Photo Gallery, Τοπικά

Συλλήψεις για εμπρησμό ΑΤΜ στην Τράπεζα Κύπρου

 Βρέθηκαν όπλα, σιδηρογροθιές, ρόπαλα και διακριτικά της Χρυσής Αυγής
Βρέθηκαν όπλα, σιδηρογροθιές, ρόπαλα και διακριτικά της Χρυσής Αυγής

Τρεις νεαροί, ανάμεσά τους και ένας ανήλικος, συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου ως οι δράστες εμπρησμού του ΑΤΜ της Τράπεζας Κύπρου, στην οδό Λαρίσης, χθες τα ξημερώματα στο Βόλο. Οι τρεις νεαροί εμφανίζονται ως μέλη της Χρυσής Αυγής, αφού στην κατοχή και στα σπίτια τους βρέθηκαν διακριτικά του συγκεκριμένου πολιτικού κόμματος. Είναι η πρώτη φορά που στη Μαγνησία συλλαμβάνονται άτομα, τα οποία φέρεται να ανήκουν στη Χρυσή Αυγή και εμφανίζονται ως οι δράστες επίθεσης σε τραπεζικό υποκατάστημα. Οι γονείς του ανήλικου συνελήφθησαν την ώρα που έβγαζαν από το σπίτι τους βαλίτσες, που είχαν όπλα. Όλοι οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στην Εισαγγελία Βόλου. Χθες το απόγευμα έγινε παρουσίαση της υπόθεσης από τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλίας κ. Βασίλη Χαλάτση, τον αστυνομικό διευθυντή Μαγνησίας κ. Γιώργο Ταμβάκη και το διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου κ. Ευάγ. Βαϊράμη.

Οι τρεις νεαροί συνελήφθησαν 20 λεπτά μετά τη βομβιστική ενέργεια στο τραπεζικό υποκατάστημα και σε απόσταση 300 περίπου μέτρων. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι οι δράστες, οι οποίοι μετέβησαν στο χώρο της επίθεσης με δίκυκλα, δεν κατάφεραν να απομακρυνθούν γρήγορα μετά την πράξη τους, επειδή το μηχανάκι δεν έπαιρνε μπροστά λόγω βλάβης…. (δεν είχε καύσιμο!).

Συλληφθέντες είναι ένας 23χρονος σπουδαστής στη Θεσσαλονίκη, ένας 21χρονος σπουδαστής ΙΕΚ στο Βόλο και ένας 17χρονος μαθητής Λυκείου. Επίσης συνελήφθησαν οι γονείς του 17χρονου, 45 και 43 ετών.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση συνελήφθησαν τις πρώτες πρωινές ώρες, στο Βόλο, από αστυνομικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, τρεις ημεδαποί, ηλικίας 21, 23 και 17 ετών, οι οποίοι με αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς (βόμβες μολότοφ) προκάλεσαν εμπρησμό σε Α.Τ.Μ. της Τράπεζας Κύπρου, με αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή του.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εμπρησμό, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, έκρηξη, παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και εκρηκτικών υλών.

Ειδικότερα, οι δράστες, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους (με κουκούλες τύπου full face, σκούφους και κασκόλ) μετέβησαν πεζή στο υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου. Εκεί, ο 21χρονος αρχικά επιχείρησε ανεπιτυχώς να θραύσει με πέτρα τον υαλοπίνακα της πόρτας ασφαλείας, με σκοπό να ρίξουν στο εσωτερικό της τράπεζας βόμβες μολότοφ και να προκαλέσουν τον εμπρησμό της. Στη συνέχεια, ο ίδιος δράστης έθραυσε με πέτρα τον υαλοπίνακα – οθόνη του Μηχανήματος Αυτόματης Ανάληψης Α.Τ.Μ., ενώ οι άλλοι δύο έριξαν δύο αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς (βόμβες μολότοφ), με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί πυρκαγιά και να καταστραφεί ολοσχερώς το Α.Τ.Μ.

Με την έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αποφεύχθηκε η επέκταση της φωτιάς από το Α.Τ.Μ. στο εσωτερικό της τράπεζας.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση των αστυνομικών, οι οποίοι λίγη ώρα αργότερα εντόπισαν τους δράστες να επιβαίνουν σε μοτοποδήλατο και μοτοσικλέτα, που  είχαν αποκρύψει σε κοντινό σημείο, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν για τη διαφυγή τους. Οι τρεις δράστες προσήχθησαν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, όπου κατά τη διάρκεια της εξέτασής τους αποδέχτηκαν τις πράξεις τους.

