Photo Gallery, Τοπικά

Δράσεις για πρόληψη της εξάρτησης

Προωθεί το Τοπικό Συμβούλιο για την Παραβατικότητα του Δήμου Βόλου

 


 

Σε θέματα υποστήριξης δράσεων για την πρόληψη της εξάρτησης των νέων από ουσίες αλλά και από την κατάχρηση του Διαδικτύου, θα επικεντρωθεί, κυρίως, το  Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας του Δήμου Βόλου.

Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά την πρώτη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας της νέας δημοτικής περιόδου.

Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, κ. Απ. Παντσάς διευκρίνισε ότι στόχος είναι η πρόληψη και όχι η έρευνα ή η καταστολή, υπενθύμισε ότι όλοι οι συμμετέχοντες έχουν σημαντική εμπειρία από τα προς διερεύνηση θέματα και σημείωσε ότι η κοινωνία περισσότερο από κάθε άλλη φορά, αντιμετωπίζει δυσεπίλυτα προβλήματα. Τόνισε, τέλος, ότι το θεωρητικό πεδίο ενεργοποίησης του ΤΟΣΠΑ δυστυχώς διευρύνεται ολοένα και περισσότερο με την κατακόρυφη αύξηση των παραβατικών φαινομένων λόγω της αλλαγής των κοινωνικών σταθερών και της οικονομικής κρίσης.

Επίσης κατατέθηκαν οι απόψεις των μελών του Δ. Σ. σχετικά με την εντοπιζόμενη παραβατικότητα στην περιοχή του Δήμου Βόλου και καθορίσθηκαν, σε ένα γενικό πλαίσιο, οι δράσεις που, εξ αντικειμένου, θα απασχολήσουν το Συμβούλιο.

Τονίστηκε από όλους η ανάγκη εφαρμογής δράσεων που έχουν στόχο την πρόληψη , των αυξημένων στις μέρες μας, περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, κακοποίησης παιδιών και γυναικών, της αύξησης των θυμάτων εθισμού σε ουσίες, καθώς και η υποστήριξη για  κοινωνική επανένταξη περιθωριοποιημένων, φυλακισμένων και «ευπαθών» ομάδων. Αποφασίσθηκε να προσδιοριστούν δύο αρχικοί ώστε να δοθεί η βαρύτητα και η προσοχή που ταιριάζει στα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα. Το ΤΟΣΠΑ έχει τα εξής μέλη:

Το Δημοτικό Σύμβουλο κ. Θεολ. Διαμαντένια, την εκπρόσωπο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αγαπούλα Κουτσοκώστα, τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη της ΙΜΔ κ. Σεβαστιανό, τον εκπρόσωπο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ. Ν. Χατζησταματίου, τον εκπρόσωπο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας κ. Β. Μαρκογιαννάκη, την εκπρόσωπο του Κέντρου Ψυχικής Υγείας κ. Σοφία Πιταράκη, τον υπεύθυνο του ΚΕΘΕΑ-Πιλότος κ. Γ. Μίλτο, την εκπρόσωπο του Συλλόγου Κοινωνιολόγων κ. Ειρήνη Πολατίδου και την εκπρόσωπο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Χριστίνα Πρωτόγερου. Εμψυχώτρια η κ. Ειρηάννα Πεκοπούλου -Γκολέτσου, Ψυχολόγος-Κοιν Λειτουργός, υπάλληλος του Δήμου Βόλου

Το ΤΟΣΠΑ είναι ένας παλιός θεσμός στον οποίο όμως ο νόμος για τον «Καλλικράτη» δίνει ιδιαίτερη σημασία και ρόλο. Τα μέλη του Συμβουλίου καταθέτουν τις απόψεις και την εμπειρία τους από την παραβατικότητα στην περιοχή μας, προσδιορίζουν τις διάφορες κοινωνικές ομάδες που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό (ουσιοεξαρτημένοι, αποφυλακισμένοι, άτομα με βίαιη συμπεριφορά στην οικογένεια, άτομα με αναπηρία) και προτείνουν τρόπους για τη δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού πλέγματος, ώστε να αποφεύγεται η παραβατικότητα.

Ο ρόλος του είναι καθαρά συμβουλευτικός, γνωμοδοτικός και κυρίως συντονιστικός όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικών ευπαθών ομάδων.

Έργο του Τοπικού Συμβουλίου είναι η καταγραφή και η μελέτη της παραβατικής συμπεριφοράς, η κατάρτιση σχετικών προγραμμάτων, η διοργάνωση ημερίδων, σεμιναρίων που αφορούν στην πρόληψη συναφών εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινής γνώμης, στην ενίσχυση του εθελοντισμού, καθώς και ο συντονισμός και η εφαρμογή πρωτοβουλιών, από τους κοινωνικούς φορείς της περιοχής μας, καταλλήλων να προλάβουν ή να περιορίσουν ορισμένες μορφές παραβατικής συμπεριφοράς, με στόχο τη δημιουργία στην κοινωνία κλίματος εμπιστοσύνης.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το