Photo Gallery, Τοπικά

Διεθνές επίκεντρο της Αστρονομίας ο Βόλος

Καταγράφεται ρεκόρ συμμετοχής στην Ολυμπιάδα με 35 χώρες και 170 μαθητές
Καταγράφεται ρεκόρ συμμετοχής στην Ολυμπιάδα με 35 χώρες και 170 μαθητές

Ρεκόρ συμμετοχής από χώρες θα σπάσει η 7η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής που θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο και τη Λάρισα το καλοκαίρι, από 27 Ιουλίου μέχρι 5 Αυγούστου, καθώς ήδη 33 χώρες έχουν δηλώσει συμμετοχή, ενώ αναμένονται ακόμη δύο. Συνολικά 170 μαθητές θα δώσουν το «παρών» σε ένα ξεχωριστό επιστημονικό γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας. Παράλληλα την ίδια περίοδο θα διεξαχθούν στο Βόλο δύο καλοκαιρινά σχολεία για καθηγητές και ένα διεθνές συνέδριο, όπου θα παρευρεθούν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, επιστήμονες και ερευνητές

Διεθνές επίκεντρο της αστρονομίας και της αστροφυσικής θα αποτελούν ο Βόλος και η Λάρισας το ερχόμενο καλοκαίρι, καθώς θα πραγματοποιηθεί η 7η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής με κύριο διοργανωτή την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου.

Η Ολυμπιάδα θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 27 Ιουλίου με 5 Αυγούστου του 2013. Ως εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν οι αίθουσες της Πολυτεχνικής Σχολής. Η Ελλάδα θα συμμετάσχει με δύο ομάδες των πέντε μαθητών η καθεμιά και η επιλογή τους θα γίνει στις εξετάσεις που θα γίνουν στις 20 και 21 Απριλίου.

Στο Βόλο θα γίνει η τελετή έναρξης και στη Λάρισα η τελετή λήξης.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας είναι το υπουργείο Παιδείας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Βόλου, ο Δήμος Λαρισαίων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου.

Για το σημαντικό αυτό επιστημονικό γεγονός παρεχώρησαν χθες στα τοπικά ΜΜΕ συνέντευξη Τύπου οι διοργανωτές.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής και γραμματέας της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου κ. Λουκάς Ζαχείλας τόνισε πως η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής απευθύνεται σε παιδιά που έχουν γνώσεις αστροφυσικής και έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρωθούν σε ένα χώρο και να ανταλλάξουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους. Στο Βόλο θα πραγματοποιηθεί η γιορτή της αστρονομίας σε διεθνές επίπεδο και είμαστε πολύ χαρούμενοι που φιλοξενούμε στον τόπο μας μια τόσο σημαντική παγκόσμια διοργάνωση.

Ινδονησία, Κύπρος, Αίγυπτος, Τσεχία, Σιγκαπούρη, Ινδία, Κολομβία, Ρουμανία, Νότιος Κορέα, Σλοβακία, Καναδάς, Αρμενία, Πορτογαλία, Βραζιλία, Λιθουανία είναι μερικές από τις 33 χώρες που έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής συμμετοχή. Υπολογίζεται ότι θα συμμετάσχουν συνολικά γύρω στις 35 χώρες με 170 περίπου μαθητές, ενώ οι αρχηγοί των αποστολών θα είναι 70-80. Επίσης θα έρθουν στην Ολυμπιάδα άλλα 60 άτομα.

 

Συνεργασία και επιτυχία

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός υπογράμμισε πως  υπάρχει μια συνεργασία πολλών φορέων για το καλύτερο αποτέλεσμα. Είναι σημαντικό ότι η Θεσσαλία συνεργάζεται και πετυχαίνει για μια παγκόσμια ολυμπιάδα αστρονομίας και αστροφυσικής. Στέλνουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι η χώρα των αποτυχιών, αλλά των επιτυχιών. Θα πετύχουμε στην Ολυμπιάδα και θα φανεί στις 35 χώρες, οι οποίες έχουν μια εσφαλμένη εντύπωση για τη χώρα μας. Η συγκεκριμένη Ολυμπιάδα με επιστημονικό περιεχόμενο αποτελεί ένα γεγονός μεγάλης αξίας, που γίνεται σε δύσκολες στιγμές και ενώ ενεργοποιήθηκαν τα δημιουργικά ένστικτα των Θεσσαλών.

Ο δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης επισήμανε ότι επιβεβαιώνουμε για ακόμη μια φορά ότι ο Βόλος και η Θεσσαλία μπορούν να αναλάβουν μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, όπως έγινε στον αθλητισμό τα τελευταία χρόνια, ενώ τώρα περνάμε στο χώρο της επιστήμης. Ο Βόλος το καλοκαίρι θα είναι το κέντρο της αστρονομίας και της αστροφυσικής εξασφαλίζοντας μια μεγάλη διεθνή αναγνώριση και προβολή. Κατανοήσαμε από την αρχή ότι θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Και όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι αυτές οι μεγάλες διοργανώσεις είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Επίσης συνεχάρη την εταιρεία Αστρονομίας για της δραστηριότητές της.

Το μέλος της οργανωτικής επιτροπής της Ολυμπιάδας, αντιδήμαρχος, κ. Απόστολος Παντσάς, σημείωσε πως παρά τις αντίξοες συνθήκες έχει οργανωθεί στο μέγιστο βαθμό όλη αυτή η προσπάθεια για την Ολυμπιάδα και ευελπιστούμε να ζήσουμε πολύ όμορφα πράγματα. Αναμφίβολα είναι μια μεγάλη πρόκληση για την τοπική κοινωνία.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, φυσικός, κ. Σπύρος Μπαρμπούτης, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την οργανωτική επιτυχία της Ολυμπιάδας. Είναι μια εκδήλωση που φέρει κοντά νέους επιστήμονες από όλον τον κόσμο. Για τις πόλεις μας η Ολυμπιάδα είναι ένας παράγοντας προόδου.

Ο υπεύθυνος Έρευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής (Αθηνών), διοργανωτής δύο παράλληλων πανευρωπαϊκών αστρονομικών συνεδρίων εκπαιδευτικών κ. Σοφοκλής Σωτηρίου υπογράμμισε τη σημασία που έχει για την πόλη του Βόλου η Ολυμπιάδα Αστρονομίας, ενώ τόνισε και τα δύο καλοκαιρινά σχολεία που θα πραγματοποιηθούν την ίδια περίοδο, καθώς και ένα διεθνές συνέδριο.

Πιο συγκεκριμένα στο διάστημα 28 Ιουλίου-4 Αυγούστου θα διεξαχθούν στο Βόλο δύο διεθνή θερινά σχολεία επιμόρφωσης εκπαιδευτικών μέσης εκπαίδευσης και ένα διεθνές συνέδριο με θέμα «Ψηφιακές Υποδομές στη Διάθεση των σχολικών Τάξεων για τη Διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών».

Για αυτές τις εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν πάνω από 200 εκπαιδευτικοί, επιστήμονες και ερευνητές από το εξωτερικό.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το