Στην κατοχή των δραστών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά: Δύο σκούφοι,

μία κουκούλα τύπου full face, δύο κασκόλ, δύο κινητά τηλέφωνα, ένα αδιάβροχο παντελόνι και ένα ζευγάρι γάντια, τα προαναφερόμενα δίκυκλα οχήματα (μοτοσικλέτα και μοτοποδήλατο).

Επιπλέον, σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες τους, παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Στην οικία του 21χρονου:

Μία μεταλλική σιδερογροθιά, δύο ξύλινα ρόπαλα, εκ των οποίων το ένα τύπου baseball, έντυπο υλικό με ναζιστικό περιεχόμενο, ένα κινητό τηλέφωνο.

Στην οικία του 23χρονου: Μία κουκούλα τύπου full face.

Στην οικία του 17χρονου: Μία σιδερογροθιά, ένα ξύλινο ρόπαλο τύπου baseball, ένα κασκόλ και μία μπλούζα με λογότυπο πολιτικού κόμματος, δύο απομιμήσεις πιστολιών (replica) με γεμιστήρες.

Λίγο πριν την έρευνα στην οικία του 17χρονου, οι αστυνομικοί αντιλήφθηκαν τους γονείς του να προσέρχονται στο σημείο. Ο 45χρονος πατέρας εισήλθε βιαστικά στο σπίτι και μετά από λίγο βγήκε, κρατώντας δύο πλαστικά κυτία, τα οποία παρέδωσε στην 43χρονη σύζυγό του, με σκοπό να τα αποκρύψουν. Οι γονείς ακινητοποιήθηκαν από τους αστυνομικούς και σε έρευνα που ακολούθησε βρέθηκαν μέσα στα κυτία και κατασχέθηκαν: Δύο εξάσφαιρα περίστροφα, ένα τυφέκιο με δύο κάννες και

μία συσκευή με πέντε μεταλλικές βέργες καθαρισμού πιστολιού – τυφεκίου.

Οι γονείς του 17χρονου συνελήφθησαν για συνέργεια στο αδίκημα της παράνομης οπλοκατοχής. Και οι πέντε συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου, ενώ προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαλάτσης, η τράπεζα ήταν συνδεδεμένη με την Άμεσο Δράση και μόλις οι νεαροί επιτέθηκαν στην τράπεζα – λίγο μετά τα μεσάνυχτα – κτύπησε ο συναγερμός στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας. Με το συναγερμό στο «100» άμεσα κινητοποιήθηκε η αστυνομική δύναμη και έσπευσε στην οδό Λαρίσης. Άρχισε η έρευνα στη γύρω περιοχή και σε μικρή απόσταση εντοπίστηκαν οι τρεις νεαροί με τα δύο δίκυκλα. Η μοτοσικλέτα του 17χρονου είχε ακινητοποιηθεί και οι άλλοι δύο νεαροί προσπαθούσαν να τη σπρώξουν. Οι αστυνομικοί έκαναν σωματική έρευνα στους νεαρούς και τα πειστήρια που βρέθηκαν πάνω τους συνδέονταν με την εμπρηστική ενέργεια που είχε προηγηθεί. Έτσι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας. Εκεί, στη διάρκεια της προανάκρισης – όπως ανέφερε ο γενικός – ομολόγησαν.

Για τις έρευνες στα σπίτια των τριών νεαρών και τα ευρήματα της Αστυνομίας σε αυτά ενημέρωσε ο κ. Ταμβάκης. Για την επιχείρηση σύλληψης των γονιών του 17χρονου ενημέρωσε ο κ. Βαϊράμης. Όπως ανέφερε, οι αστυνομικοί, οι οποίοι στο μεταξύ βρίσκονταν έξω από το σπίτι, είδαν τους γονείς του 17χρονου να εξέρχονται μεταφέροντας τις δύο βαλίτσες. Στην έρευνα που έγινε βρέθηκαν τα όπλα. Όπως σημείωσε ο κ. Χαλάτσης οι γονείς του ανήλικου συνελήφθησαν για παράνομη οπλοκατοχή. Διευκρίνισε επίσης ότι τα όπλα είναι εύχρηστα και λειτουργικά. Υπογράμμισε την άμεση κινητοποίηση των αστυνομικών που οδήγησε στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Ακόμη ο κ. Χαλάτσης ανέφερε πως διερευνάται αν οι τρεις νεαροί έχουν σχέση με την πρόσφατη επίθεση και στο ΑΤΜ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Βόλο. Οι τρεις συλληφθέντες, όπως ανέφερε ο κ. Χαλάτσης, εμφανίζονται να έχουν κοινή δράση και αυτό να τους συνδέει και δεν έχουν απασχολήσει έως τώρα τις Αρχές.

Ο κ. Χαλάτσης κατέληξε λέγοντας ότι τέτοιες δράσεις τον ανησυχούν.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το