Photo Gallery, Τοπικά

Δ. Βόλου: Τεχνικό πρόγραμμα σε δημόσια διαβούλευση

Τι προβλέπουν οι δύο βασικές ενότητες έργων

Το Σχέδιο Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Βόλου τίθεται σε δημόσια διαβούλευση από αύριο Δευτέρα μέσω και του διαδικτύου και θα αποτελέσει θέμα συζήτησης στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Βόλου, που θα συνέλθει την Παρασκευή 18 Μαρτίου. Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και εγκρίθηκε ομόφωνα και θα τεθεί προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο τη μεθεπόμενη εβδομάδα, αφού προηγηθεί η δημόσια διαβούλευση.

Ο προϋπολογισμός του τεχνικού προγράμματος είναι 29.125.049,68 ευρώ, ενώ οι εξασφαλισμένοι πόροι προϋπολογίζονται σε 21.714.853,34 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό ύψους 7.410.196,34 ευρώ δεν έχει εξασφαλιστεί. Το θέμα αυτό θα αντιμετωπιστεί κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού έτους 2011 και των αποτελεσμάτων της απογραφής των οικονομιών και περιουσιακών στοιχείων του Δήμου, καθώς οι δαπάνες αυτές αφορούν υποχρεώσεις ύψους 3.708.896,34 ευρώ σε συνεχιζόμενα έργα και υποχρεώσεις ύψους 3.701.300,00 ευρώ για δαπάνες συντήρησης και λειτουργίας.

Αναλυτικά, το τεχνικό πρόγραμμα 2011 έχει δομηθεί σε δύο ενότητες: Τα έργα του ενιαίου Δήμου και τα έργα των επιμέρους δημοτικών ενοτήτων, τα οποία υποδιαιρούνται σε «συνεχιζόμενα» και «νέα» έργα. Στα περιεχόμενα κάθε υποδιαίρεσης έγινε προσπάθεια να υπάρξει ομαδοποίηση ώστε να εναρμονιστούν με τον όποιο επιχειρησιακό σχεδιασμό είχε προηγηθεί στους πρώην ΟΤΑ. Μ΄ αυτόν τον τρόπο διαφαίνεται και η συνεκτική λογική που διακρίνει το πρόγραμμα. Στην ενότητα των έργων που αφορούν το σύνολο του ενιαίου Δήμου, προβλέπονται έργα που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, από τέσσερις συγκεκριμένες πηγές (τακτικά έσοδα, ανταποδοτικά, ΣΑΤΑ και ΕΣΠΑ). Στην ενότητα των συνεχιζόμενων έργων των επιμέρους δημοτικών ενοτήτων, συνολικού προϋπολογισμού 16.927.844,24 ευρώ, περιλαμβάνονται είτε έργα τα οποία είναι κατασκευασμένα σε πολύ μεγάλο ποσοστό, είχαν δημοπρατηθεί από τους πρώην Δήμους και δεν πληρώθηκαν, με αποτέλεσμα να τα οφείλει πλέον ο νέος Δήμος Βόλου, είτε έργα συμβασιοποιημένα που περιέρχονται στις συμβατικές υποχρεώσεις του νέου Δήμου. Έτσι, εντάσσονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα προκειμένου να αποπληρωθούν. Στην ενότητα των νέων έργων των δημοτικών ενοτήτων, προϋπολογισμού 6.417.525,44, περιλαμβάνονται οι τελείως ανελαστικές δαπάνες συντήρησης και λειτουργίας των υποδομών του Δήμου, έργα που είναι απολύτως αναγκαία για να λειτουργήσει ο Δήμος.

«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: Οι πολίτες απαιτείται να γνωρίζουν πλήρως όλα τα δεδομένα, χωρίς ωραιοποιήσεις. Η δε Δημοτική Αρχή, στο σύνολό της, απαιτείται να εναρμονιστεί με τα πραγματικά δεδομένα της συγκυρίας που διανύουμε. Κι όταν λέμε «πραγματικά δεδομένα», εννοούμε όχι μόνο τα οικονομικά – τους διαθέσιμους πόρους γενικότερα – αλλά και το αντίστοιχο επίπεδο οργάνωσης και επιχειρησιακού σχεδιασμού», τόνισε ο Δήμαρχος κ. Πάνος Σκοτινιώτης και πρόσθεσε «δεν υποτιμάμε καθόλου το θέμα της διαχείρισης. Και εννοούμε, φυσικά, τη χρηστή και συνετή διαχείριση. Άλλωστε, πολλά από τα προβλήματα που κληρονομήσαμε, οφείλονται ακριβώς στην περιφρόνηση της σωστής διαχείρισης. Αντίθετα, δίνουμε ως Δημοτική Αρχή, συλλογικά και σε καθημερινή βάση, μια δύσκολη μάχη να στήσουμε το νέο Δήμο σε υγιή θεμέλια και να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά του. Αυτό δεν αποκλείει – το αντίθετο μάλιστα – να αναλαμβάνουμε ταυτόχρονα μεγάλες πρωτοβουλίες και να θέτουμε σημαντικούς αναπτυξιακούς στόχους από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας, όπως η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ μέσα από την ωρίμανση και υποβολή προτάσεων, η αξιοποίηση της πρώην Βαμβακουργίας, το πρόγραμμα Jessica, η πρωτοβουλία για τη σύνδεση σιδηροδρόμου – λιμανιού, το ρυθμιστικό και η αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, η πρωτοβουλία για το κυκλοφοριακό πρόβλημα κ.ά.».

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση που παρουσιάστηκε στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Φ. Λαμπρινίδη, πρόκειται για ένα τεχνικό πρόγραμμα μεταβατικού χαρακτήρα, που έχει ως κεντρικό στόχο να οδηγήσει σε εξυγίανση και εξορθολογισμό των παρεχόμενων τεχνικών υπηρεσιών του νέου Δήμου προς τους πολίτες, ξεκινώντας από αφετηριακή βάση. Το Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2011, αντανακλά τις συνθήκες μέσα στις οποίες συστήνεται και συγκροτείται η νέα αυτοδιοικητική δομή του ενιαίου Δήμου Βόλου. Αποτελεί γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το