπερωρίες, καθώς μέχρι τώρα συμπεριλαμβάνονταν μέσα στους μισθούς.

Όσο για τα βραβεία των αριστούχων μαθητών είπε ότι εφ’ όσον ληφθεί απόφαση από τη διοίκηση της επιχείρησης τότε γίνεται να αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Επίσης ανέφερε ότι ο Νόμος δεν προβλέπει ξεχωριστούς κωδικούς για τα έσοδα ή έξοδα από τις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες για αυτό και δεν καταγράφονται χωριστά.

Διευκρινίζεται ότι το ύψος του προϋπολογισμού ανέρχεται στα 30.185.000 €, εκ των οποίων 13.200.000 €, διατίθενται για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2013 (4.750.000 € εξ ιδίων πόρων και 8.450.000 € για χρηματοδοτούμενα έργα), 1.721.000 € αποτελούν ανελαστικές δαπάνες της επιχείρησης (μισθοδοσία, ΔΕΗ, λειτουργικές δαπάνες, κ.ά.), 2.480.000 € είναι ο ΦΠΑ που αναλογεί, 584.000 € είναι οι υποχρεώσεις για τοκοχρεολυτικές δόσεις και οφειλές και στις 2.200.000 € διαμορφώνεται το αποθεματικό της επιχείρησης (συμπεριλαμβανομένων του 1.600.000 € της επιχορήγησης).
Η άντληση των χρημάτων θα γίνει από τα τακτικά έσοδα που θα ανέλθουν στις 16.740.000 €, από επιχορηγήσεις του ΕΣΠΑ και άλλα προγράμματα ύψους 8.995.000 €, από το ΦΠΑ που θα ανέλθει στα 2.480.000 € και το χρηματικό υπόλοιπο του 2012 ύψους 1.970.000 €.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το