Photo Gallery, Πολιτική

Εβδομάδα αποφάσεων στην κυβέρνηση

Πυρετός διαβουλεύσεων ενόψει της έγκρισης του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής προσαρμογής

Προηγήθηκαν οι εσωκομματικές τριβές και αντιδράσεις για τα «φρουτάκια»

Γ. Παπανδρέου: Έργο εθνικής σημασίας το Γενικό Εμπορικό Μητρώο

ΑΘΗΝΑ 11.-

Πυρετός διαβουλεύσεων αυτή την εβδομάδα στο κυβερνητικό στρατόπεδο ενόψει της έγκρισης του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής προσαρμογής και εν μέσω εσωκομματικών τριβών και αντιδράσεων από κυβερνητικούς βουλευτές, όπως φάνηκε στην εκρηκτική συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών για ταφρουτάκια“.

Εντός της εβδομάδας, πιθανότατα την Τετάρτη (αύριο) θα συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, την Πέμπτη (μεθαύριο) αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό Συμβούλιο το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, το οποίο

στη συνέχεια θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, ενώ δύο ημέρες μετά το Πάσχα, την Τρίτη 26 Απριλίου, η Eurostat θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010.

Συνεχής θα είναι η επικοινωνία της κυβέρνησης με την τρόικα μέχρι την παρουσίαση στο υπουργικό Συμβούλιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2012-2015, δήλωσαν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον Γ. Παπακωνσταντίνου.

Τα ίδια στελέχη ανέφεραν ότι οι επικεφαλής της τρόικας έμειναν ικανοποιημένοι από όσα τους παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας πωςδεν προέκυψε κάποιο μείζον ζήτημα“.

Πάντως, σίγουρο θεωρείται ότι οι ανακοινώσεις για τα μέτρα και το πρόγραμμα 2012-2015 θα γίνουν μέχρι τις 15 Απριλίου, καθώς την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον, όπου θα συμμετάσχει το Σαββατοκύριακο στη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Τέλος στην Αθήνα αναμένεται την Τρίτη (αύριο) ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Βαν Ρομπάι.

Εν τω μεταξύ έργο εθνικής σημασίας που καταρρίπτει το μύθο ότι οι Έλληνες δεν μπορούμε να κάνουμε μεγάλες αλλαγές χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου την Υπηρεσίαμίας στάσηςγια την έναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων μέσω του Γενικού Εμπορικού Μητρώου.

Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε σήμερα το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, συνοδευόμενος από το υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδη και τον πρόεδρο του επιμελητηρίου κ. Π. Ραβάνη, και ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας της νέας υπηρεσίας την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής της. Όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργόςσπάει το πελατειακό αδιαφανές και γραφειοκρατικό σύστημα και απελευθερώνει τεράστιες δυνάμεις της επιχειρηματικότητας προς όφελος όλης της χώρας”.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι ο επόμενος στόχος του υπουργείου είναι η αδειοδότηση των επιχειρήσεων που ήδη λειτουργούν μέσω της υπηρεσίαςμίας στάσηςκαι πρόσθεσε ότι πολύ σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση μη οχλουσών μεταποιητικών επιχειρήσεων εντός επιχειρηματικών περιοχών καθώς και για την πιστοποίηση μιας σειράς τεχνικών επαγγελμάτων.

Στη μια εβδομάδα λειτουργίας της υπηρεσίαςμίας στάσηςέχουν ιδρυθεί 7 ομόρρυθμες εταιρείες, από μια ΕΠΕ σε έξι επιμελητηρία της χώρας και ένα συμβολαιογραφείο και ο μέσος χρόνος ίδρυσης είναι μια ημέρα και 9 ώρες, ενώ ο λιγότερος χρόνος ίδρυσης ήταν οι 4 ώρες στο επιμελητήριο Κοζάνης και όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνός στόχος είναι η περαιτέρω μείωση του χρόνου.

Εκτιμάται ότι η νέα υπηρεσία υπηρεσία μειώνει το χρόνο σύστασης εταιρείας από 19 μέρες σε μια τις διαδικασίες από 15 σε μια τα σημεία επαφής του επιχειρηματία με το δημόσιο από 8 σε ένα, και τα μητρώα επιχειρήσεων από 59 επίσης σε ένα. Επίσης, εκτιμάται ότι το κόστος ίδρυσης μιας επιχειρήσεις μειώνεται από 50% – 62% ενώ η κατάταξη της χώρας στον πίνακα κατάταξης της Παγκόσμιας Τράπεζας Starting Bussines από τη θέση 149 που είναι σήμερα θα ανέβει στην 31η θέση.

Ο πρωθυπουργός, μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, δήλωσε ότι με την νέα ηλεκτρονική υπηρεσία γίνεται η χώρα ελκυστική στις επενδύσεις και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να περάσει στα χέρια του επιχειρηματικού κόσμου σημαντικό μέρος της ευθύνης για τη λειτουργία των επιχειρήσεων μέσω των επιμελητηρίων τα οποία θα αναδειχθούν σε ισχυρά εργαλεία ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Γ. Κασιμάτης επανέλαβε στον πρωθυπουργό την παλαιότερη πρότασή του για τη δημιουργία μητρώου των ομογενών επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε όλη την υφήλιο, ενώ τόσο αυτός όσο και ο πρόεδρος του ΒΕΑ κ. Π. Ραβάνης τόνισαν τη σημασία της ολοκλήρωσης της διαδικασίας με την ένταξη των ατομικών επιχειρήσεων και την αδειοδότηση των επιχειρήσεων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το