Photo Gallery, Τοπικά

Δραματικές μειώσεις στην επιχορήγηση του Δήμου

Ανέρχονται σε ποσοστό 32%, σύμφωνα με ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου αξιώνει να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και μετά την 31.12.2011

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου με ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και της μείζονος μειοψηφίας εξέφρασε την έντονη ανησυχία του και κατήγγειλε τις δραματικές μειώσεις στην επιχορήγηση των Δήμων που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2012, οι οποίες ανέρχονται σε ποσοστό 32%.

Το ψήφισμα καταψήφισαν οι παρατάξεις του κ. Μαργ. Πατσιαντά και της ΛΑΣ, οι σύμβουλοι των οποίων τόνισαν ότι η Πολιτεία θα πρέπει να χρηματοδοτεί δράσεις των ΟΤΑ προς όφελος των δημοτών.

Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός 2012 προβλέπει την απόδοση ΚΑΠ ύψους 2,4 δισ. ευρώ και ΣΑΤΑ ύψους 608 εκ. ευρώ, όταν στον προϋπολογισμό 2011 τα αντίστοιχα ποσά ήταν 3,5 δισ. ευρώ και 630 εκ. ευρώ (δόθηκαν μέχρι τώρα στους Δήμους μόλις τα 200 εκατ. ευρώ), ενώ μόλις έξι μήνες πριν, το ελάχιστο λειτουργικό κόστος των Δήμων, στις σημερινές ειδικές οικονομικές συνθήκες της χώρας, είχε εκτιμηθεί από τις αντίστοιχες ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών στα 3,8 δισ. ευρώ. Αν μάλιστα συνυπολογιστούν οι μειωμένοι πόροι που αναμένεται να υπάρξουν από ίδια έσοδα (ανεξόφλητοι λογαριασμοί λόγω αδυναμίας των πολιτών να ανταποκριθούν, αλλαγή στα τετραγωνικά, χαράτσι μέσω ΔΕΗ για τα ακίνητα, αδυναμία επαγγελματιών να καταβάλουν τα τέλη κ.λπ.), γίνεται φανερό ότι οι Δήμοι το 2012 θα οδηγηθούν σε κλείσιμο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε κατάρρευση, όπως τονίστηκε στο ψήφισμα που κατέθεσε η ομάδα πλειοψηφίας.

«Χωρίς να αγνοούμε τη δυσμενή οικονομική συγκυρία και τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας, αξιώνουμε τη ριζική αναθεώρηση των προβλέψεων του προϋπολογισμού, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία των δήμων και η ανταπόκρισή τους στις βασικές τουλάχιστον υποχρεώσεις τους απέναντι στους πολίτες, ιδιαίτερα προς τους πλέον ανήμπορους που δυστυχώς όλο και αυξάνονται.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου αξιώνει επίσης να κατατεθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και μετά την 31.12.2011 και η παράταση των συμβάσεων του υπηρετούντος προσωπικού. Τυχόν διαφορετική εξέλιξη θα είναι οδυνηρή τόσο για τους συμπολίτες μας που εξυπηρετούνται μέσω του πιο επιτυχημένου ίσως κοινωνικού προγράμματος (ηλικιωμένοι, ΑμεΑ, ανήμποροι κ.λπ.), όσο και για τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα που επί χρόνια δίνουν κυριολεκτικά την ψυχή τους για να στηρίξουν συμπολίτες μας που το έχουν πραγματικά ανάγκη» τονίζεται στο ψήφισμα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου εξέφρασε επίσης την πλήρη αντίθεσή του στην ουσιαστική ακύρωση του σκοπού για τον οποίο συστάθηκε το «Πράσινο Ταμείο». Η διάταξη η οποία προβλέπει ότι το 95% των πόρων που εισπράττονται υπέρ του Πράσινου Ταμείου (από τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους, την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, την είσπραξη προστίμων για περιβαλλοντικές παραβάσεις) θα διατίθεται για τις ανάγκες του προϋπολογισμού και όχι για τους σκοπούς του Ταμείου, δημιουργεί και ζήτημα συνταγματικότητας.

«Η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί πως αποτελεί και νομική υποχρέωση οι πόροι που εισπράχθηκαν από τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων, να διατεθούν για αστικές αναπλάσεις και δράσεις διατήρησης του περιβαλλοντικού ισοζυγίου. Οφείλει επίσης να αντιληφθεί πως δεν έχει δικαίωμα όχι μόνο να μην αποδίδει στην Τ.Α. αυτά που της οφείλει, αλλά και να της αφαιρεί δικά της έσοδα, όπως είναι τα έσοδα από την επιβολή προστίμων για ανέγερση και διατήρηση αυθαιρέτων ή αυθαίρετη αλλαγή χρήσης κτιρίων, επιβολή διοικητικών ποινών προστίμων και κυρώσεων για περιβαλλοντικές παραβάσεις κ.λπ. Χωρίς τα έσοδα αυτά κανένας Ο.Τ.Α. δεν θα μπορεί να δημιουργήσει νέους χώρους πρασίνου, να προχωρήσει σε αναπλάσεις και απαλλοτριώσεις οικοπέδων». Τονίζεται στο ψήφισμα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου ζητά από την ΚΕΔΕ να διαμορφώσει σαφές διεκδικητικό πλαίσιο για τα παραπάνω θέματα. Αν από τις συναντήσεις με τους συναρμόδιους υπουργούς δεν υπάρξουν επαρκείς δεσμεύσεις, τότε η ΚΕΔΕ επιβάλλεται να προχωρήσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Οι παρατάξεις που ψήφισαν το ψήφισμα αποφάσισαν να αποσταλεί στα συναρμόδια υπουργεία, την ΚΕΔΕ και την ΠΕΔ Θεσσαλίας, ενώ η κ. Ζέττα Μακρή ζήτησε να υπάρξουν και αντιδράσεις με συγκεκριμένες προτάσεις, εκτός από κείμενα που κατατίθενται στο Δημοτικό Συμβούλιο με τη μορφή ψηφισμάτων.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το