Photo Gallery, Τοπικά

ΕΑΣ Βόλου: Αύξηση πωλήσεων το 2011

Στην πορεία της ΕΑΣ Βόλου αναφέρθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος κ. Νικ. Πρίντζος

Αύξηση στις πωλήσεις κατέγραψε το 2011, παρά τη δυσμενή οικονομική κατάσταση, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου, παραμένοντας μία υγιής οργάνωση, χωρίς δάνεια, οφειλές προς τους παραγωγούς και μειώσεις μισθών ή καθυστερούμενα προς το προσωπικό. Αυτή είναι, σε γενικές γραμμές, η εικόνα της συνεταιριστικής οργάνωσης του Βόλου, όπως περιγράφηκε χθες από τον πρόεδρό της κ. Νικήτα Πρίντζο. Εκτός από την πορεία της Ένωσης, ο κ. Πρίντζος αναφέρθηκε στο κίνημα των καταναλωτών υπογραμμίζοντας πως αποτελεί θετικό βήμα για φθηνότερο προϊόν προς τον καταναλωτή έχει όμως και «άλλη όψη», σημείωσε. Ακόμη έκανε αναφορά στην υπόθεση με τα ακίνητα της εταιρείας «Ιάσων» εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί βιώσιμη λύση, επισημαίνοντας ότι στην προχθεσινή συνάντηση στο γραφείο του Δημάρχου Βόλου συστήθηκε ένα κοινό «μέτωπο» για να λυθεί το διαχρονικό αυτό ζήτημα.

Ο κ. Νικήτας Πρίντζος όμως εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στον αγροτικό κόσμο προβλέποντας ύφεση εντός του 2012 σε ποσοστό 30%. Σημείωσε δε χαρακτηριστικά ότι «η αγροτική γη δεν καλλιεργείται και ο αγρότης θα κάθεται και θα περιμένει την επιδότηση…».

«Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου, παρά τη δυσμενή οικονομική κατάσταση, παραμένει μία υγιής οργάνωση, χωρίς οφειλές σε δάνεια και το 2011 κατέγραψε αύξηση του τζίρου των πωλήσεων κατά 2%» τόνισε – μεταξύ άλλων – ο πρόεδρος της τοπικής αγροτικής συνεταιριστικής οργάνωσης κ. Νικήτας Πρίντζος σε συνέντευξη Τύπου. Το εργοστάσιο παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων ΕΒΟΛ – η «ατμομηχανή» της ένωσης, όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά – το 2011 είχε τζίρο 15 εκατομμύρια ευρώ. Ανοίχθηκε σε νέες αγορές, κυρίως στην Αττική, αλλά και άλλες περιοχές της χώρας.

Ακόμη ανέφερε πως το νέο εργοστάσιο που κατασκευάζεται στη Βιομηχανική Περιοχή, προϋπολογισμού 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, έχει ολοκληρωθεί όσον αφορά στο κτίριο εμβαδού 2500 τ.μ. και τώρα βρίσκεται στο στάδιο του μηχανολογικού εξοπλισμού.

Όσο για το εργοστάσιο ζωοτροφών, πρόσθεσε, πως παράγει ποιοτικές τροφές που διατίθενται στους παραγωγούς. Επεσήμανε ωστόσο πως παραμένουν στις αποθήκες της Ένωσης 6000 τόνοι δημητριακά, αδιάθετα, καθώς δεν βρέθηκε στην αγορά καλή τιμή. «Οι αγρότες έχουν πληρωθεί» είπε και σημείωσε πως το επόμενο δίμηνο θα γίνει διαγωνισμός για τη διάθεσή τους.

Ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η λειτουργία του πρώτου φωτοβολταϊκού πάρκου της Ένωσης που θα λειτουργήσει στη στέγη του εργοστασίου ΕΒΟΛ, ενώ μέχρι τέλος Μαΐου θα γίνει η σύνδεση με τη ΔΕΗ και των άλλων έξι πάρκων και η απόδοσή τους θα αρχίσει μέσα στο καλοκαίρι. Επίσης ανακοίνωσε πως η γενική συνέλευση των μετόχων της Ένωσης θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο. Ο κ. Πρίντζος πρόσθεσε πως με την παραγωγή των πλαστικών φιαλών για το γάλα μειώθηκε σημαντικά το κόστος και εξέφρασε την άποψη ότι και το 2012 θα κλείσει για την ΕΑΣ Βόλου με θετικό πρόσημο.

Για την πρωτοβουλία του, που αφορά στην ενιαία πανθεσσαλική συνεταιριστική οργάνωση με βάση και το Νόμο 4014 περί συνεταιρισμών, επανέλαβε πως θεωρεί ότι είναι μονόδρομος και επιμένει στην άποψη. Πρόσθεσε πως στο εξής «τον λόγο έχει η Πολιτεία», καθώς οι οργανώσεις πρέπει να υποβάλλουν σχέδια εξυγίανσης και αντιμετώπισης χρεών.

Ύφεση 30%

Την ανησυχία του εξέφρασε για την κατάσταση στον αγροτικό κόσμο της χώρας, που χαρακτήρισε τραγική. Προέβλεψε ύφεση λόγω των αυξημένων εξόδων καλλιέργειας, αλλά και της διακοπής πίστωσης από την Αγροτική Τράπεζα. «Θα φτάσουμε πάλι στο σημείο να κάθονται οι αγρότες στα καφενεία και να περιμένουν τις επιδοτήσεις» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «η επιδότηση πρέπει να συνδέεται με την παραγωγή». Από τις επισκέψεις του στα χωριά, όπως είπε, διαπίστωσε ότι όλο και περισσότερα κτήματα δεν καλλιεργούνται λόγω του συνεχούς αυξανόμενου κόστους (λιπάσματα, ΔΕΗ, πετρέλαιο), ενώ κανείς δεν δίνει πλέον επί πιστώσει. Πρόσθεσε πως πρέπει να αλλάξει το μοντέλο των επιδοτήσεων και η επιδότηση να γίνει κίνητρο για την καλλιέργεια. «Τα χάλια της» όμως έχει και η κτηνοτροφία γι’ αυτό και εισάγουμε, είπε ο κ. Πρίντζος. Και επεσήμανε πως πρέπει να υπάρξει εθνική αγροτική πολιτική με συγκεκριμένους στόχους. Σημείωσε πως το ζήτημα των ακαλλιέργητων εκτάσεων θα αποτελεί θέμα σε έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Βόλου.

Το κίνημα καταναλωτών

Θετικό χαρακτηρίζει ο κ. Νικ. Πρίντζος το εγχείρημα του κινήματος των καταναλωτών με την προμήθεια προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, επεσήμανε όμως πως υπάρχει και άλλη «όψη του νομίσματος» σημειώνοντας ότι «ο ίδιος τάσσεται κατά των καρτέλ, όμως η διακίνηση προϊόντων με τον τρόπο που επιχειρείται από το κίνημα ζημιώνει το κράτος (μη απόδοση ΦΠΑ κ.λπ.). Σημείωσε πως με τη διακίνηση προϊόντων χωρίς παραστατικά ή εν γένει μη τήρηση των προβλεπομένων χάνονται χρήματα από το Κράτος και αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει την Πολιτεία. Ξεκαθάρισε πως η Ένωση Βόλου δεν μπορεί να διαθέσει μέσω του κινήματος προϊόντα, καθώς οι τιμές που έχει επιτύχει είναι καλές τόσο για τους παραγωγούς, όσο και για τους καταναλωτές. Αφορά όμως κυρίως το προϊόν, αφού τα προϊόντα της Ένωσης είναι ευαίσθητα και απαιτούν κατανάλωση μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

 

 Τούλα Κεκάτου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το